azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / A legjobb sárgabaracklekvár recept – addig becsüljük meg, amíg megterem itthon!

A legjobb sárgabaracklekvár recept – addig becsüljük meg, amíg megterem itthon!

5 megtekintés
NLC
Gasztro sárgabarack befőzés lekvár
A legjobb sárgabaracklekvár recept – addig becsüljük meg, amíg megterem itthon!

A sárgabaracklekvár annyira a miénk, hogy szinte elképzelhetetlen nélküle egy felszerelt kamra. Az alapok alapja, ott van mindjárt a só, a krumpli meg az étolaj mellett. Itt a sárgabarackszezon, és vele együtt a befőzés ideje!

Természetesen lelki füleimmel már hallom is, ahogy sokan elmorzsolnak egy lágy „macskarúgjameg”-et: idén ez már a sokadik év, amikor alig-alig terem sárgabarack. Lassan ott tartunk, hogy egy üveg sárgabaracklekvár bőkezű születésnapi ajándéknak számít… Ezt korábban elképzelni sem tudtunk volna, inkább az volt a jellemző, hogy évekig porosodtak a polcon a lekvárok, és a végén már a süteményt találtuk ki hozzá, fogyjanak a végtelen sárgabaracklekvár-készleteink.

Sajnos kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal, hogy idővel le kell mondanunk a sárgabarackról, mert többé nem terem meg ezen az éghajlaton. Virágzáskor az éjszakai fagyok, nyáron az aszály tizedeli a termést, meg persze a monília, a mozaikvírus és a többi válogatott betegség és kártevő.

A sárgabaracklekvár magában, jóféle kenyérre kenve is isteni! (Fotó: Kathrin Ziegler, Getty Images)

Persze nem hirtelen, egyik évről a másikra fog eltűnni a sárgabarack, eleinte (amit már évek óta látunk) még lesz, csak kilója kétezerért, később még drágábban. Végül majd alig vagy nem is lehet hozzájutni. Szóval, akinek terem még a fája, az öntözze bőven, és most tegyen el lekvárt – biztos, ami biztos. És persze szívből kívánom, hogy ne legyen igazam!

De ne károgjunk, evezzünk inkább szelídebb vizekre, és törődjünk a baracklekvárfőzés mikéntjével! A baracklekvárfőzés jó buli. Igaz, hogy egész nap tart, vagy még tovább, de tényleg élvezetes tevékenység a sok finom, édes gyümölccsel foglalkozni. Én a magam részéről imádom forrázni, lehúzni a héját, főzni, főzni, főzni, miközben betölti az egész lakást az édes baracklekvár-illat. Végül elégedetten csodálhatjuk az egymás mellett pihenő üvegeket a dunsztban.

Ha sárgabaracklekvár van, nagy bajunk már nem lehet, a baracklekvártól minden süti és torta sokkal-sokkal finomabb lesz. Ha meg már nem lesz barack, átszokunk a fügelekvárra.

Házi sárgabaracklekvár recept

A hagyományos sárgabaracklekvár nem igényli a fűszert. Ha mégis szeretnénk egy kicsit variálni, nagyon jól áll neki a levendula vagy a kardamom. Ezek ízvilága megosztó, különösen a levenduláé, amit sokan úgynevezett szappanos ízűnek éreznek. Mások viszont rajonganak érte, úgyhogy akár csak kisebb mennyiséget is érdemes lehet ízesíteni.

Az alábbi receptben a mennyiséget egy kiló barackra adjuk meg. Mindig úgy számoljunk, hogy a gyümölcs tömegének egyharmadát kell hozzáadni cukorból.

baracklekvár

Baracklekvár (Fotó: baibaz, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack
  • 33 dkg cukor
  • negyed mokkáskanál citromsav

Elkészítés:

  1. Lekvárnak a tökéletesen érett, puha, de semmiképp sem rohadt, szottyosa barack a megfelelő. A gyümölcsöket először jól megmossuk.
  2. Ezután vizet forralunk egy nagy fazékban és részletekben beledobjuk a gyümölcsöt nagyjából fél percre, majd kiszedjük egy tálba. Ezt addig ismételjük, míg le nem forráztuk az összes barackot. Hagyjuk kihűlni, közben mondjuk elmossuk az üvegeket és a tetőket. Sterilizálni nem kell, a forró lekvár megteszi helyettünk.
  3. Amikor nagyjából kihűlt a barack, egyenként lehúzzuk a héját, kiszedjük a magját, és beletesszük egy akkora fazékba, amekkorába az összes belefér és még marad is hely bőven. Előtte megmérjük az üres fazekat, majd a végén is megmérjük a teli fazekat, a kettő különbségéből megkapjuk a barack nettó súlyát. Felírjuk, mivel úgyis elfelejtjük, vagy még jobb, ha máris kimérjük a cukrot (a gyümölcs súlyának a harmada), amit még nem teszünk bele, le ne égjen.
  4. Most elkezdjük főzni a barackot, először közepes, majd lassú tűzön. Főzzük, főzzük, míg el nem párolog a leve. Ilyenkor még semmiképp se pépesítsük, mert köpködni fog, és az kisebb baj, ha a konyhát köpködi össze, az viszont már nagy baj, ha minket éget meg. Időnként megkeverjük, le ne égjen.
  5. Amikor jól elpárolgott a leve, hozzáadjuk a cukrot is és addig főzzük kevergetés közben, amíg fel nem oldódik benne teljesen. Most már pépesíthetjük botmixerrel, ha akarjuk, de nem követelmény.
  6. Végül belekeverjük a citromsavat is, hogy szép sárga maradjon a színe, ne barnuljon meg. Üvegekbe merjük a lekvárt, majd jól rácsavarjuk a tetejét. Egy percre minden üveget a fejére állítunk, hogy a tetőt is sterilizálja a lekvár, majd újságpapírba csomagoljuk (ami szerintem felesleges, én egy ideje ezzel már nem foglalkozom, ugyanúgy nem romlik meg a lekvár) és betesszük az üvegeket a téli paplanok közé, szorosan egymás mellé. Jól betakargatjuk és pár napig nem háborgatjuk.
  7. A mennyiségtől függ, hogy hány nap alatt hűl ki teljesen. Időnként bedughatjuk a kezünket a paplanok közé csekkolni, de attól nem lesz baja, ha tovább ott maradnak. Velem már többször előfordult, hogy szeptemberben, amikor jöttek az éjszakai hidegek, találtam meg az ágyneműtartóban egy kompánia lekvárt. Annak sem lett semmi baja. Lényeg, hogy csak akkor szedjük ki, amikor már teljesen kihűlt és mehetnek is a kamrapolcra.

Ezután úgy gazdálkodunk vele, mint a fizetéssel: felelősen beosztjuk és nem hebehurgyáskodunk, de megromlani végképp nem hagyjuk a felbontott üveget a hűtőben. Nem olyan időket élünk, hogy beleférjen.

The post A legjobb sárgabaracklekvár recept – addig becsüljük meg, amíg megterem itthon! first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek