azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / 3 isteni mediterrán étel, ami hazai alapanyagokból még finomabb – lecsótól a padlizsánsalátáig

3 isteni mediterrán étel, ami hazai alapanyagokból még finomabb – lecsótól a padlizsánsalátáig

1 megtekintés
NLC
Gasztro mediterrán recept lecsó padlizsán
3 isteni mediterrán étel, ami hazai alapanyagokból még finomabb – lecsótól a padlizsánsalátáig

Most, hogy lassan a Kárpát-medencében is mediterrán éghajlat uralkodik, érdemes komolyan elgondolkodnunk rajta, hogy itthon is bevezessük a mediterrán konyhát. Ennek ugyan van néhány akadálya, például se tengerünk, se olajbogyónk, ugyanakkor annyi érv szól a mediterrán konyha mellett, hogy felsorolni is nehéz.

Az első és legfontosabb, hogy finom. Emellett a mediterrán diétát a legegészségesebb étkezések között tartják számon. Sok szakértő állítja, hogy a mediterrán diéta egyenlő az egészséges táplálkozással, és pont. A dél-európai konyhákban rendkívül sok zöldséget és hüvelyest használnak, roppant változatosan elkészítve, ugyanakkor az állati eredetű ételekkel nagyon óvatosan bánnak, különösen a vörös húsokkal.

Ebből is látszik, hogy ha mediterrán konyháról beszélünk, nem a csodálatos szárított sonkáktól illatozó ibériai ételekre kell gondolni, hanem sokkal inkább a Földközi-tenger keleti partvidékére, mondjuk az izraeli, török és görög konyhára.

Szerencsére ilyenkor, nyáron nem is igazán kívánjuk a nagy, zsíros húsokat, helyette simán megvagyunk a könnyebb ételekkel. Habár ma már szinte mindenhol lehet kapni tengeri halakat és olívaolajat, ezek valóban nem olcsók. Friss zöldség viszont nyáron tényleg van bőven, mutatunk is néhány ötletet, milyen mediterrán ételeket főzhetünk egy sima, piacos bevásárlással, anélkül, hogy bármi extra hozzávaló lenne otthon!

Ratatouille, a francia lecsó

Hajlamosak vagyunk a lecsót „echte” magyar ételnek gondolni, pedig dehogy! Jobbnál jobb lecsók készülnek a különböző nemzetek konyháin, legyen az a szicíliai caponata, a török menemen, a közel-keleti shakshouka vagy – ha más miatt nem – a kiváló rajzfilm révén jól ismert ratatouille, avagy a francia lecsó. Nem kell érte Párizsig utaznunk!

ratatouille

Ratatouille (Fotó: Irrin0215, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • 3 közepes cukkini
  • 5 darab paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 doboz darabolt konzerv paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • friss petrezselyem
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • zsálya
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Először készítünk egy paradicsomszószt: a hagymát felkockázzuk, megdinszteljük az olajon, majd ráöntjük a konzerv paradicsomot, belezúzzuk a fokhagymát, rászórjuk a fűszereket majd összerottyantjuk.
  2. Közben karikára vágjuk a padlizsánt, paradicsomot, a cukkinit.
  3. Egy tűzálló tál aljára öntjük a paradicsomszószt, majd felváltva, szépen, sorban rárendezzük a zöldségeket. Még egyszer megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk kevés olívaolajjal, ha van. Ha nincs, a napraforgóolaj is megteszi.
  4. Betoljuk a 180 fokos sütőbe és legalább egy órán át sütjük.

Bikinibarát hideg mediterrán lencsesaláta

A nagy hőségben nem feltétlenül akarunk főzni, ha nem muszáj… úgyhogy ne restellkedjünk amiatt, ha konzerv lencsét bontunk. Ez most nem a hosszan áztatós, főzős jó magyar, behabart lencselevesek és lencsefőzelékek ideje, hanem a nyárias recepteké. Ez esetben barátunk a zöld vagy a fekete lencse: az apró, feszes szemű lencsefajták ideálisak a hideg salátákhoz.

lencsesaláta

Lencsesaláta (Fotó: haoliang, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 doboz zöldlencse-konzerv
  • 1 db kápia paprika
  • 1 lilahagyma
  • fél kígyóuborka
  • 1 csokor petrezselyem
  • citromlé
  • menta
  • olívaolaj (vagy napraforgó)

Elkészítés:

  1. A lencsekonzervet lecsepegtetjük és egy tálba tesszük.
  2. A paprikát, a lilahagymát és az uborkát apró kockákra, a petrezselymet pedig durvára vágjuk, majd belekeverjük a lencsébe.
  3. Ízesítjük citromlével, olajjal, sóval, borssal, és a mentát is beleaprítjuk. Betesszük a hűtőbe összeérni, majd jó ízűen elfogyasztjuk.

Joghurtos padlizsánsaláta, a török étkezdék kedvence

Ezt a fogást a magyarok 99%-a minden bizonnyal a török gyorsétkezdékben ismerte meg. Tény, hogy a legkönnyebb beugrani egy helyre, és kérni egy dobozzal, de elkészíteni is nagyon egyszerű. Nem szoktunk rá köretként gondolni otthon, pedig húsok, halak, sültek remek kísérője, ha elrugaszkodnánk a rizs-krumpli tengelyről.

joghurtos padlizsánsaláta

Tradicionális török joghurtos padlizsánsaláta (Fotó: mustafacalaki, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • olaj a sütéshez
  • fél liter görög joghurt
  • só, bors
  • esetleg a tetejére dió, díszítésnek

Elkészítés:

  1. Az olajat feltesszük forrósodni, közben kockára vágjuk a padlizsánt. Nem kell meghámozni.
  2. A padlizsánkockákat megsütjük az olajban, mint a krumplit. Amikor kész, kiszedjük, lecsepegtetjük.
  3. Ráöntjük a joghurtot, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk szórhatunk bele apróra vágott petrezselymet is, a tetejére pedig aprított diót, de nem kötelező. 
The post 3 isteni mediterrán étel, ami hazai alapanyagokból még finomabb – lecsótól a padlizsánsalátáig first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek