7+1 nyári frissítő ital recept – hidratálj üde ízekkel!

Nyáron, különösen hőhullámok idején rendkívül fontos a megfelelő hidratálás, vagyis a legjobb, ha mindig van a kéznél egy kis frissítő. Az elvitathatatlan választás természetesen a víz, habár a napi negyedik liternél már elég unalmas és a fél karunkat odaadnánk némi változatosságért. Szerencsére ma már egyáltalán nincs hiány boltban kapható, kész hűsítő italokból, de ha mégis inkább valami egészségesebb és izgalmasabb alternatívára vágyunk, be kell dobnunk magunkat és a fantáziánkat. Ötletindítónak jöjjön néhány házi frissítő, cukorral és cukormentesen, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Az alkoholt most hanyagoljuk, habár szabadság alatt vagy hétvégén egészen kellemes dolog jéghideg fröccsöt vagy sört kortyolgatni a fák árnyékában. Más alkalmakkor azonban nem túl szerencsés, főleg, ha fejben is fittek szeretnénk maradni. Nekünk most nem alkoholra van szükségünk, hanem jéghideg, könnyű és finom folyadékra!
Uborkás víz
Egyszerű, ám rendkívül frissítő ital, kevés hozzávalóból.
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 5 cm kígyóuborka vékonyra szeletelve
- 3 karika citrom
Elkészítés:
Beletesszük a vízbe az uborka- és citromkarikákat, majd betesszük a hűtőbe érni és hűlni pár órát, habár végül is azonnal is fogyasztható.
Dinnyelé
A legegyszerűbb üdítő, csak sajnos előbb haza kell hozzá cipelni egy dinnyét.

Dinnyelé, a legegyszerűbb ital. (Fotó: Achisatha Khamsuwan, Getty Images)
Hozzávalók:
- fél dinnye
- víz
- ízlés szerint friss mentalevelek
Elkészítés:
A félbevágott dinnyébe belenyomjuk a botmixert és simára turmixoljuk a gyümölcshúst. Az így kapott gyümölcslevet kancsóba töltjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint hígítjuk vízzel, vagy nem. Mentával, narancsszeletekkel ízesíthetjük, ha szeretnénk, de nem muszáj.
Gyömbéres mentás tea
Mindkét fűszer rendkívül hatékony frissítő, ezért érdemes gyakran használni az italokban.
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 4 teafilter (ízesítetlen, fekete)
- ujjnyi gyömbér felszeletelve
- egy mentaág levelei
- ízlés szerint tehetünk bele cukrot és citromot is, ha akarunk.
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, közben egy kancsóba beletesszük a felszeletelt gyömbért, a mentaleveleket és a teafiltert. Az egészet leforrázzuk, hagyjuk állni 6 percig, majd leszűrjük. Ha szeretnénk, ízesítjük cukorral és citrommal, de nem muszáj. Amikor kihűlt, betesszük a hűtőbe és jól lehűtjük.
Gyümölcsös víz
Az éppen aktuális idénygyümölcs és menta segítségével mindig készíthetünk hűsítő, cukormentes, de ízletes italt.

Bármilyen gyümölcsből lehet frissítőt készíteni pár perc alatt. (Fotó: Westend61, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1 marék idénygyümölcs
- 1 liter víz
- 5-6 mentalevél
Elkészítés:
- A mentát jól megnyomkodjuk a kancsó alján, hogy kiadja az ízét. Rádobunk egy marék gyümölcsöt (természetesen lehet fagyasztott is), ha nem apró gyümölcsről van szó, akkor előbb apróra vágjuk és szintén megnyomkodjuk, hogy kiadja a levét.
- Felöntjük vízzel és betesszük a hűtőszekrénybe pár órára érni. Utána fogyasztjuk.
Almafröccs
A bolti gyümölcslevek megfelelő hígításban és szénsavval sokkal frissítőbbek, mit töményen.
Hozzávalók:
- 1 dl almalé
- 1,5 dl szóda
Elkészítés:
Az almalevet pohárba töltjük és felspricceljük szódával. Jéggel a legfinomabb.
Virgin mojito
Vagy valami hasonló, mentaszörpből készítve.

Olyan, mint a mojito, csak egyszerűbb (Fotó: Westend61, Getty Images)
Hozzávalók:
- 3 cl mentaszörp
- 2,5 dl víz
- jég
- citrom és lime karika
Elkészítés:
A jeget egy mozsárban összezúzzuk, majd betesszük egy pohárba. Rátesszük a többi hozzávalót és jól összekeverjük. Máris fogyasztható.
Fűszeres-almás ital
A legjobb, ha édeskés nyári almából készül
Hozzávalók:
- 3 db kicsi, nyári alma
- 1 csipet fahéj
- 1 db szegfűszeg
- pár szem ánizsmag
- egy csipet kardamom
- 2 evőkanál citromlé
- ízlés szerint cukor (elhagyható)
Elkészítés:
Az almát lereszeljük. Hozzáadunk az ízesítőket, majd öntünk rá vizet és betesszük a hűtőbe egy órát érni. Fogyasztás előtt mindenképpen szűrjük le!
+ 1 Kovászos uborka fröccs
Ha készítettünk kovászos uborkát, semmiképp se öntsük ki a levét, hiszen felhasználhatjuk levesekhez, sőt, akár meg is ihatjuk ezt a hasznos bacikkal teli probiotikumot.
Hozzávalók:
- 1 dl kovászos uborka-lé
- 2 dl szódavíz
Elkészítés:
A jó hideg kovászos uborka-levet felspricceljük szódával, és már ihatjuk is.
Összességében tehát bármiből készíthetünk frissítő italt, lényeg, hogy jó hideg legyen!
The post 7+1 nyári frissítő ital recept – hidratálj üde ízekkel! first appeared on nlc.