azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / A legsajtosabb mexikói: villámgyors quesadilla – hús nélkül is ütős

A legsajtosabb mexikói: villámgyors quesadilla – hús nélkül is ütős

5 megtekintés
NLC
Gasztro quesadilla recept mexikói sajtos
A legsajtosabb mexikói: villámgyors quesadilla – hús nélkül is ütős

A quesadilla egy klasszikus mexikói fogás, amelyet világszerte szeretnek egyszerűsége és gazdag ízvilága miatt. Neve a spanyol queso, azaz sajt szóból származik, amiből egyenesen következik, hogy sajt van benne. Sőt, ez a legfőbb hozzávalója. Abban pedig egyetértünk, hogy amiben sajt van, főleg olvasztott sajt, az már rossz nem lehet. Mondhatni biztosíték a sikerre.

Az egyik legnépszerűbb változata a kukoricás quesadilla, ami szintén nem egy meglepő fordulat, tekintve, hogy a mexikói konyhának mégiscsak az egyik alapélelmiszere a kukorica – természetesen a milliónyi chilifajta, a bab és a koriander mellett. De miről is van szó pontosan? Tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű és gyorsan elkészíthető ételről. A quesadilla nem más, mint két tortilla között sok-sok sajt, méghozzá jól összesütve, hogy a sajt megolvadjon és gusztusosan nyúljon. 

Tortillalapot elvileg készíthetnénk is otthon, de erre csak kevesen vetemednek. Természetesen, hogy készen vesszük a boltban, az ára mérettől, darabszámtól és a felhasznált liszttől függően kb. 700 forinttól pár ezer forintig terjed. Egészen kis átmérőjű és lepedőnyi nagyságú tortillalapokat is be lehet szerezni a boltokban. Egy csomagban jellemzően hat darab van, ami azt jelenti, hogy három quesadillát lehet belőle sütni. Végül körcikkekre vágjuk, mint a pizzát, tehát mindenkinek jut. 

Elvileg tehát hozzá sem kellene tenni a spanyol quesadilla szóhoz, hogy sajtos, hiszen már tartalmazza. Magyarul mégis érdemes ezt tudatosítani, hiszen valóban a sajt a főszereplő ebben a tulajdonképpeni forróra sütött szendvicsben.

Sajtos-kukoricás quesadilla, a mexikói melegszendvics

Az alap quesadillát természetesen számtalan módon lehet variálni és ízesíteni. A legnépszerűbb a kukoricás verzió, amit még tovább ízesítünk, hogy igazán finom legyen. Már csak egy nagy serpenyőre van szükségünk, és kezdődhet a quesadillaparti!

Ha átpirítottujk, a végén a legegyszerűbb, egyben a legstílusosabb is, ha egy nagy ollóval vágjuk szeletekre.

Kukoricás quesadilla (Fotó: Jyilana, Getty Images)

Hozzávalók: (2 adaghoz)

  • 4 db búza- vagy kukorica tortilla
  • 20 dkg reszelt sajt (cheddar, trappista vagy gouda)
  • 1 csésze főtt vagy konzerv kukorica
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • friss koriander vagy petrezselyem (opcionális)
  • csípős szósz vagy tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát és félúton a zúzott fokhagymát. Pár percig pároljuk, amíg üveges lesz.
  2. Ezután adjuk hozzá az apró kockákra vágott paprikát és a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk, és pirítsuk 4-5 percig, amíg kissé megpuhulnak.
  3. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá a friss koriandert vagy petrezselymet, ha használunk.
  4. Vegyünk elő egy nagy, tiszta serpenyőt és forrósítsunk fel közepes lángon. Helyezzünk rá egy tortilla lapot, szórjuk meg a reszelt sajt negyedével, majd kanalazzuk rá a kukoricás keverék felét. Fedjük be a sajt másik negyedével, majd egy tortilla lappal.
  5. Süssük 2-3 percig, majd óvatosan fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is, amíg a sajt teljesen megolvad, és a tortilla aranybarnára pirul.
  6. Vegyük ki a serpenyőből, és csináljuk meg ugyanezt a másikkal is. Vágjuk háromszögekre, és tálaljuk melegen csípős szósszal vagy tejföllel.

Ez a kukoricás quesadilla recept könnyen variálható: adhatunk hozzá fekete babot, grillezett csirkét vagy jalapeñót is. 

The post A legsajtosabb mexikói: villámgyors quesadilla – hús nélkül is ütős first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek