azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / 10 horvát étel, amit kóstolj meg a nyaraláson! Horvát konyha az ajváron túl

10 horvát étel, amit kóstolj meg a nyaraláson! Horvát konyha az ajváron túl

6 megtekintés
NLC
Gasztro horvát horvát konyha nyaralás
10 horvát étel, amit kóstolj meg a nyaraláson! Horvát konyha az ajváron túl

A horvát konyha fizikai értelemben közel van hozzánk, átvitt értelemben mégis távol. Bár Horvátország a legnépszerűbb tengerparti nyaralóhely a magyarok körében, az már jellemző, hogy a nemzeti kedvenceiket mi is elkészítenénk itthon. A román mics (avagy mititei) itthon is népszerű, ahogyan a szlovák sztrapacska vagy az osztrák apfelstrudel (almás rétes), Sacher-torta vagy a már magyarrá vált bécsi szeletetet, vagyis wiener schnitzelt.

A legtöbbünknek valójában olyan ételek jutnak eszünkbe a horvát konyháról, mint a csevap, teljes nevén csevapcsicsi (ćevapčići) vagy a pljeskavica, amit a „horvát hamburgernek” is nevezhetjük. Szeretjük hozzá a ízletes ajvárt és a lepényeket. Csakhogy ez a két említett étel valójában szerb, és nem horvát eredet.

Csevap, ajvár, sült krumpli

Horvátországban is klasszikus: csevap, ajvár, sült krumpli / Fotó: Dietmar Rauscher, Getty Images

A horvát étkezési kultúra márpedig változatos, hiszen több lényeges adottság befolyásolja. A partvidék mentén erős mediterrán behatás érte, elsősorban az olasz konyháé. Beljebb pedig kontinentális, elsősorban szerb, szélesebb értelemben véve balkáni hatások érvényesülnek.

Mindenesetre, ha beülünk egy átlagos horvát vendéglőbe, a grillezett tintahal, polipsaláta, egyben sült halak és az olasz hatásra immár nemzeti ételüknek tekinthető, tintahal tintájával színezett fekete rizottó (crni rižot) biztosan lesz az étlapon.

De mit érdemes még kóstolni egy horvát nyaralás alkalmával? 10 kóstolnivalót ajánlunk!

The post 10 horvát étel, amit kóstolj meg a nyaraláson! Horvát konyha az ajváron túl first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek