Magyarországon is kapható a világ legjobb vaja
A világ legnagyobb tejtermékversenyén, a 2025-ös Nemzetközi Sajt- és Tejtermék Díjátadón (International Cheese and Dairy Awards) a Kerrygold Grass-Fed Unsalted Pure Irish Butter bizonyult a világ legkiválóbb vajának. A termék az „Unsalted Butter Open to Non-U.K. Producers Only” kategóriában nyerte el a díjaz, azaz hivatalosan a világ legjobb olyan sótlan vaja lett, amit az Egyesült Királyságon kívül gyártanak – írja a Vince.hu.
A díjazott vajnak az a különlegessége, hogy gazdag és krémes állagú, a színe élénksárga, az íze pedig telt és enyhén savanykás. Mindez annak köszönhető, hogy kizárólag fűvel táplált ír tehenek tejéből készül.
A világ legjobb vaja Magyarországon is kapható – jegyzi meg a portál. A Kerrygold Grass-Fed sós változata és a hagyományos, sótlan alaptermékét szinte minden nagyobb boltban megvásárolhatjuk 200 grammos kiszerelésben, 1300–1600 forint körüli áron.
Hogyan tároljuk a vajat a hűtőszekrényben?
A vaj gyakran szivacsként működik, és még hűtve is képes magába szívni a közelében tárolt élelmiszerek ízeit és aromáit, ezért érdemes légmentesen lezárni. A korábban lefagyasztott (és megfelelően felolvasztott) vajat ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a hagyományos, hűtött vajat. Csakúgy, mint a hűtőszekrényben való tárolásnál, a fagyasztásnál is vigyázni kell az oxidáció és az íz átvitelének elkerülésére, ennek érdekében pedig a jó csomagolás kulcsfontosságú. Amikor szeretnénk felhasználni a lefagyasztott vajat, tegyük be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy lassan kiolvadjon, vagy próbáljunk meg egy sodrófával összetörni kisebb darabokra. A mikrohullámú sütő nem ajánlott, mivel egyenetlenül olvasztja fel a vajat. Semmi baj nem történik, ha a vajat egy éjszakán át a konyhapulton hagyjuk, így elég puha lesz ahhoz, hogy másnap reggel könnyen kenhető lesz. Ha azonban a vajat több napig szobahőmérsékleten hagyjuk, az íze avassá válhat.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Magyarországon is kapható a világ legjobb vaja first appeared on nlc.