A legjobb hideg őszibarack-krémleves: pár perc alatt kész

Az őszibarackkrémleves talán ritkábban jut eszünkbe, mint a hideg meggyleves, málnakrémleves vagy retró gyümölcsleves, pedig tényleg szinte mindenki szereti. Ha pedig még főzni sem kell, akkor még jobban szeretjük!
Nyáron mindennél nagyobb szükségünk van a levesekre, amivel le is tudhatjuk a kötelező folyadékbevitel jelentős részét. A nagy hőségben nyilván olyat választunk, amit nem kell órákig főzni, sőt, a legjobb, ha egyáltalán nem kell. Így aztán a forró levest hűteni sem kell, hanem az hűt le minket. A menzák-kifőzdék klasszikus, pudingszerű állagú gyümölcslevesét még főztük, és utána be kellett hűteni, de egyre többen szavazunk a kényelmesebb készítési módra, és nem forraljuk össze a hozzávalókat.
Ha sós verzióra vágyunk, ott van mindjárt a spanyol nemzeti leves, a gazpacho, ami paradicsomból, paprikából, hagymából és uborkából áll össze, és elképesztően jó hűsítő. Ha hideg nyári levesekről van szó, mi, magyarok inkább édesre vágyunk. De milyen gyümölcs legyen az alapja?
Őszibarack, te mézédes, hamvas
Mi máshoz nyúlnánk ilyenkor, mint a végre idényben lévő őszibarackhoz? Bármelyik fajtája is teremjen meg a kertben vagy elérhető a boltban, piacokon, az őszibarack éppen ideális hideg krémlevesnek, hiszen könnyű meghámozni, jó nagy gyümölcs, ezért ütemesen lehet vele haladni, és persze isteni finom is. Az állaga pedig mindent visz, nincs ember, aki ne szeretné belemélyeszteni a fogát egy jó húsos őszibarackba.
De mitől lesz belőle leves? Nos, erre ott van az egészséges és savanykás joghurt, amivel máris két legyen ütünk egy csapásra: nemcsak egy rakás vitamint, rostot és ásványi anyagot viszünk be a gyümölccsel, de a fermentálással készült joghurttal megtámogatjuk a bélflóránkat és ezáltal az immunrendszerünket.
Igen, tulajdonképpen egy ivójoghurtot készítünk, feltaláltuk a spanyolviaszt.

Őszibarack-krémleves / Fotó: fotoedu, Getty Images
Őszibarack-krémleves recept
A nyári, hideg leveseknél tehát legyen a barátunk a turmixgép vagy egy jól teljesítő botmixer – más nem is kell. Legfeljebb némi levesbetét, ami lehetőleg legyen ropogós és képezzen némi kontrasztot az őszibarack ízével. Innentől kezdve már csak kanalazni kell!
Hozzávalók:
- 1 kg őszibarack
- 4 dl joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet só
- cukor ízlés szerint
A levesbetéthez
- 5 dkg mogyoró vagy mandula
- esetleg pár levél menta vagy gasztro kalandoroknak bazsalikom
Elkészítés:
- A barackot meghámozzuk és kiszedjük a magját. Egyet félre teszünk, a többit bedobjuk a turmixgépbe.
- Beletesszük a többi hozzávalót és jól összeturmixoljuk. Megkóstoljuk és ízlés szerint, ha szükséges, teszünk bele cukrot vagy mézet, de nem biztos, hogy kelleni fog, ez a gyümölcs cukortartalmától és az ízlésünktől is függ.
- Ha túlságosan sűrű lenne (ami a gyümölcs víztartalmától függ), hígítsuk egy kis vízzel vagy még egy kevés joghurttal! Még egy kicsit forgatjuk a turmixgépben, majd amikor már kellően sima, betesszük a hűtőszekrénybe.
- Elkészítjük a levesbetétet: a mogyorót vagy a mandulát durvára vágjuk és egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Időnként megrázogatjuk a serpenyőt.
- Közben apróra vágjuk a félretett barackot és a bazsalikomot.
Tálaláskor mindenki szedhet a levesére a mogyoróból és a barackdarabokból, a bevállalósabbak pedig bazsalikomlevelekkel is fűszerezhetik a levesüket.
The post A legjobb hideg őszibarack-krémleves: pár perc alatt kész first appeared on nlc.