Pillanatok alatt elkészülő süti a kánikulában? Itt a sárgabarackos morzsasüti ideje!

Végre itt az idő, hogy a nyár egyik legjobb gyümölcsével süssünk: eljött a sárgabarackos morzsasüti ideje. Avagy készüljön crumble.
Dübörög a sárgabarack-szezon, és ha a gyümölcsből már degeszre ettük magunkat, akkor jöhetnek a sütemények. Lehetőleg olyan recept, ami nem túl megerőltető, nem viszi el az egész délutánt, viszont finom – legyen tehát morzsasüti!
Idén nem termett túl jól a sárgabarack, ezért olyan ára van, hogy befőzni nem is annyira szeretnénk most. De nézzük a jó oldalát: így igazán bőkezű születésnapi ajándéknak számít egy üveg sárgabaracklekvár. Lassan tényleg kincset ér.
Sárgabarackos crumble (Fotó: NoirChocolate, Getty Images)
Fél kiló gyümölcsre azért csak be tudunk ruházni. Vagyis, vegyünk inkább egy kilót, a felét majszoljuk el, a másik feléből pedig csináljunk morzsasütit! A morzsasüti egy nagyon egyszerű képződmény, alul finom, zamatos gyümölcs van, felül pedig olyan tészta, amit nemhogy formázni nem kell, de még csak össze sem kell állnia: akkor jó, ha morzsás.
Ez a morzsa alapestben lisztből, vajból és cukorból áll össze, mint egy linzer, ám ha szeretjük a harapnivaló összetevőket, nyugodtan tehetünk bele zabpelyhet, magvakat, mazsolát – tulajdonképpen akár komplett müzlit is. Sokkal izgalmasabb lesz így a sütemény, és a rosttartalmán is rengeteget dob, habár ez a sárgabarack mellett már nem oszt, nem szoroz, mivel az egyik legrostdúsabb gyümölcsről beszélünk. És ha már itt tartunk, az egyik legegészségesebbről is, ha mindenképpen osztályozni szeretnénk a gyümölcsöket, de nem szeretnénk, egyszerűen csak örüljünk nekik és fogyasszuk bőségesen! Akár sütemény formájában is.
Sárgabarackos morzsasüti
Itt is érvényesül a nagy gyümölcsös sütemény szabály: ha igazán finom édességet szeretnénk, ne a feszes barackokat válasszuk, hanem a kicsit túléretteket. Az sem baj, ha már kásásodik a húsuk. A puha, édes belső lesz a legjobb ízek titka. A gyümölcsöt különösebben nem is kell ízesíteni, a felbugyogó levétől viszont gyönyörű harmóniába olvad a két réteg.

Sárgabarackos morzsasüti (Fotó: photosimysia, Getty Images)
Hozzávalók:
- fél kg sárgabarack
- 12,5 dkg kemény vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt (bármilyen lehet, nem kell összeállnia a tésztának)
- 10 dkg zabpehely vagy müzli
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- a tetejére darabolt mandula (opcionális)
Elkészítés:
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alul-felül sütéssel.
- A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és közepes darabokra vágjuk, majd elterítjük egy közepes tepsi alján.
- A lisztet, a müzlit, a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd összemorzsoljuk a kockára vágott, hideg vajjal. Ezt a morzsát eloszlatjuk a gyümölcs tetején, majd betoljuk a felmelegedett sütőben, és addig sütjük, amíg a gyümölcs leve oldalt fel nem bugyog, a morzsa pedig felül szép, pirosas színt nem kap.
Melegen tálaljuk. Nem szeleteljük, hanem nagy szedőkanállal szedünk belőle darabokat a tányérra. Lehet hozzá vaníliafagyit adni, de nem kötelező.
The post Pillanatok alatt elkészülő süti a kánikulában? Itt a sárgabarackos morzsasüti ideje! first appeared on nlc.