Az uborka nem csak kovászolva jó: 3 hűsítő recept, amihez a tűzhelyt sem kell bekapcsolni

Az uborka ilyenkor igazi jolly joker a konyhában: a nyári kánikulában nincs is jobb, mint egy könnyű, frissítő fogás, amely nem terheli meg a gyomrot, mégis tele van ízzel és vitaminnal. Alacsony a kalóriatartalma, magas a víztartalma, és szinte bármilyen ételbe belecsempészhető. Ráadásul, és azt hiszem, ez az érv mindent üt: nem kell hozzá bekapcsolni a tűzhelyt és tovább melegíteni a konyhát ezekben az egyébként is kritikus időkben. És persze: ha nincs főzés, nincs főzési idő sem. Kész felszabadulás.
Akár salátáról vagy hűsítő levesről van szó, az uborka mindig jó választás. Ráadásul nemcsak finom, hanem egy csomó jótékony hatása is van: jót tesz a bőrnek, hidratál, ráadásul éppen most terem, vagyis az ára is most a legbarátságosabb.
Aki kicsit nagyobb lélegzetű projektre vágyik uborkából, az most készítsen kovászos uborkát! A népnyelv már ki is fundálta a „kovászos uborka érlelő meleg” fogalmat, ami egy igen találó kifejezés arra, ami éppen körülöttünk történik. A kovászos uborkából aztán ismét további ételeket lehet készíteni. Ám egyelőre maradjunk csak a nyers uborkánál, és készítsünk belőlük villámgyorsan finom és tápláló fogásokat!
Az alábbi három recept gyorsan elkészíthető, nem igényel különleges hozzávalókat, és garantáltan felpezsdíti a nyári étkezéseket.
Uborkasaláta kapros tejföllel
Ez egy hasonló recept, mint a görög tzatziki, csak jóval sűrűbb és tartalmasabb, mivel nem görög joghurttal dolgozunk. Tulajdonképpen egy görög-magyar barátság.

Tejfölös uborkasaláta. (Fotó: Pawel Kacperek, Getty Images)
Hozzávalók:
- 2 közepes uborka
- 3 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Az uborkát vékony karikákra szeleteljük vagy apróra vágjuk.
- A tejfölt összekeverjük az apróra vágott kaporral és a zúzott fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük az uborkával, jól összeforgatjuk, és hidegen tálaljuk.
Egyszerű hideg uborkaleves
A levesfőzéssel kapcsolatban hajlamosak lehetünk arra gondolni, hogy órákat állunk a gőzölgő fazék mellett, mire kész a leves. Ez az uborkaleves épp az ellentéte: csak egy jó turmixgép és friss nyári hozzávalók kellenek hozzá.

Joghurtos uborkaleves (Fotó: Rouzes, Getty Images)
Hozzávalók:
- 3 nagyobb uborka
- 4 dl görög joghurt
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél citrom leve
- friss menta vagy petrezselyem
- só, bors
Elkészítés:
- Az uborkát meghámozzuk, darabokra vágjuk, majd a joghurttal, citromlével, olívaolajjal és a fűszerekkel együtt összeturmixoljuk, de előbb egy marékkal félreteszünk belőle levesbetétnek. Ha szeretnénk, a mixtúránkat átszűrhetjük szitán, hogy selymes legyen, de nem muszáj.
- Tálaláskor rászórjuk a félretett uborkadarabokat. Apróra vágott mentával vagy petrezselyemmel díszítjük. Jól behűtve tálaljuk.
Görög saláta, a legjobb uborkás sali
A görög salátában nincsen salátalevél, kockákra vágott kígyóuborka viszont annál inkább!

Alap hosszávaló az uborka: görög saláta. (Fotó: Elena Noviello, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1 db kígyóuborka
- 3 db paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 15 dkg fekete olívabogyó
- 1 teáskanál oregánó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg feta
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
- A zöldségeket és a fetát kockára vágjuk, rászórjuk az olajbogyót és a fűszereket, meglocsoljuk az olívaolajjal és az ecettel és jól összeforgatjuk.
Ez tulajdonképpen egy teljes fogásnak vagy köretnek is beválik, és még csak főzni sem kellett hozzá. Egyetek ti is sok uborkát!
The post Az uborka nem csak kovászolva jó: 3 hűsítő recept, amihez a tűzhelyt sem kell bekapcsolni first appeared on nlc.