azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Hányszor kell megmosni a rizst főzés előtt? Az élelmiszermérnök válaszol

Hányszor kell megmosni a rizst főzés előtt? Az élelmiszermérnök válaszol

6 megtekintés
NLC
Gasztro rizs mosás Arzén
Hányszor kell megmosni a rizst főzés előtt? Az élelmiszermérnök válaszol

A rizs világszerte, sok ember számára alapélelmiszer. Sokoldalú gabona lévén energetizál a szénhidrátok révén, emellett fontos tápanyagokat, például B-vitaminokat és kalciumot is tartalmaz – írja a finn Sushihousehyvinkaa. A rizs főzés előtti megmosása több okból is fontos. A nyers rizs szennyeződéseket tartalmazhat, például port, apró törmeléket vagy mikroműanyagokat, amelyek a betakarítás és a csomagolás során kerülnek bele.

A rizs növekedése során felszívja az arzén

nevű nehézfémet a talajból és a vízből. Bár az arzén kis mennyiségben általában nem veszélyes, mennyiségének csökkentése üdvös az egészségünkre nézve. A rizs mosása eltávolítja a felszíni keményítőt, ami lazábbá és kevésbé ragacsossá teszi a rizst.

Hányszor kell megmosni a rizst főzés előtt? Az élelmiszermérnök válaszol

A művelet mintegy harmadával csökkentheti az arzéntartalmat, de ha a rizst bő vízben főzzük, a csökkenés akár 45%-os is lehet. A mosás tehát nemcsak a rizs ízét, de az élelmiszerbiztonságot is javítja.

A rizst 3-5 alkalommal kell megmosni főzés előtt.

Tegyük a rizst egy szűrőbe vagy tálba, öntsünk rá hideg vizet, és keverjük meg kézzel vagy kanállal. Ismételjük addig, míg a víz észrevehetően tisztább nem lesz. A rizs mosása jelentős hatással van az állagára.

Ha laza rizst szeretnénk, például fehér vagy basmati rizst sült ételekhez, a mosás eltávolítja a rizst ragacsossá tevő keményítőt. Ragacsos rizs, például sushi rizs vagy desszertrizs készítésekor a mosás csökkenthető vagy teljesen elhagyható. A mosás a kívánt eredmény függvénye: több mosás lazább rizshez, kevesebb ragacsosabb rizshez vezet.

Az arzén tartalom csökkentése mellett

a rizsmosásnak további előnyei is vannak:

  • Szennyeződések eltávolítása: A rizs tartalmazhat port, apró köveket vagy rovarokat.
  • Mikroműanyagok: A mosás a mikroműanyagok 20-40%-át eltávolíthatja, különösen a félkész rizsből.
  • Ízjavítás: A mosás eltávolítja a por állagú maradványokat, például a talkumot, amelyek befolyásolhatják az ízt.
  • Baktériumok kockázatának csökkentése: a főzés elpusztítja a baktériumokat, a mosás pedig csökkenti a Bacillus cereus spórák számát, amelyek ételmérgezést okozhatnak, ha a rizst nem megfelelően tárolják.

Kép forrása: Pixabay

The post Hányszor kell megmosni a rizst főzés előtt? Az élelmiszermérnök válaszol first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek