Roppanós gofri otthon sütve – Hűsítő fagylalttal a legjobb ilyenkor

Nálatok is a nyár egyik csúcspontja a ropogós, puha belsejű gofrilapok között a mámorítóan olvadó fagyi, azaz a fagylaltos gofri? Nincs az a nagy meleg, amikor ne állnánk neki szívesen, mert az eredmény a legjobb fagyikelyheket is felülmúlja.
Kánikulában nagyon egyszerű dolgunk van a desszertekkel, elég egy kis gyümölcs, esetleg tejszínhab (és Amaretto), vagy csak előkapunk a fagyasztóból egy doboz fagyit, és már meg is van oldva a kérdés. Ehhez képest kimondottan szofisztikált megoldásnak számít a fagylaltos gofri – elkészíteni viszont ezt is végtelenül egyszerű, csupán egy gofrisütő kell hozzá.
A fagyiszendvics tulajdonképpen bármilyen fagylalttal működik. A fagylalt külön elkészítésébe tehát én a magam részéről már nem tennék időt és energiát. Kivéve, ha van otthon fagyigépünk, és a fagylaltkészítés a hobbink, mert akkor senkit le nem beszélnék róla! Minden más esetben irány a bolt. Vagy haladóknál a mélyhűtő, amit már korábban televásároltunk fagyival.
Végeredményben tehát csak egy gofri receptjére van szükségünk. Az, hogy a gofrisütőnk milyen formájú sütit készít, teljességgel irreleváns, szendvicsnek ugyanúgy alkalmas a négyzet, mint a virágforma. Sőt, ha még gofrit sütni sincs kedvünk, megsúgom, hogy azt is lehet készen kapni, és akkor a gasztronómiai teljesítmény a szendvics összeállítása lesz. Ne becsüljük le azt sem, főleg, ebben a nagy melegben.
Fagylaltos gofri recept
A lényeg az, hogy ne spóroljunk a fagyival! Nyugodtan pakoljuk meg a gofrit jó vastagon, amit úgy tudunk elérni, ha tíz perccel korábban kivesszük a fagyit a mélyhűtőből, mint ahogy dolgozni kezdenénk vele. Így formázható állagot kap, de még nem olvad meg.
Természetesen különböző ízű fagyikat is tehetünk egy szendvicsbe, a lényeg, hogy passzoljanak egymáshoz. Sőt, az sem baj, ha gyümölcs- vagy pisztáciadarabokkal tesszük még izgalmasabbá a szendvicset, és csorgathatunk rá botrányosan hízlaló karamell-, eper- vagy csokiszószt is, „ha lúd, legyen kövér” alapon.

Fagylaltos gofriszendvics: egyszerű, de nagyszerű nyári desszert (Fotó: Boy_Anupong, Getty Images)
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 3 evőkanál cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 2 db S-es méretű tojás
- 2,5 dl tej
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- fagylalt
- esetleg szószok, gyümölcsök, magvak és más földi jó, bármi, amit fagyikehelyre tennénk. Fantázia kérdése.
Elkészítés:
- Kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot, majd beletesszük a tojást, a megolvasztott vajat, és fokozatosan hozzácsorgatjuk a tejet is, közben pedig habverővel simára keverjük.
- Felmelegítjük a gofrisütőt, egy ecset segítségével kikenjük olajjal, majd kisütjük a gofrikat. Két tányért használunk, hogy ki tudjanak hűlni és ne puhítsák fel egymást a forró gofrik. Egyszer az egyik tányérra tesszük a kisült gofrit, egyszer a másikra.
- Amikor az összes kisült, kivesszük a fagyasztóból a fagyit. A amíg a gofri hűl, a fagyi olvad kicsit.
- Tíz perccel később épp megfelelő lesz mindkettő. Fogunk egy gofrit (ha virág alakú sütőnk van, nyugodtan vágjuk szirmaira a gofrikat) és kenjünk rá jó vastagon fagyit. Tegyünk rá egy másik gofrit, nyomjuk rá kissé és az oldalt kitüremkedő fagyit húzzuk le egy késsel.
A kész szendvicseket tegyük be a mélyhűtőbe fogyasztásig. Azért 1-2 óránál tovább ne tartsuk ott, mert kellemetlenül megmerevedik a gofri.
The post Roppanós gofri otthon sütve – Hűsítő fagylalttal a legjobb ilyenkor first appeared on nlc.