Alaprecept, amit fejből tudni kell: kakaós piskóta – a csokis és gyümölcsös torták legjobb alapja

A kakaós piskóta tulajdonképpen nem is sütemény, hanem alapanyag. Gasztronómiai értelemben olyan, mint a tortilla, a bolognai szósz vagy a lemon curd: csak valami mással együtt értelmezhető. A kakaós piskóta praktikusan tortaként, vagy valamiféle krémes süteményként nyeri el végső formáját. A legjobb barátai mindazonáltal a gyümölcsök, hiszen a kakaó fanyarsága és a nyári termések édes-savanyú íze tökéletesen kiegészíti egymást, de természetesen csokitorták alapja is lehet.
Ezért aztán természetesen olyan állagú és ízű kakaós piskóta elérésére törekszünk, ami éppen megfelel ennek a célnak. Nem száradhat ki gyorsan, tehát legyen benne némi zsiradék, valamint nem törhet és morzsálódhat, különben túl nehéz lenne vele dolgozni, és rögtön keresnénk egy másik receptet.
Az olajos kakaós piskóta a cukrászművészet egy ismert és elismert terméke, és megfelel az összes fent felsorolt követelménynek. Ugyanakkor, házi módszerekkel természetesen arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb olaj kerüljön bele, leginkább, mert a torták anélkül is pont eléggé hizlalnak, másrészt az ízének sem tesz jót, ha túlzásokba esünk.
Piskótát sütni alapvetően nem bonyolult, csak sokunknak elvették tőle a kedvét a sikertelenségek, meg a sok hókuszpókusz a tojáshabbal és a sütőajtóval, de leginkább az, hogy mindenki úgy mutogatja a jól sikerült piskótáját, mintha éppen a hasnyálmirigyrák gyógyszerét találta volna fel.
Ilyesmiről nyilván szó sincs, kell egy jó recept, ha pedig azt lépésről lépésre követjük, anélkül, hogy az egyéniségünket mindenáron bele akarnánk sütni, szóval egyszerűen csak azt csináljuk, ami oda van írva, akkor lesz egy finom és használható kakaós piskótánk. A többi csak porhintés.
Kakaós piskóta recept
Természetesen ez nem a három összetevős piskóta, hanem olyan, ami mindenkinek működik és nem kell hozzá cukrászakadémiát végezni, se ötvennyolc tökéletes torta büszke megalkotójának lenni, hogy sikerüljön.
Kakaós piskóta karika – torta lesz belőle. (Fotó: Evgeniya Sheydt, Getty Images)
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 2 evőkanál kakaópor
- 25 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 0,7 dl olaj (valami semleges ízű, a napraforgó pl. tökéletesen megfelel, de ha izgalomra vágyunk, lehet mákolaj is)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk és 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral együtt krémes habbá verjük.
- A tojások sárgáját a tejjel, az olajjal és a maradék 20 dkg cukorral összekeverjük.
- Egy másik tálban pedig elegyítjük a többi száraz hozzávalót: a lisztet, a sütőport, a sót és a kakaóport, majd ezt az egyveleget részletekben hozzászitáljuk és belekeverjük a tejes-olajos keverékbe. Egy jó sűrű masszát fogunk kapni.
- Most jön a tojáshab, amit három részletben belekeverünk a kakaós masszába. Az első adagot csak simán beletörjük, hogy fellazítsa, a többit pedig már finom mozdulatokkal forgatjuk bele.
- Amikor kész a massza, bekapcsoljuk a sütőt, 160 fokra, alul-felül sütéssel. Amíg felmelegszik, a masszát egy 24 cm átmérőjű tortaformába töltjük (lehet kisebb vagy nagyobb is, ennek megfelelően lesz magasabb vagy laposabb a piskótánk.) Nagyjából egy óra sütési időnél megnyomjuk a piskóta tetejét, ami eligazít, hogy érdemes-e már tűpróbát tenni. Ha igen, akkor szúrjunk bele egy hústűt, és ha tisztán húzzuk ki, akkor kész is a piskótánk. Ha maszatos lesz, még sütjük kicsit és tíz perc múlva újra próbálkozunk.
- Amikor kész, kivesszük a sütőből. Megvárjuk, míg kihűl és kiszedjük a formából. Valószínűleg mindenki ismeri a saját tortaformáját, ha karika, akkor ki tudja belőle vágni, ha alja is van a teflonos formának, akkor azonban nem árt előbb kivajazni-lisztezni vagy sütőpapírral kibélelni, hogy kijöjjön belőle a piskóta.
A tetején valószínűleg keletkezni fog egy púp, amit egyszerűen levágunk, majd a céljainknak megfelelően használjuk a piskótát.
The post Alaprecept, amit fejből tudni kell: kakaós piskóta – a csokis és gyümölcsös torták legjobb alapja first appeared on nlc.