Ez a legalacsonyabb koleszterintartalmú hús: nem a csirke az

Ha a cél az egészséges húsválasztás, a legtöbben a csirkére vagy a pulykára gondolnak, és kerülik a marhahúst és akár a sertéshúst is. A legalacsonyabb koleszterintartalmú hús azonban nem egy átlagos szárnyas- vagy halhús, hanem a strucchús.
A strucc húsa mindössze 58 mg koleszterint tartalmaz 100 grammonként, ami jóval kevesebb, mint a csirkében (85 mg) vagy a marhahúsban (90-100 mg) található. Továbbá a struccot természetes étrenden, intenzív gazdálkodás nélkül nevelik, ami növeli tápértékét. Azok számára, akik alacsony koleszterintartalmú, de tápanyagokban gazdag ételeket részesítik előnyben, ez különösen ideális opció lehet.
Strucchús (Illusztráció: Getty Images)
Egészséges fehérje vörös hús ízzel
Annak ellenére, hogy „egzotikus” besorolású, a strucchús vörös húsnak számít, és könnyed ízű. Fehérjében gazdag, ugyanis 100 grammonként körülbelül 28 gramm fehérjét tartalmaz, miközben alacsony a telített zsírtartalma, így kiváló választás azok számára, akik odafigyelnek a szív- és érrendszeri egészségükre, vagy alacsony koleszterinszintű diétát követnek.
Emellett nagyszerű vas- és cinkforrás is, mely nyomelemek elengedhetetlenek az egészséges immunrendszerhez és az energiatermeléshez. Így a vörös hús minden előnyét kínálja, annak negatívumai nélkül. Ráadásul nincs erős szaga vagy nehéz állaga, így vonzó lehet azok számára is, akik kerülik a marha- vagy bárányhúst.
Így kell elkészíteni
A strucchús speciális hentesüzletekben, vagy online szerezhető be. A lényeg, hogy ne süssük túl – alacsony zsírtartalma miatt ugyanis könnyen kiszárad.
Közepes lángon ajánlott elkészíteni, akárcsak a marhafilét. Használható hamburgerekben, steakekben, vagy akár wokban sült fogaásokban is. Ideális esetben könnyű szószokkal tálaljuk, mivel enyhe íze „átöleli” a fűszereket anélkül, hogy elnyomná azokat.
Azok számára, akik a húsról való lemondás nélkül szeretnék csökkenteni a koleszterinszintjüket, a strucchús kiváló alternatíva. Bár nem mindennapi választás, érdemes kipróbálni, különösen, ha szívbarát étrendet követünk, vagy csak valami másra vágyunk.
Az egészségesebb fehérjeforrásokra való áttérés globális trend, és a struccok tökéletesen megfelelnek ennek. Ráadásul tenyésztésük kisebb környezeti lábnyommal jár, mint az állattenyésztés más formái.
The post Ez a legalacsonyabb koleszterintartalmú hús: nem a csirke az first appeared on nlc.