azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Világbajnok házi melegszendvics receptek: a retró, a provanszi és a legjobb gombás melegszendvicskrémek

3 megtekintés
NLC
Gasztro melegszendvics recept gombás sonkás
Blurred placeholder

Egy forrón olvadó sajtos melegszendvics még a legnyűgösebb reggelt is szebbé teszi, sőt nincs az a napszak, amikor ne esne jól, nem igaz? Bár ma már tucatnyi verzióban készítjük ezt a régi műfajt, mi, magyarok mégis a nyitott melegszendvicseket szeretjük a legjobban. Isteniek persze a két szelet kenyér összeboronálásával készülő, zárt szendvicsek is, és tudjuk, hogy a francia melegszendvics-arisztokraták a tükörtojás kalapot viselő croque madame és méltó párja, a tojáskalap nélkül készülő croque monsieur.

A melegszendvics a legtöbbünk számára azonban azonban tömény nosztalgia: erről mindenkinek eszébe jut az ősi szovjet melegszendvics-sütő, aminek olyan látványosan izzott a fűtőszála, és évtizedeken át hibátlanul működött – talán még ma is megvan a régi készülék, amiben készülhetnek az aranybarnára sült tetejű szépségek.

Az a jó melegszendvics kérdésben is, hogy annyiféle módon kiválóan sikerülhet. Sima vajjal-májkrémmel-reszelt sajttal is remek, az igazán masszív szendvicsek rajongói pedig kolbászkrémeset vagy szalámisat sütnek maguknak. Mi most három igazi klasszikus receptet hoztunk. Érdemes fejből megtanulni ezeket a recepteket!

Melegszendvicsek

Melegszendvicsek / Fotó: Svetlanais, Getty Images

Retró provanszi melegszendvics

A provanszi melegszendvics-krém a ’70-80-as évek magyar kedvence volt. Egyszerű, olcsó, mégis karakteres, habár bolti, kommersz krémet kentünk a kenyérre. A paradicsomos alap, a mediterrán fűszerek és a forró sajt a tetején azokban az időkben idézte meg a paradicsomos alapú pizzák ízvilágát, amikor még valódi pizzát senki sem ehetett Magyarországon. Akkoriban ez volt a mi francia Riviéránk! Ma már 100% retró, rég nem nagy buli egy provanszi krém, sokan mégis szívesen faljuk ezeket a végtelenül egyszerű, vegetáriánus, paradicsomos krémes, sajtos tetejű szendvicseket.

Hozzávalók:

  • Negyed kiló fehér kenyér – a retró módi szerint
  • 1,5 dl paradicsompüré
  • 15-20 dkg reszelt sajt (pl. trappista vagy edami)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott teáskanál provanszi fűszerkeverék (vagy oregánó, bazsalikom, kakukkfű)
  • 1 teáskanál cukor
  • Só, frissen őrölt bors
  • 6 evőkanál olaj vagy vaj
  • Kis víz a paradicsompüré higításához

Elkészítése:

  • A hagymákat megpucoljuk és felaprítjuk.
  • Egy serpenyőben felhevítjük a vaj vagy olaj felét, és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Ha már nem nyers, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a sűrített paradicsomot, és pár percig pirítjuk, amíg mélyebb ízt kap.
  • Beleöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a cukrot, a fűszerkeveréket, a sót és borsot. Egy kis vízzel higítjuk, és közepes lángon 8-10 percig főzzük, amíg kissé visszasűrűsödik, majd lehúzzuk a tűzről.
  • A langyos paradicsomos alaphoz hozzákeverjük a vaj vagy olaj megmaradt másik felét és a reszelt sajt felét.
  • A krémet rákenjük a kenyérszeletekre, megszórjuk a maradék sajttal, és 200 C fokra előmelegített sütőben 8–10 perc alatt aranybarnára sütjük.

A legjobb sonkás melegszendvics – besamel alapú krémmel

A melegszendvics sokunk számára alapvetően paradicsomos alapú. Vagy mégsem olyan egyértelmű ez? A besamel mártás egy fantasztikus szendvicsalap, mert telt, krémes, selymes. Hiba volna rá túl karakteres, erős ízű felvágottat rakni, egyáltalán nem illik hozzá például a kolbász vagy szalámi. Annál jobban passzol a sonka vagy a gomba, mégpedig szigorúan nem a rossz minőségű gépsonka és társai. Vegyünk egy jó ízű, akár füstölt sonkát, és ne spóroljuk le róla a petrezselymet sem! Igazán kellemesen frissíti az ízeket.

Sonkás melegszendvics besamel mártás alapon

Sonkás melegszendvics besamel mártás alapon / Fotó: p_ponomareva, Getty Images

Hozzávalók:

  • 22 dkg főtt vagy füstölt sonka
  • 20 dkg reszelt sajt (pl. trappista, edami vagy gouda)
  • 5 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 250 ml tej
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • 1 csipet szerecsendió
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • Egy csokor petrezselyem (opcionális)
  • Egy nagy méretű francia bagett

Elkészítése:

  • A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és áttörjük.
  • A sonkát apró kockákra vágjuk.
  • A besamelhez egy kisebb lábasban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos alapot készítünk. Apránként felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Addig főzzük, míg szép krémet kapunk.
  • Hozzáadjuk a mustárt, sót, borsot és egy csipet szerecsendiót.
  • Belekeverjük a reszelt sajt felét, és megvárjuk, míg elolvad, majd beleforgatjuk az apróra vágott sonkát. Zúzott fokhagymával még karakteresebbé tesszük.
  • A melegszendvics-krémet bőségesen rákenjük a kenyérszeletekre, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

    200 C fokra előmelegített sütőben kb. 10–12 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Díszítésként, ízesítésként az átmosott, friss csokor petrezselyem leveleit kézzel összetépkedjük, és a szendvicsekre szórjuk.

Gombás melegszendvics – a legkrémesebb, francia ihletésű recept

A házi melegszendvics-krém igazi konyhai időutazása: megidézi a régi emlékeket, egyszerű, laktató és végtelenül variálható. A gombás verzió egy igazi klasszikus, ez az a krém, amitől a sütőből kiáradó illat betölti a konyhát, és amit bármikor jólesik összedobni – vendégvárónak, gyors vacsorának vagy épp egy hideg őszi-téli estére, forró teával kísérve.

Klasszikus gombás melegszendvics

Klasszikus gombás melegszendvics / Fotó: dontree_m, Getty Images

Hozzávalók:

  • 25 dkg csiperke vagy vegyes erdei gomba
  • 20 dkg reszelt sajt (pl. trappista vagy edami)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál vaj vagy olaj
  • 2 teáskanál mustár
  • 5 evőkanál tejföl vagy krémsajt
  • Kis kakukkfű vagy majoránna ízlés szerint
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • Egy nagy méretű francia bagett

Elkészítése:

  • A gombákat folyó vízben átmossuk, hámozást nem igényel. Rusztikus darabokra vágjuk, ha szeretnénk a gombának haraphatóságot. Ha retróbb krémre vágyunk, akkor egészen apróra vágjuk.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymákat.
  • Ha már nem nyers illatú, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig pirítjuk, amíg teljesen elfő a leve és kissé megpirul.
  • Ekkor hozzáadjuk a fokhagymát, a mustárt és a fűszereket, majd hagyjuk, hogy pár percig együtt piruljanak, hogy az ízek összeérjenek.
  • A serpenyőt levesszük a tűzről, belekeverjük a tejfölt és a reszelt sajtot, majd összedolgozzuk attól függően, hogy mennyire darabos állagot szeretnénk.
  • Felszeleteljük a bagettet, és a gombakrémet bagettszeletekre kenjük.
  • A tetejére tegyünk jó sok sajtot, majd sütőben 180 C fokon 8–10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
The post Világbajnok házi melegszendvics receptek: a retró, a provanszi és a legjobb gombás melegszendvicskrémek first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek