Így fagyaszd le a gombát, hogy friss íze hónapok múlva is megmaradjon
Miért érdemes lefagyasztani a gombát?
A bolti gombákon gyakran csak „csomagolás dátuma” szerepel, lejárat viszont nem – vagyis senki sem tudja pontosan, meddig bírják a hűtőben. A legtöbb fajta pár napon belül tönkremegy, főleg, ha nedvesség éri.
A fagyasztás életmentő megoldás: nemcsak az eltarthatóságot növeli meg akár egy évvel, hanem csökkenti az élelmiszer-pazarlást is.
A jó gomba ismertetőjegye
Csak a friss, feszes és illatos példányokat érdemes lefagyasztani. Ha a gomba fonnyadt, nyálkás vagy foltos, már elkéstél.
Ha tudod, hogy pár napon belül nem fogod felhasználni, már a vásárlás napján fagyaszd le.
Hogyan fagyaszd le a gombát?
Kétféle módszer létezik: párolva vagy előfőzve. Mindkettő működik, de a főtt gomba ízletesebb és jobb állagú lesz a kiolvasztás után.
1. Főzve (ajánlott)
Mosd meg és tisztítsd meg a gombát.
Töröld szárazra, majd szeleteld egyenletes darabokra.
Kevés olajon pirítsd meg, amíg a nedvesség elpárolog és a gomba kissé megpuhul.
Hagyd kihűlni, majd terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tálcán, és fagyaszd le külön darabokban.
Végül tedd zárható zacskóba vagy dobozba, szívd ki belőle a levegőt, és címkézd fel a dátumot.
2. Párolva
Áztasd be a gombát 10 percre citromleves vízbe (2 csésze víz + 1 teáskanál citromlé), hogy ne barnuljon meg.
Párold gőz fölött 3–5 percig.
Hűtsd le jeges vízben, majd töröld szárazra.
Fagyaszd le egy rétegben, végül csomagold el.
További tippek
A fagyasztott gombát sose edd nyersen, a fagyasztás ugyanis megváltoztatja az állagát.
Kiolvaszthatod hűtőben egy éjszaka alatt, de nyugodtan dobhatod közvetlenül a serpenyőbe is, ha főzött ételbe kerül (pl. rizottó, szósz, pörkölt).
Főtt állapotban akár 9–12 hónapig eltartható.
Extra tipp: ha biztosra akarsz menni
Ha például gombás rizottót vagy tésztaszószt tervezel, érdemes az adagot előre kimérni és külön zacskózni, így később csak előkapod és már mehet is a serpenyőbe.
Fotó: illusztráció, Getty Images
A videó AI alapú programmal készült.
The post Így fagyaszd le a gombát, hogy friss íze hónapok múlva is megmaradjon first appeared on nlc.