azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Borsófőzelék, ahogy a nagyi készítette: a gyerekkor ízei egy tányérban

4 megtekintés

Forrás:

NLC
Gasztro zöldborsó főzelék zöldborsófőzelék borsófőzelék
Blurred placeholder

A borsófőzelék nem csupán egy étel, hanem egy gasztronómiai emlék, egy fogás, amely ugyanúgy nosztalgikus emlékeket elevenít fel a menzai ebédekből és a nagymama konyhájából, mint az anyukánk főztjéből. Egyszerű, gyors, tápláló – nem véletlen, hogy generációk kedvencévé vált.

Mielőtt elmerülnénk a borsófőzelék mélyebb titkaiba, érdemes megemlíteni, hogy maga a főzelék, vagyis a liszttel vagy rántással sűrített zöldség magyar találmány. Elődeink már a 16. században is készítettek zöldség alapú, sűrített egytálételeket. Bár a sűrítés a 19. században, osztrák hatásra terjedt el, a főzelék azóta is a magyar konyha szerves része. Hétköznapokon hús nélkül, ünnepeken feltéttel fogyasztották, és a sűrűségét is alkalomtól függően változtatták. És ez így van jól. 

A borsófőzelék alapja a zöldborsó, amely Európában a 15-16. századtól került asztalra friss zöldségként. Nemcsak finom, hanem rendkívül értékes tápanyagforrás is. Jelentős fehérjetartalma van és gazdag rostokban, ami laktat, segíti az emésztést és hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Emellett tele van vitaminokkal (különösen C-vitaminnal) és antioxidánsokkal, amelyek a szem egészségéért felelnek. A C-vitamin nagy részének ugyan a főzés során búcsút inthetünk, de a többi hasznos összetevő érintetlen marad.

Érdekesség, hogy a boltokban kapható fagyasztott borsót a betakarítás után szinte azonnal sokkolva fagyasztják, így a legtöbb vitamin és ásványi anyag “bezáródik” – sokszor több tápanyag marad benne, mint a napokig utaztatott, frissnek mondott társában. Ez a technológia teszi lehetővé azt is, hogy a cuki zöld golyócskák zsengék maradjanak, vagyis elég legyen nekik pár perc hőkezelés.

Borsófőzelék

Fagyasztott borsóból ugyanolyan finom lesz.

borsófőzelék fasírttal

Borsófőzelék fasírttal. (Fotó: bonchan, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldborsó 
  • 4 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 1 dl tej
  •  víz
  • petrezselyem
  • cukor (opcionális)

Elkészítés:

  1. A borsót (kifejtjük és) a vajon, fedő alatt puhára pároljuk.
  2. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, meghintjük a liszttel, sózzuk és jól elkeverjük.
  3. Ezután ráöntünk annyi vizet, amennyi majdnem ellepi, majd egy deciliter tejet és kiforraljuk.  Van, aki cukrot is tesz bele. 

Ennyi, három lépésben kész is a zöldborsófőzelék. Sült virslivel vagy tükörtojással is finom, de ha csinálunk hozzá fasírtot, akkor aztán minden tervet túlteljesítettünk aznap.

The post Borsófőzelék, ahogy a nagyi készítette: a gyerekkor ízei egy tányérban first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek