Borsófőzelék, ahogy a nagyi készítette: a gyerekkor ízei egy tányérban

A borsófőzelék nem csupán egy étel, hanem egy gasztronómiai emlék, egy fogás, amely ugyanúgy nosztalgikus emlékeket elevenít fel a menzai ebédekből és a nagymama konyhájából, mint az anyukánk főztjéből. Egyszerű, gyors, tápláló – nem véletlen, hogy generációk kedvencévé vált.
Mielőtt elmerülnénk a borsófőzelék mélyebb titkaiba, érdemes megemlíteni, hogy maga a főzelék, vagyis a liszttel vagy rántással sűrített zöldség magyar találmány. Elődeink már a 16. században is készítettek zöldség alapú, sűrített egytálételeket. Bár a sűrítés a 19. században, osztrák hatásra terjedt el, a főzelék azóta is a magyar konyha szerves része. Hétköznapokon hús nélkül, ünnepeken feltéttel fogyasztották, és a sűrűségét is alkalomtól függően változtatták. És ez így van jól.
A borsófőzelék alapja a zöldborsó, amely Európában a 15-16. századtól került asztalra friss zöldségként. Nemcsak finom, hanem rendkívül értékes tápanyagforrás is. Jelentős fehérjetartalma van és gazdag rostokban, ami laktat, segíti az emésztést és hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Emellett tele van vitaminokkal (különösen C-vitaminnal) és antioxidánsokkal, amelyek a szem egészségéért felelnek. A C-vitamin nagy részének ugyan a főzés során búcsút inthetünk, de a többi hasznos összetevő érintetlen marad.
Érdekesség, hogy a boltokban kapható fagyasztott borsót a betakarítás után szinte azonnal sokkolva fagyasztják, így a legtöbb vitamin és ásványi anyag “bezáródik” – sokszor több tápanyag marad benne, mint a napokig utaztatott, frissnek mondott társában. Ez a technológia teszi lehetővé azt is, hogy a cuki zöld golyócskák zsengék maradjanak, vagyis elég legyen nekik pár perc hőkezelés.
Borsófőzelék
Fagyasztott borsóból ugyanolyan finom lesz.

Borsófőzelék fasírttal. (Fotó: bonchan, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1 kg zöldborsó
- 4 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 1 dl tej
- víz
- petrezselyem
- só
- cukor (opcionális)
Elkészítés:
- A borsót (kifejtjük és) a vajon, fedő alatt puhára pároljuk.
- Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, meghintjük a liszttel, sózzuk és jól elkeverjük.
- Ezután ráöntünk annyi vizet, amennyi majdnem ellepi, majd egy deciliter tejet és kiforraljuk. Van, aki cukrot is tesz bele.
Ennyi, három lépésben kész is a zöldborsófőzelék. Sült virslivel vagy tükörtojással is finom, de ha csinálunk hozzá fasírtot, akkor aztán minden tervet túlteljesítettünk aznap.
The post Borsófőzelék, ahogy a nagyi készítette: a gyerekkor ízei egy tányérban first appeared on nlc.