azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Nem is gondolnád, de ez a népszerű étel többet árt, mint használ a szervezetednek: kutatás figyelmeztet

3 megtekintés

Forrás:

NLC
Életmód AI videó kutatás ultrafeldolgozott élelmiszer

A színes cukormázzal borított fánkok, a bolti készételek vagy a chips sokak mindennapjának részét képezik – de egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy komoly árat fizethetünk értük. Egy új, az American Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása magasabb gyulladásszinttel jár együtt a szervezetben.

Mi a baj az UPF-ekkel?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) olyan termékek, amelyeket iparilag állítanak elő, és amelyekben sok a hozzáadott cukor, zsír, só, tartósítószer vagy mesterséges adalékanyag. Ide tartoznak például a chipsek, a cukros üdítők, a gyorsfagyasztott pizzák vagy a feldolgozott húskészítmények.

A kutatók szerint az ilyen ételek nemcsak tápanyagszegények, hanem közvetlenül hozzájárulnak a szervezet gyulladásos folyamataihoz. Ez azért veszélyes, mert a krónikus gyulladás a legtöbb súlyos betegség – köztük a szív- és érrendszeri kórképek, a cukorbetegség és bizonyos daganatok – egyik fő kockázati tényezője.

Miért fontos ez most?

Az Egyesült Államokban az élelmiszer-ellátás körülbelül 70 százalékát UPF-ek teszik ki, és a magyar boltok polcain is egyre nagyobb arányban találjuk meg őket.

„A probléma nemcsak a kalóriatöbblet, hanem az, hogy ezek az ételek az immunrendszerünket is folyamatos készenléti állapotban tartják”

– figyelmeztetnek a szakértők.

Mit tehetsz a gyulladás ellen?

  • Válassz minél természetesebb alapanyagokat. Friss zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák.
  • Olvasd el a címkéket. Minél hosszabb az összetevők listája, annál valószínűbb, hogy UPF-ről van szó.
  • Kerüld a túlzott cukor- és sóbevitelt. Ezek a fő hajtóerők a gyulladás kialakulásában.
  • Építs be gyulladáscsökkentő ételeket az étrendedbe. Például olívaolaj, hal, diófélék vagy bogyós gyümölcsök.

Az üzenet egyértelmű

A kutatás újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása nemcsak az alakunkra, hanem az egészségünkre is komoly fenyegetést jelent. Az alkalmi fánk vagy gyorsfagyasztott vacsora persze nem okoz azonnali bajt, de hosszú távon érdemes tudatosan csökkenteni ezek arányát az étrendünkben.

via

Fotó: illusztráció, Getty Images

A videó AI alapú programmal készült. 

The post Nem is gondolnád, de ez a népszerű étel többet árt, mint használ a szervezetednek: kutatás figyelmeztet first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek