azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Így tárold a felvágott hagymát, hogy ne büdösítse be a hűtőt és friss maradjon

5 megtekintés
NLC
Életmód hagyma hűtő hűtés konyha AIvideó

Egészben ne a hűtőbe!

A vörös-, a fehér- és a sárgahagyma egészben, hűvös, sötét és száraz helyen akár hónapokig is eláll. A hűtőben viszont a párás környezet miatt hamarabb puhul és megromlik. A probléma akkor kezdődik, amikor már felvágtad – innentől mindenképpen a hűtőben a helye.

Hogyan tárold a felvágott hagymát?

A dietetikusok szerint a titok az, hogy megóvd a levegőtől és a nedvességvesztéstől. A legjobb megoldás, ha:

  • szorosan műanyag fóliába csomagolod, vagy
  • légmentesen záródó dobozba teszed.

Így a hagyma nemcsak tovább marad friss, de a jellegzetes szag sem járja át a hűtőben tárolt többi ételt.

Meddig áll el?

A szakértők szerint a felvágott hagyma 7–10 napig biztonsággal fogyasztható, ha megfelelően tárolod. Ezután a romlás jelei hamar észrevehetők: nyálkás állag, penészfoltok, elszíneződés vagy savanykás szag. Ilyenkor jobb, ha inkább kidobod.

Érdemes tudni, hogy a lilahagyma színe tárolás közben gyorsabban fakul, bár az ízét ez nem befolyásolja.

Fagyasztható is!

Ha nagyobb mennyiség maradt, bátran fagyaszthatod. Így csináld:

  • vágd kockára vagy szeletekre,
  • szórd egy tepsire, és fagyaszd elő pár órán át,
  • majd tedd jól záródó dobozba vagy zacskóba, és tárold akár 3 hónapig.

Fontos: a hagyma fagyasztás után megpuhul, ezért inkább főtt ételekhez – például levesekhez és ragukhoz – érdemes felhasználni.

A felvágott hagymát mindig légmentesen zárva tedd a hűtőbe, és egy héten belül használd fel. Ha hosszabb távra tervezel, fagyaszd le. Így elkerülheted a kellemetlen szagot, és a hűtőd sem lesz hagymaillatú.

fotó: illusztráció, Getty Images

A videó AI alapú programmal készült.

The post Így tárold a felvágott hagymát, hogy ne büdösítse be a hűtőt és friss maradjon first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek