Ezért más most a paradicsom íze, mint gyerekkorunkban
A paradicsom íze meghatározó eleme a gyerekkornak. Ezt a régi ízt azonban mintha hiába keresnénk a mai, boltban vásárolt paradicsomokban. Azok ugyan szépek, de nem olyan finomak, mint a régiek.
A paradicsom ízét három tényező határozza meg: a föld, amelyben termesztik, a napsütéses órák száma, valamint a paradicsom fajtája – emeli ki az Origo cikke. Ha bármelyik hibádzik (például rossz minőségű a föld, kevés a napsütés, rossz vetőmagot választottunk), nem lesz olyan a termény, amilyennek lennie kell.
A nagyüzemi módon termelt, boltokban vásárolható paradicsom íze pedig azért olyan gyenge, mert a nagyüzemi termelés során rendszerint olyan fajtát választanak, amely a magas terméshozamot, a hosszú eltarthatóságot, valamint a szállíthatóságot lehetővé teszi. Ezek biztosítják a keményebb húst és a vastagabb héjat. Mindez azonban nem garancia az édes, zamatos ízre – jegyzi meg a portál.
Nagyanyáink olcsó praktikája minden kártevőt távol tart a paradicsomtól
Nagyanyáink kertjében bizonyos módszerek triviálisnak tűntek, a kémiai növényvédő szerek megjelenésével azonban feledésbe merültek. Az egyik ilyen praktika a fokhagyma természetes riasztószerként való használata a paradicsomnövények védelmére: gyengéden dörzsöld be frissen hámozott fokhagymagerezdekkel a paradicsomnövények leveleit! Ez a technika nem csupán olcsó, de nem jelent veszélyt a kert egészségére vagy ökoszisztémájára, azonban rendkívül hatékony a kártevőkkel szemben. A fokhagyma természetes riasztószerként való alkalmazhatósága egyedi kémiai összetételének köszönhető: az allicin jellegzetes szagot bocsát ki, amelyet sok rovar taszítónak talál.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Ezért más most a paradicsom íze, mint gyerekkorunkban first appeared on nlc.