azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Érik a paradicsom! 3 étel, ami az isteni, hazai paradicsommal a legfinomabb

10 megtekintés
NLC
Gasztro paradicsom shakshouka paradicsomleves bruschetta
Blurred placeholder

Érik a paradicsom – végre! Ilyenkor, ha tehetjük, nem is eszünk mást. Márpedig miért ne tehetnénk? Az a legjobb, ha megterem a kertben, de ha mégsem, most viszonylag olcsó, finom és tápláló. Ne fogjuk vissza magunkat, dúskáljunk a jóban!

Amikor olcsó a paradicsom, vagy egyenesen ott piroslik a kertben és csak le kell szakítani, hirtelen nagyon kreatívak leszünk, hogy mi mindenre lehet felhasználni. Van, akiben ilyenkor beindul a mókusösztön, vagyis el kell rakni télire, úgyhogy befőz, mások aszalnak, ami szintén nagyon jó megoldás, mert a szárított paradicsom igazán fel tud dobni egy csomó ételt. És van, aki nem tartalékol, hanem paradicsomból főz hetekig. Na, ez vagyok én. És nem, nem unjuk egy cseppet sem.

A paradicsomhoz nem kell sok, hogy elképesztően finom étel legyen belőle. Ennek nyilván a mediterrán népek a tudói: a mozzarella caprese, a gazpacho, a bruschetta, na meg persze a különböző népek paradicsomlevesei és lecsói mind-mind olyan ételek, amiket érdemes átvenni. Majdnem azt írtam, hogy megtanulni, de hát igazából nem nagyon van rajtuk mit tanulni. Aki egyszer elkészítette, örökké tudni fogja a receptet, olyan egyszerűek. Ráadásul a konyha sem fog felmelegíteni miattuk a nagy hőségben, mert pillanatok alatt elkészülnek, már ha egyáltalán rászorulnak bármiféle főzésre.

Most három egyszerű, paradicsomos étel receptjét mutatjuk meg: a paradicsomos bruschettát, a toszkán paradicsomlevest és a shakshoukát, ami a méltán népszerű közel-keleti lecsó.

Paradicsomos bruschetta

Magyarul pirítós nyers paradicsomraguval. A bruschettára olívaolajon megfonnyasztott, egy kis fokhagymával és bazsalikommal gyorsan átfőzött paradicsomos ragu is kerülhet, de ha még eredetibb ízekre és teljes vitamintartalomra vágyunk, mehet nyersen is. Reggelire és könnyű vacsorának egyaránt tökéletes.

paradicsomos bruschetta

Olasz bruschetta, ami a finom, napon érett paradicsomtól lesz igazán jó. (Fotó: Westend61, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 4 szelet kenyér, lehetőleg nagyon jó minőségű
  • 4 db paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A kenyereket betesszük a kenyérpirítóba és megpirítjuk, még jobb megoldás, ha egy serpenyőben, 1 evőkanál olajon pirítjuk meg a kenyereket.
  2. Közben felvágjuk a paradicsomot apró kockákra. A héja és a magja marad!
  3. Amikor megpirult a kenyér, bedörzsöljük fokhagymával, a maradékot belezúzzuk a paradicsomba (vagy nem, ha aznap még emberek közé megyünk.) Beleszórjuk a fűszereket, meglocsoljuk olívaolajjal.

Fogyasztáskor a kenyérre halmozzuk a paradicsomot és jóízűen elfalatozzuk.

Toszkán paradicsomleves – pappa al pomodoro

Eredetileg sótlan toszkán kenyérrel készül ez az étel, de maradjunk abban, hogy nem veszítünk sokat, ha nem azt teszünk bele. Persze minél jobb minőségű a kenyér, annál finomabb lesz a leves. Ha nem áll rendelkezésre az alábbi, méregdrága olasz sajtok közül egyik sem, akkor is próbáljunk kemény vagy félkemény sajtot választani.

toszkán paradicsomleves

Toszkán paradicsomleves, kevés hozzávalóból finom és laktató étel. (Fotó: imageBROKER/Lucas Seebacher, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 bazsalikomlevél
  • 1 szelet szikkadt kenyér a héja nélkül
  • só, bors
  • 10 dkg parmezán, Grana Padano vagy Pecorino sajt

Elkészítés:

  1. Első lépésként a paradicsomokat meghámozzuk, amit úgy érünk el, hogy az alját kereszt alakban bemetsszük, majd pár másodpercre forró vízbe merítjük. A héj a metszésnél felpenderedik, annál fogva le tudjuk húzni. A kopasz paradicsomot feldaraboljuk. Mag marad, kocsány megy.
  2. Egy fazékban kevés olívaolajat melegítünk, belezúzzuk a fej fokhagymát és addig kevergetjük, amíg kicsit meg nem rogy. Ekkor rátesszük a paradicsomot, felrottyantjuk. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Beletépkedjük a kenyeret, azzal is főzzük kicsit, míg többé-kevésbé fel nem oldódik a levesben, majd beletépkedjük a bazsalikomleveleket, belereszeljük a sajtot és már kész is a leves.

Shakshouka, a brunch-ok sztárja

Vagyis izraeli, más néven közel-keleti lecsó. Tulajdonképpen egy gazdagon tojásos lecsó, persze más zöldségarányokkal és fűszerezéssel, mint a magyar. Nagyon egyszerűen elkészíthető és bármelyik étkezésre bevethető.

shakshouka, izraeli lecsó

Shakshuka, a közel-keleti lecsó. (Fotó: Westend61, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 teáskanál római kömény mozsárban zúzva
  • 1 teáskanál koriandermag, szintén megzúzva
  • 1 kg paradicsom
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg feta
  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • kevés petrezselyemzöld

Elkészítés:

  1. A hagymát megpucoljuk és vékony gerezdekre vágjuk. Elkezdjük megpárolni az olajon, majd rádobjuk a fűszereket is és együtt pirítjuk.
  2. Közben feldaraboljuk a paradicsomot is (ha akarod, hámozd meg, én nem keserítem ilyesmivel az életem) és rádobjuk a hagymára. Sózzuk, borsozzuk, rázúzzuk a fokhagymát. Ha akarjuk, teszünk bele valami csípős paprikaszószt vagy chilipelyhet, de egyáltalán nem kötelező.
  3. Addig főzzük, míg a paradicsom el nem veszíti az állagát, majd rámorzsoljuk a fetát és ráütjük a tetejére a tojásokat. Még tovább főzzük, amíg a tojások tükörtojás szilárdságot nem kapnak. Ekkor levesszük a tűzről, ha akarjuk, megszórjuk petrezselyemmel és kenyérrel vagy pitával kitunkoljuk az egészet.

Jó étvágyat a könnyű, nyári lakomához!

The post Érik a paradicsom! 3 étel, ami az isteni, hazai paradicsommal a legfinomabb first appeared on nlc.