A legnagyobb hiba, amit mindenki elkövet tükörtojás sütésekor – így javíthatod ki
A tükörtojás az egyik legegyszerűbb étel, mégis rengeteg buktatót rejt magában. Lehet, hogy te is úgy gondolod, már profi vagy a készítésében, de egy apró hiba elég, hogy a reggelid ne legyen olyan tökéletes, mint amilyennek elképzelted. Íme a leggyakoribb baklövés, amit szinte mindenki elkövet, pedig ha elkerülnénk, akkor igazán szép, ropogós szélű, de mégis lágy, krémes sárgájú tükörtojás kerülhetne a tányérunkra.
A serpenyőn múlik minden
A titok a megfelelő serpenyő kiválasztásában rejlik. Egy rosszul megválasztott edénnyel könnyen leragadhat a tojás, széteshet a fehérje, és máris oda a tökéletes végeredmény. A szakértők szerint a legjobb választás egy minőségi tapadásmentes serpenyő vagy egy jól bejáratott öntöttvas edény. Utóbbi esetében különösen figyelj rá, hogy mindig vékonyan olajozd, mert így egyenletes felületet kapsz, amin a tojás nem tapad le.
Még a legjobb serpenyők is apró repedéseket rejtenek, melyekbe a tojásfehérje beleragad. Ezért fontos a sima, zsiradékkal kezelt felület.
Ne sajnáld a zsiradékot
A tükörtojás vajjal vagy szalonnazsírral készítve nemcsak sokkal ízletesebb, hanem a leragadás esélye is jóval kisebb. A zsiradék ráadásul segít, hogy a fehérje szép, ropogós szélt kapjon, miközben a sárgája folyós marad.
A hőfok mindent eldönt
Soha ne tedd hideg serpenyőbe a tojást! Először hevítsd fel az edényt, majd add hozzá a zsiradékot, és csak ezután üsd bele a tojást. Ha hideg tojást teszel a forró serpenyőbe, akkor a fehérje rágóssá, a sárgája pedig túl keménnyé válhat. Érdemes ezért a tojást néhány percre kivenni a hűtőből, mielőtt elkezded a sütést.
The post A legnagyobb hiba, amit mindenki elkövet tükörtojás sütésekor – így javíthatod ki first appeared on nlc.