azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / 3 villámgyors olasz tészta a nyári napokra

3 villámgyors olasz tészta a nyári napokra

7 megtekintés
NLC
Gasztro tészta recept olasz
3 villámgyors olasz tészta a nyári napokra

Az olasz konyhát, akárcsak a pillanatok alatt elkészíthető főtt ételeket alighanem az istenek adták az emberiségnek: bizony, nem csak egy szendvics készülhet el villámgyorsan, hanem egy tisztességes, meleg étel is.

Ha kifutunk az időből és húsz perccel az esedékes étkezés előtt jut eszünkbe, hogy mégiscsak enni kellene kellene valami táplálót és finomat, milyen irányba induljunk? Sőt, minősített esetben meg kellene etetni a családot is… ilyenkor a tészták mindig a megmentőink lesznek. Olyat én még nem láttam, hogy valaki húzta volna a száját egy frissen főzött, ízletesen összeállított tésztára. Persze az is számít, hogy mit teszünk rá.

Az olasz konyhák mesteri, sőt már-már művészi szintre emelték a pofonegyszerű, mégis elképesztően finom tésztaételek elkészítését. Gondoljunk csak a pesztós tésztára vagy az aglio-oliora, ami úgy készül, hogy fokhagymát és olívaolajat teszünk a főtt tésztára, meg persze az elmaradhatatlan parmezánt, és tessék, ebéd. Ez általában be is válik, de hát nem ehetünk mindig aglio-oliot, bármilyen finom is.

Szerencsére a variációk lehetősége végtelen. Egy hasonlóság van bennük: amíg megfő a tészta, addig elkészül a szósz is, így gyakorlatilag 15-20 perc alatt étel kerül az asztalra, bármi is legyen otthon. Ősi bölcsesség, hogy levest és tésztaszószt bármiből lehet készíteni.

Nézzünk most néhány tényleg nagyon egyszerű, de isteni finom, villámgyors tésztaételt!

Egy örök recept: cacio e pepe

Magyarul sajt és bors. És tényleg nagyjából ennyi kell a tésztára. De csakis akkor érdemes ennyire egyszerű olasz ételeket készíteni, ha a jobbik fajtából választjuk a sajtot és a tésztát is.

cacio e pepe

Cacio e pepe, vagyis sajtos-borsos tészta. (Fotó: AlexPro9500, Getty Images)

Hozzávalók: (4 főre)

  • 40 dkg spagetti (vagy más hosszú tészta, pl. linguini vagy tagliatelle)
  • 15 dkg pecorino sajt
  • 10 dkg parmezán (ezek helyett simán megteszi bármilyen más olasz kemény sajt, pl. Grana Padano)
  • 2 teáskanál vaj
  • 2 teáskanál egész bors

Elkészítés:

  1. Először is vizet forralunk a tésztafőzéshez. Sózzuk. Amikor felforrt a víz, beledobjuk a tésztát, megkeverjük és hagyjuk főni a csomagoláson jelzett ideig.
  2. Amíg fő a tészta, egy száraz serpenyőben megpirítjuk a borsot, majd mozsárban durvára törjük, valamint lereszeljük a sajtot.
  3. Az elkészült tészta főzővizéből kimerünk egy bögrényit, majd leszűrjük a tésztát.
  4. Visszatesszük a leszűrt tésztát a tűzre, rádobjuk a vajat és a borsot és jól összekeverjük, hogy mindenhol bevonja, majd ráöntünk a főzővízből 2 deciliternyit és beleforgatjuk a reszelt sajt felét is. Amikor kellemesen selymessé válik a szósz, kész is vagyunk, lehúzzuk a tűzről és tálaljuk.
  5. A tányéron rászórjuk a többi sajtot is.

Pasta al limone, egy igazi nyári recept

Vagyis magyarul citromos tészta. Elsőre különösnek hathat a citromos tészta, de ez jellemzően egy olyan étel, amit meg kell kóstolni, teljes nyitottsággal. Érhet kellemes meglepetés!

pasta al limone, citromos tészta

Pasta al limone, vagyis citromos tészta (Fotó: bhofack2, Getty Images)

Hozzávalók: (4 főre)

  • 40 dkg spagetti
  • 18 dkg vaj
  • 10 dkg parmezán vagy Grana Padano
  • 2 db citrom
  • bors

Elkészítés:

  1. Feltesszük a tészta főzővizét, sózzuk, majd amikor felforrt, beletesszük a tésztát.
  2. Közben elkészítjük a szószt: felolvasztjuk a vajat, majd belereszeljük a citromok héját és belefacsarjuk a levüket. Sózzuk, borsozzuk, majd belecsorgatunk kb. 3 deciliternyit a tészta főzőlevéből is.
  3. Addig forraljuk, amíg szép, selymes, bevonóképes szószt nem kapunk. Összeforgatjuk a tésztával és már tálalhatjuk is.
  4. A tányéron reszeljünk rá parmezánt!

Recept, amit érdemes fejből tudni: cukkinis-paradicsomos rigatoni

Ez a recept szinte már hasonlít a főzésre… De csak szinte! A legjobb benne, hogy variálhatjuk is. Egy kis gombát, egy kis padlizsánt, egy kis húsos, édes paprikát elbír.

paradicsomos-cukkinis tészta

Paradicsomos-cukkinis tészta fetával. (Fotó: Chris Cantón, Getty Images)

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 40 dkg tészta, pl. rigatoni, fusilli, penne vagy más
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kisebb cukkini
  • 10 db koktélparadicsom
  • 20 dkg feta
  • só, bors
  • parmezán

Elkészítés:

  1. Feltesszük főni a tésztát.
  2. Közben a hagymát kockára vágjuk és megdinszteljük az olajon. Amikor megpuhult, beledobjuk a félbevágott koktélparadicsomokat és a feldarabolt cukkinit. Pár percig forraljuk, amíg a zöldségek megrogynak, sózzuk, de csak óvatosan, majd rámorzsoljuk a fetát. Merünk hozzá kevés főzőlevet is, hogy finom, lágy legyen a szósz.
  3. Leszűrjük a tésztát, összeforgatjuk a szósszal, alaposan megszórjuk a parmezánnal és már falatozhatunk is.

Aki szemfüles volt, felfedezhette a mintázatot: szószt bármiből lehet készíteni, még a legegyszerűbb dolgokból is, csak adjunk hozzá némi főzővizet, hogy finom, selymes legyen, és sok-sok parmezánt.

The post 3 villámgyors olasz tészta a nyári napokra first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek