A görögdinnyevásárlás tízparancsolata: így találod meg a tökéletes dinnyét!
Ki maggal, ki mag nélkül, de szinte mindenki imádja a görögdinnyét. Ez az édes, lédús, nyári gyümölcs egyet jelent a napsütéssel és gyerekkori emlékeinket idézi fel. De amikor otthon boldogan vágjuk fel a dinnyét, amit vettünk, íze mégis gyengécske, húsa kásás és színtelen, zamata pedig egészen más, mint amit reméltünk… – olyankor kicsit mindannyiunk szíve összetörik.
Szerencsére a csalódást nem is olyan nehéz elkerülni. A kopogtatáson túl is van lehetőség megtalálni az igazán finom görögdinnyét. Mutatjuk, mit érdemes figyelned.
Így találd meg a tökéletes görögdinnyét:
1. Legyen sárga folt az oldalán
Ez az úgynevezett „földfolt”, ahol a dinnye feküdt a földön. Ha sárga vagy sárgás-narancs, akkor érett. Ha fehéres vagy zöldes, akkor sajnos nem lesz elég édes.
2. Minél súlyosabb, annál jobb
A méretéhez képest nehéz dinnye sok vizet tartalmaz, vagyis lédúsabb, és valószínűleg édesebb is. Ha kettő ugyanolyan méretű közül nem tudsz választani, akkor rakd a kosaradba a nehezebbet.
3. Koppints rá és hallgasd meg!
Ha megütögeted kézháttal, és mély, üreges hangot hallasz, az jót jelent. Valószínűleg láttad bőven te is, amikor apukád vagy nagypapád ellenőrizte így vásárlás előtt. A tompa vagy puffadt hang viszont inkább túlérett vagy száraz dinnyére utal.
4. Matt, nem fényes héj a nyerő
A túlságosan fénylő héj arra utal, hogy a dinnye még nem érett meg. A tompa fényű, matt héj viszont érett gyümölcsre utal.
5. Ne legyen tökéletes!
Az apró karcolások, barna hegek, „pókhálós” repedések nem hibák, hanem annak a jelei, hogy a méhek beporozták a gyümölcsöt, a beporzott dinnyék pedig gyakran édesebbek.
6. Szár állapota: barna a jó
Ha még látszik rajta a szára, és annak maradványa száraz és barna, akkor a dinnye már a tövén megérett. Ha zöld és friss a szár, akkor viszont túlzottan korán szedték le.
7. Legyen szimmetrikus
Akár kerek, akár hosszúkás, a lényeg, hogy legyen szabályos alakú. A deformált, görbe vagy púpos dinnyék nem fejlődtek egyenletesen és ízben is gyengébbek lehetnek.
8. „Repedés a hason”: jó jel!
A görögdinnye alján, a földfolt körül megjelenő kisebb barna repedések vagy hegek azt jelenthetik, hogy belül már nagyon édes a gyümölcs, ezek ugyanis a cukor felhalmozódásának jelei.
9. Figyeld a mintázatot a héjon
Az élénk zöld és sötétzöld sávok közötti kontrasztos, határozott mintázat a dinnye héján általában érettségre utal. Ha halványak vagy egybefolynak, a dinnye még lehet éretlen.
10. Vágott dinnyénél nézd meg a magok környékét
Ha már felszeletelt dinnyéből választasz, ellenőrizd a gyümölcs húsát a magok környékén: ha ott kicsit üveges vagy kristályos, az gyakran extra édes gyümölcsöt jelent.
The post A görögdinnyevásárlás tízparancsolata: így találod meg a tökéletes dinnyét! first appeared on nlc.