Így fagyaszd le a málnát anélkül, hogy pépessé válna

Semmi sem fogható a friss málna ízéhez! Ha te is málnarajongó vagy, akkor előfordulhat, hogy hozzánk hasonlóan jó nagy adagot szerzel be belőle egyszerre, nehogy hirtelen lemaradj a szezonról. Csakhogy ez a bogyósgyümölcs körülbelül két napig hozza a legjobb formáját, még hűtőben tárolva is. Ezért érdemes tartalékolni belőle, mégpedig úgy, hogy a felesleget lefagyasztod. A málna ugyanis lefagyasztva akár 12-18 hónapig is eláll, ami azt jelenti, hogy egész évben falatozgathatsz a kedvenc gyümölcsödből.
Fotó: baibaz/Getty Images
Málna lefagyasztása lépésről lépésre
A málnafagyasztás egy meglehetősen gyors és könnyű procedúra. És hamar rá fogsz jönni, mennyire megéri a fáradozást, az, hogy utána bármely és minden nap rendelkezésedre áll a gyümi. Mutatjuk, hogy csináld!
- Az elszíneződött málnadarabokat dobd ki, ezek már romlásnak indultak, ne fagyaszd le őket.
- Tedd a gyümölcsöket egy szitába. Óvatosan mosd át őket kétszer-háromszor (de ne áztasd be!). Majd hagyd őket lecsöpögni a szűrőben úgy tíz percig.
- Óvatosan rakd át a málnákat egy papírtörlőre vagy konyharuhára, hogy felszívd a felesleges vizet.
- Finoman itasd fel a vizet: fontos, hogy teljesen száraz legyen a gyümölcs, mielőtt a fagyasztóba kerül.
- Helyezd a megmosott, csontszáraz málnákat egy zsírpapírral bélelt tálcára vagy tepsire. Figyelj rá, hogy a málnadarabok ne érjenek egymáshoz. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a málnák te veszítsék el az alakjukat és ne ragadjanak össze fagyasztás után.
- Rakd a tálcát vagy tepsit a mélyhűtőbe néhány órára. Hogy mennyire? Ez attól függ, hogy mekkora mennyiségű gyümölcsöt fagyasztasz le és milyen a mélyhűtőd kapacitása. De azért félóránként mindenképp nézz rájuk és ellenőrizd, hogy állnak.
- Amint a málnadarabok mind megfagytak, kiveheted őket, hogy egy légmentesen záródó zacskóba tedd bele mindet. Ha fagyasztózacskót használsz, annak elég vastagnak kellene lennie ahhoz, hogy megvédje a málnákat a jegesedéstől.
- Címkézd fel a zacskót a fagyasztás dátumával, hogy tudd, meddig lehet biztonságosan fogyasztani.