Két hozzávaló, amitől igazán hűsítő a nyári meggyleves

Berobbant a nyár, vele együtt a gyümölcsszezon is: készülhet is az idei első meggyleves! Már hetek óta kapható a friss, finom, lédús és hazai meggy – ha pedig szerencsénk van, akkor a saját kertünkből, vagy egy közeli hozzátartozónkéból juthatunk hozzá.
Ránk köszöntött a bőség ideje, vagyis ilyenkor több gyümölcs van otthon, mint amennyit csak úgy elmajszolunk. Valamit tehát kezdeni kell vele, mert befőzni sem lehet minden nap: főzzünk belőlük gyümölcslevest!
A gyümölcslevesek lényegében egy kaptafára készülnek, aki egyféléből főzött már, az bármelyik termésből tud. Az univerzális recept a következő: a gyümölcsöt megmossuk, ha kell, hámozzuk, magozzuk, majd feltesszük főni kétszeres mennyiségű vízben. Cukrozzuk, fűszerezzük, és amikor megpuhult a gyümölcs, lehúzzuk a tűzről és krémesítjük tejszínnel, tejföllel vagy joghurttal. Meg is vagyunk negyed óra alatt.

A buja nyár gyümölcsei: melyikből készüljön gyümölcsleves? (Fotó: Georgiy Datsenko, Getty Images)
Ízesítsük, de mivel?
A gyümölcslevesek, köztük a meggyleves legfőbb ízesítője is a vanília, ami gyakorlatilag mindenhez jól megy. Hogy két legyet üssenek egy csapásra, sokan vaníliapudingot tesznek a gyümölcslevesbe, ami egyáltalán nem butaság, tekintve, hogy ettől sűrűbb, jobb állagú lesz a leves.
A másik, univerzális ízesítő a citromhéj. Általában úgy érdemes vele dolgozni, hogy belefacsarjuk a citrom levét a levesbe, majd utána dobjuk a héját, csak ne felejtsük el kihalászni belőle a végén! Kiváló ízt ad a gyümölcsleveseknek, érdemes kipróbálni, ha még nem tetted volna.
Mostanában a meggy érik nagy mennyiségben, aminek fűszere a vanílián és a citromhéjon túl a fahéj, a szegfűszeg, esetleg az ánizs és a kardamom. Mivel ezek közül egyikre sem szeretünk ráharapni, a legjobb, ha a darabos fűszereket teatojásba zárjuk, így a végén egyben tudjuk kiemelni a levesből.
Így gyorsíts a hűtésen!
Akár a meggyleves, akár más gyümölcsleves mellett döntöttünk, ezután jön az, amit senki sem szeret: a hűtés, vagyis a várakozás szomorú órái, de megéri. A gyümölcslevesek ugyanis hidegen jók, a szobahőmérséklettől a hűtőhidegig, ez már ízlés dolga, de melegen szinte senki sem szereti.
És akkor, ha már az elején ijesztgettem a hűtéssel, akkor segítsünk is rajta: néhány hűtést elősegítő tipp következik. Sajnos mikrohullámú hűtő nem létezik, de azért nem vagyunk egészen eszköztelenek.
- Amikor elkészült a leves, legjobb, ha fedő nélkül letesszük a hideg padlóra (lehetőleg olyan helyre, ahol nem járnak, kamra vagy hasonló).
- 5-10 perc múlva folyassunk hideg vizet a mosogatóba és állítsuk bele a fazekat, ami tovább gyorsítja a hűlést. Időnként keverjük meg, és cseréljük körülötte a felmelegedett hűtővizet.
- Amikor már közepesen langyos csak, pár jégkockát a levesbe is beledobhatunk.
- Végül mehet a hűtőbe. Ezzel a módszerrel egy óra alatt jelentős eredményt érhetünk el, sokkal jobban lehűl, mintha csak egyszerűen a hűtőbe tennénk.
Hideg joghurtos meggyleves mentával
Nem csak hűtéstől lesz hideg a gyümölcslevesünk, hanem bizonyos hozzávalóktól is. A natúr és a görög joghurt is kellemesen hűsítő alapanyag nyáron, akárcsak a friss, zsenge fűszernövény, a menta. Minkét hozzávaló a meggyleves tökéletes párja!
Persze, ha a leves főzése után nem tudtok várni, langyosan is fogyasztható.

A meggyleves ínyenc ízesítője a menta (Fotó: Mike Laptev, Getty Images)
Hozzávalók:
- fél kg meggy kimagozva
- 15 dkg cukor (de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
- 1 csipet só
- fél rúd fahéj darabokra törve
- 2 darab szegfűszeg
- 1 db kardamom mag megroppantva
- fél citrom leve és héja
- 1 csomag vaníliás cukor, ha sűrűn szeretjük a levest, használhatunk helyette fél csomag vaníliás pudingport is
- pár szem ánizsmag (vagy egy fél csillagánizs)
- 450 g görög joghurt
- 6 mentaág vége
- 1 liter víz
Elkészítés:
- A kimagozott meggyet feltesszük főni a vízben. Beletesszük a cukrot és egy teatojásba zárva a fűszereket is. A citromot belefacsarjuk, a héját utána dobjuk. Ha pudingport használunk, akkor keverjük bele a cukorba és úgy szórjuk a levesbe.
- Addig főzzük, amíg a gyümölcs ki nem ereszti a levét és szép sötétpiros nem lesz a leves.
- Most jön a hűtési procedúra: előbb a hideg kőpadlón leheli ki a forró leheletét, utána jön a hideg vizes fürdő, majd a jégkockák. A joghurtot csak ezután keverjük bele, így nincs szükség hőkiegyenlítésre ahhoz, hogy ki ne csapódjon, de nem kell bele mind, csak a megadott mennyiség fele. A többi joghurtot tálaláskor tesszük az asztalra, hogy aki szeretne, még tehessen a levesébe.
A tányéron tűzzünk bele mentaleveleket is, amiknek az íze különösen jól illik a joghurtos meggyhez, ráadásul hűsít is.
The post Két hozzávaló, amitől igazán hűsítő a nyári meggyleves first appeared on nlc.