azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Újkenyér ideje: az egyszerű házi kenyérhez kevés munka szükséges

Újkenyér ideje: az egyszerű házi kenyérhez kevés munka szükséges

3 megtekintés
NLC
Gasztro kenyér recept házi kenyér

Kenyér. Kenyeret sütni jó móka, és augusztus 20-a táján szoktunk is. Na, nem feltétlenül azért, mert megszáll az új kenyér ünnepének a szelleme, hanem inkább mert elfelejtjük, hogy munkaszüneti nap van, a boltok zárva, kenyér meg nincs otthon.

Régi nagy bölcsesség, hogy a kenyér a legegyszerűbb sütemény. Annál egyszerűbb dolgot tényleg nehéz elképzelni, mint hogy összekeverjük a lisztet meg a vizet, adunk hozzá némi sót, hogy legyen íze, és kész. Ez minden kenyér alapja a világon, legyen arab pita, indiai naan vagy zsidó pászka: a kenyér lisztből és vízből van.

Az izgalmakat a többi hozzáadott anyag jelenti, és ezek nemcsak kulináris izgalmak, hanem technikaiak is, és persze ezen múlik a kenyér állaga és kinézete. Mi ugyebár a szép, nagy, levegős, foszlós veknit szeretjük, amihez szükség van bizonyos térfogatnövelésre.

Aki felnőttfejjel élte át a Covid lezárásokat, abban most lehet, hogy bekapcsolt a poszt-traumás stressz, mert egy életre beleivódott, hogy sehol sem lehetett élesztőt szerezni, tisztára háborús idők voltak, hiánygazdálkodással meg kijárási tilalommal. Akkoriban kezdett el a nyugati világ kovászos kenyeret sütni, ami nagyon vicces, mivel a legtöbben egészen addig valami egészen misztikus és bonyolult dolognak tartották a kenyérsütést (még sima élesztővel is), onnantól viszont ujjgyakorlat lett a kovásznevelés, kiképeztük magunkat házi pékké, és csodás veknik kerültek ki a korábban legfeljebb mirelit pizzát látott, városi villanysütőkből.

Ebből is látszik, hogy a kenyér egyszerűen önbizalom kérdése. Ha beletesszük a belevalókat, jól megdagasztjuk és hagyjuk alaposan megkelni, nagy baj már nem lehet. Abból kenyér lesz.

Gyönyörű vekni kenyér (Fotó: Ami6 / 500 px, Getty Images)

Az alapanyag persze fontos. Kenyeret nem nullás lisztből sütünk, hanem kenyérlisztből, aminek magasabb a sikértartalma és így lehet kapni a boltban, hogy kenyérliszt. Na most, a valósághoz hozzátartozik, hogy sima lisztből is lehet kenyeret sütni, meg sima és rétestliszt keverékéből, meg teljes kiőrlésű lisztből, meg rozslisztből (a megfelelő arányban keverve fehér liszttel), szóval semmi sem kizárt. Azt azonban tudni kell, hogy teljes kiőrlésű lisztből soha nem lesz olyan nagy, levegős és foszlós a kenyér, mint a fehér kenyérlisztből.

Szóval dagasztógépeket elő, de ha nincs, egy nagyobb tál is megteszi, és süssünk egy egyszerű, kezdőknek való kenyeret!

Egyszerű kenyér recept

A kovászos kenyér már haladó szint és az elejétől kezdve legalább tíz napig tart, így egy sima élesztős kenyeret fogunk sütni.

házi kenyér

Házi kenyér (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók:

  • fél kg kenyérliszt (vagy fehérliszt, ha csak az van otthon)
  • 2 teáskanál só
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 1 csomag instant élesztő vagy fél kocka friss

Elkészítés:

  1. Kimérjük a vizet. Átöntünk belőle egy deciliternyit egy tálba. Beleszórjuk (morzsoljuk) az élesztőt és belekeverünk egy kiskanál lisztet is, ezt a szénhidrátot fogja enni az élesztő, amikor aktivizálja magát.
  2. Kimérjük egy nagy tálba a lisztet, még jobb, ha a dagasztógép táljába, és belekeverjük a sót. Amikor felfutott az élesztő, beleöntjük a lisztbe, a kezünkkel összekeverjük, majd szépen, fokozatosan hozzáadjuk a többi vizet is és addig dagasztjuk, amíg szép, fényes, ruganyos tésztát nem kapunk.
  3. Ekkor gombócot formálunk belőle, megszórjuk liszttel és letakarjuk egy konyharuhával (vagy ha van a dagasztótálunknak teteje, rátesszük). Langyos helyen hagyjuk megkelni. A hőmérséklettől függ, hogy mennyi idő kell neki, nagyjából duplájára kell, hogy megnőjön. Ez ilyenkor nyáron akár fél óra alatt is megtörténhet, de ha hűvösebb van, akkor egy óráig is eltarthat.
  4. Most átgyúrjuk a tésztát, veknit formálunk belőle és áttesszük egy tűzálló tálba, amit kibéleltünk sütőpapírral, és egy nagyon éles késsel bevágást készítünk rajta, olyan formában, amilyet szeretnénk. Akár hosszában egyet, akár keresztben, akár rajzolhatunk rá búzakalászt is. Lényeg, hogy legyen rajta egy kb. fél centiméter mély vágás, aminél szét tud nyílni sütés közben. Megint letakarjuk.
  5. Most bekapcsoljuk a sütőt és felmelegítjük 220 fokra. Amikor elérte a kellő hőmérsékletet, megkenjük a tésztát vízzel majd betoljuk a sütőbe. 15 perc után levesszük a hőmérsékletet 180 fokra és így sütjük tovább még 15 percig. Ha nagyon barnul a teteje, dobjunk rá sütőpapírt!
  6. Amikor letelt az ideje, óvatosan kivesszük a kenyeret és jól megspricceljük hideg vízzel. Ha szerencsénk van, szépen megrepedezik a héja és „cserepes” lesz a kenyér.

Kész is vagyunk. Mielőtt megszegnénk, hagyjuk kihűlni, bár tudom, hogy ennek a tanácsnak a világon semmi értelme. Ki tudná megállni?

The post Újkenyér ideje: az egyszerű házi kenyérhez kevés munka szükséges first appeared on nlc.