Házi mentaszörp, a leghűsítőbb nyári ital – ezzel a recepttel mindenkit leveszel a lábáról

A mentaszörp egy klasszikus fűszerszörp. A műfaj nagy előnye, hogy tavasztól őszig bármikor elkészíthetők, és nem csak pár hétig van szezonjuk, mint például a bodzaszörpnek, aminek lassan befellegzett. Mentaszörpöt készíteni jóval egyszerűbb is, de ha már nekiállunk, akkor készítsünk egy jó nagy fazékkal, mert eláll.
Sőt, nálunk a mentaszörp szokott lenni a családi repiajándék, amit lelkesen osztogatunk, mivel finom, frissítő és mégiscsak egy házi készítésű, mondhatni, kézműves csoda, ugyanakkor a költsége a nullához konvergál.

A mentaszörp egy házi, kézműves csoda (Fotó: Kseniya Ovchinnikova, Getty Images)
A mentaszörphöz először is nagy mennyiségű mentára van szükségünk. Aki egyszer elültetett a kertjében egy cserép szupermarketes mentát, annak ez mostanra meg is van: elképesztő életösztönnel megáldott növény, kiirtani sem lehet, ha egyszer betette a lábát. Gyökérről hajt ki minden évben, vagyis mindig megújítja magát, feladat meg csak annyi van vele, hogy az előző évi, elszáradt hajtásokat levágjuk valamelyik téli hónapban.
A másik lehetőség az erdőn-mezőn gyűjtögetés, ami messze nem reménytelen küldetés, mivel menta tényleg mindenfelé terem, ráadásul jól megismerhetők a különböző mentafajok az illatukról, de ezt azért tényleg csak annak javasolnám, akinek van tapasztalata az ilyesmiben.
A harmadik lehetőség az ismerőstől kunyerálás. Nyugi, adni fog! Akinek van mentája, az nem fogja sajnálni. A negyedik meg az, hogy vesz az ember egy cseréppel az élelmiszerüzletben, csak aztán ne felejtsd el elültetni, hogy legközelebb is legyen alapanyagod!
Mentaszörp recept
Pontosan ugyanezzel a módszerrel lehet készíteni citromfűből vagy más illatos fűszerből is szörpöt.

Mentaszörp. (Fotó: Iryna Melnyk, Getty Images)
Hozzávalók:
- legalább 10 szál menta, de lehet több is
- 4 liter víz
- 2 citrom
- és 1-2 evőkanál citromsav vagy borkősav – attól függően, hogy mennyire szeretjük savanyúan.
Elkészítés:
- A mentát megmossuk és betesszük egy 5 literes fazékba, amibe 4 liter vizet engedtünk.
- Egy egész napig áztatjuk lefedve, szobahőmérsékleten. Tovább nem, mert megbüdösödik.
- Másnap kihalásszuk a mentát, a visszamaradt illatos vízbe pedig beleöntünk 2 kiló cukrot, belefacsarjuk a citromok levét, utána dobjuk a héját is és felforraljuk.
- Most beleteszünk egy evőkanál borkősavat, és egy pohár aljába merünk egy szörpnyit a léből, majd felhígítjuk és megkóstoljuk. Ezen okulva belőjük, hogy szeretnénk-e savanyúbban vagy sem. Szerintem kell még bele borkősav, de van, aki szerint nem. Örök vita ez, ha másképp nem tudunk rajta túllépni, csináljunk kétfélét!
- Amikor sikerült beállítani a tökéletes ízt, tiszta, csavaros tetejű üvegekbe töltjük a szörpöt (a kiürült borosüveg pont jó lesz, majd visszaváltjuk, ha megint kiürült), lezárjuk, majd pár percre fejre állítjuk. Én a konyha papírtörlő-guriga belsejébe szoktam beállítani.
- Innen mehet a száraz dunsztba, vagyis kibélelünk egy ruhás kosarat (vagy egy kanapét) paplanokkal, beleültetjük az üvegeket és jól betakarjuk. Amikor kihűlt, ami nagyjából 3 nap szokott lenni, kiszedjük, felcímkézzük és mehetnek is a kamrapolcra.
Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk, de nem kell megijedni, mert meglepően sokáig eláll így, tartósítószer nélkül is.
The post Házi mentaszörp, a leghűsítőbb nyári ital – ezzel a recepttel mindenkit leveszel a lábáról first appeared on nlc.