Őszi előétel nyár végén: sült szilva kecskesajttal és dióval – 20 perc alatt kész!

Ez az előétel pont ilyen: elegáns, mint egy menő étterem fogása, de annyira egyszerű, hogy akár egy álmos vasárnap délután is összedobhatod, amikor a barátnőd csak „egy kávéra” ugrik át, de titokban reméli, hogy enni is kap.
Miért imádjuk?
- 20 perc alatt kész, és ebbe a sütő előmelegítése is belefér.
- Egyszerre édes, sós, krémes és roppanós, vagyis minden, amit az ízlelőbimbók bulinak hívnak.
- Jól mutat egy ünnepi asztalon, de egy lazább vacsorán is bevethető.
Hozzávalók (4 személyre)
- 8 nagyobb, érett szilva
- 100 g lágy kecskesajt
- egy marék dió (durvára törve)
- 1-2 ek méz
- friss kakukkfű vagy rozmaring (opcionális, de menőbb lesz tőle)
Így készül, lépésről lépésre:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses módban még gyorsabb).
- Vágd félbe a szilvákat, magozd ki őket, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kanalazz mindegyik közepébe egy adag krémes kecskesajtot.
- Szórd meg durvára tört dióval, majd csorgasd rá a mézet. Ha van friss kakukkfű vagy rozmaring, dobd rá a tetejére, ezzel megbolondíthatod.
- Süsd 10-12 percig, amíg a szilvák megpuhulnak, a sajt kicsit megpirul, a dió pedig illatos lesz.
Fotó: Getty Images
Tálalási tipp
Melegen a legjobb, de szobahőmérsékleten is szuper. Egy pohár rozéfröccs vagy száraz fehérbor mellé igazi „nyárbúcsúztató” falat, és még a szomszéd is át fog kopogni, hogy „Mi illatozik ennyire?”.
Extra ötlet
Ha szeretnél még egy fokkal ünnepibb változatot, tálald rukkolával és pár csepp balzsamecet-sziruppal, úgy fog kinézni, mintha legalább egy Michelin-csillagos séf parádézna nálad hétvégén.