azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Tedd el a nyár ízét: így fagyaszd le a cseresznyét!

Tedd el a nyár ízét: így fagyaszd le a cseresznyét!

8 megtekintés
NLC
Gasztro cseresznye fagyasztás fagyasztott mélyhűtött nlclight
Tedd el a nyár ízét: így fagyaszd le a cseresznyét!

A hazai cseresznyeszezon már május végén kezdetét veszi, és július végéig egész biztosan kitart. Ha te is lelkes rajongója vagy ennek a roppanós héjú, zamatos nyári gyümölcsnek, kövesd az alábbi útmutatót és tegyél el belőle őszre, télre!

friss cseresznye

Magozva vagy maggal kell fagyasztani a cseresznyét? Itt a válasz! (Fotó: Getty Images)

Értékes anyagok tekintetében a cseresznye igazi „aranybánya”: bővelkedik antioxidáns és regeneráló hatású C-vitaminban, sok benne a szemre és a bőrre jótékonyan ható A-vitamin, de az idegrendszer jó barátjának tartott B-vitaminokban is gazdag. Az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz nagyobb mennyiségben, de öregedésgátló flavonoidokat és élelmi rostot is nagy mennyiségben tartalmaz.

Cseresznyefagyasztás lépésről-lépésre

A cseresznye fagyasztásának sikere sok esetben már a vásárlásnál eldől: fontos, hogy érett, feszes héjú gyümölcsöt válassz, a túlérett vagy túlzottan puha cseresznye fagyasztása ritkán végződik jól. Ha megtaláltad a legszebb cseresznyéket, a beszerzés után minél hamarabb láss neki a mélyhűtés előkészületeinek!

Alaposan mosd meg hideg vízzel és válogasd át a szemeket: a hibás, kirepedt, netán penészes darabokat mindenképpen dobd ki! Ezután távolítsd el a szárakat, majd szárítsd meg. A cseresznyét macerás kimagozni, fogyasztása azonban így élvezetesebb – tudnod kell azonban, hogy maggal hosszabb ideig megőrzi az ízét!

fagyasztott cseresznye

A fagyasztott cseresznye igazán sokféleképp hasznosítható a konyhában (Fotó: Getty Images)

Ahhoz, hogy a fagyasztás során ne ragadjanak össze a cseresznyeszemek, érdemes előfagyasztanod a gyümölcsöt. Ehhez terítsd szét a cseresznyeszemeket egy tálcán, amire sütőpapírt simítottál, majd 2-3 órára tedd a mélyhűtőbe. Ennyi idő alatt kellően megkeményedik a gyümölcs, és könnyen átpakolhatod fagyasztózacskókba vagy légmentesen zárható dobozokba. 

A zacskókat vagy a dobozokat érdemes felcímkézned: a kezdődátumtól számított 10-12 hónapig őrzi meg jó minőségét a fagyasztott cseresznye.

Így használd a fagyasztott cseresznyét

Sütikhez, mint amilyen például a cseresznyés clafuotis fagyottan is felhasználhatod a gyümölcsöt, akárcsak a turmixokhoz, smoothiekhoz. Ha úgy szimpatikusabb, kiolvasztva is feldolgozhatod, tudd azonban, hogy ilyenkor ereszteni fog egy kis levet. A legjobb, ha egy szűrőben, szobahőmérsékleten hagyod felengedni, így a leve lecsöpög és garantáltan nem fogja eláztatni a süteményt. Aranyszabály, hogy ha egyszer már felengedett, ne fagyaszd újra a cseresznyét (és semmilyen más mélyhűtött élelmiszert se!)

Fotó: Getty Images – sestovic és Natalia7

The post Tedd el a nyár ízét: így fagyaszd le a cseresznyét! first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek