Leves után jön az igazi kedvenc: így készül a legfinomabb vargabéles

„Nagymamám vasárnaponként mindig készített valami csodát. A legnagyobb kedvencem a vargabéles volt – kívül aranybarna, belül puha, vaníliás és mazsolás. Azóta is azt az ízt keresem” – mesélte a minap egy ismerősöm. Nem is kellett több, máris megy a recept.
Van valami megmagyarázhatatlanul megnyugtató a régi idők süteményeiben. A vargabéles pont ilyen: nem hivalkodó, mégis tele van emlékekkel és nosztalgiával. Ez az erdélyi, közelebbről kolozsvári eredetű desszert régen a vasárnapi ebédek méltó befejezése volt, manapság pedig újra hódít. Milyen szép is, amikor a dubai csoki és a kadayif divatjának idején megérkezik a régi, jó cérnametélt, mi pedig elégedetten hümmögünk: ez lesz az.
A vargabéles egy igazi konyhai kaméleon. Első pillantásra túrós rétesnek tűnhet, de az íze és állaga egészen más: főtt cérnametélt keveredik túróval, tojással, tejföllel, vaníliával és egy kis mazsolával – mindez réteslapba burkolva, ropogósra sütve. Egyszerre könnyű és laktató, édes, mégsem gejl.
Nevét állítólag egy kolozsvári vendéglősről, Varga Ferencről kapta, aki a múlt század elején kezdte el kínálni vendégeinek. Azóta a vargabéles bejárta az egész Kárpát-medencét, és bár sokan elfeledték, most újra bekerül a kedvenc sütemények közé.
A retró gasztronómia reneszánsza mellett a vargabéles azért is lett újra divatos, mert könnyen elkészíthető, és jól variálható. Ha nem szeretjük a mazsolát, elhagyhatjuk vagy helyettesíthetjük aszalt barackkal. Van, aki citromhéjat reszel bele, más kevéske fahéjjal bolondítja meg.
Amire érdemes figyelni: a metéltet ne főzzük túl, és hagyjuk kihűlni, mielőtt a összekevernénk a túróval. A töltelék legyen krémes, de ne folyós – így szépen szeletelhető lesz a sütemény. A tetejére egy leheletnyi porcukor, és már kész is a nagyi kedvence, amit most mi is továbbadhatunk.
Vargabéles recept
Kicsit retró, kicsit szénhidrátdús, de fél óra munka, fél óra sütés, fél óra várakozás.
Vargabéles (Fotó: Belső Olga)
Hozzávalók:
- 4 db réteslap
- kb. 5 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg cérnametélt
- fél kg (fél)zsíros túró
- 2 tojás
- 1 dl tejföl
- 8 dkg cukor
- csipet só
- 10 dkg mazsola
- citromhéj
- vanília (amilyen használni szoktál)
Elkészítés:
- Feltesszük forrni a tészta főzővizét, sózzuk. Amíg felforr, addig kivajazunk egy tepsit, kibéleljük egy réteslappal. Megkenjük olvasztott vajjal, majd ráteszünk még egy réteslapot, szintén vajazzuk. A maradékot visszacsomagoljuk, ki ne száradjon.
- Megfőzzük a cérnametéltet. Közben a túrót összekeverjük a tejföllel, a cukorral, a vaníliával, a citromhéjjal és a tojások sárgájával. Picit megsózzuk, majd beletoljuk a botmixert és kissé összeturmixoljuk. Nem kell túlzásokba esni, lényeg, hogy a nagyobb rögöket szétcsapassuk.
- Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük, majd összekeverjük kb. 3 dkg olvasztott vajjal. Annyit kell hagyni, amennyi másik két réteslap megkenésére elég.
- Most habbá verjük a tojásfehérjéket és beleforgatjuk a túrós masszába, majd az egészet összekeverjük a tésztával. Belekeverjük a mazsolát is, amit akár rumba is áztathattunk előtte, ha vannak ilyen igényeink. Ráöntjük a masszát az előkészített réteslapra, majd másik két réteslappal befedjük, az 1. pontban felvázolt módszer szerint.
- A tetejét megkenjük tojással (vagy vajjal) és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Fél órán át sütjük.
Miután szép aranybarnára sült, kivesszük a sütőből, és nagyjából fél órát várunk a felszeletelésével. Ilyenkor éri el a csúcs állapotát, innen már csak lefelé vezet az út, viszont ha jól időzítettünk, mennyei lakomában lesz részünk.
The post Leves után jön az igazi kedvenc: így készül a legfinomabb vargabéles first appeared on nlc.