Itt az eperszezon, most kell eperdzsemet befőzni!

A lekvárfőzés egészen csodálatosan kellemes elfoglaltság, a dzsemek pedig kevesebb főzési időt igényelnek, így még gyorsabban készülnek el: május végére, június elejére már adja magát, hogy hivatalosan is bejelentsük, itt az eperdzsem szezon. A lekvárfőzés időszaka tehát rögtön a legszexibb gyümölccsel, az eperrel kezdődik, ami a második legnépszerűbb lekvár-alapanyag a sárgabarack után.
Erős indítás a természettől, hogy rögtön az eperrel – pardon, szamócával – robban be a gyümölcsszezon: egy olyan terméssel, amit nem kell hámozni, nem kell magozni, és tényleg mindenki szereti. Az ízét tehát szeretnénk megőrizni, lehetőleg jó sokáig, amihez a legjobb módszer a lekvárfőzés. Amikor januárban felbontunk egy üveg saját befőzésű eperlekvárt (vagy mint most, dzsemet), akkor nem csak a természet nagyságát dicsérjük és a szép nyárra emlékezünk, hanem a saját nagyszerűségünk is bizonyítást nyer, hiszen lekvárt főzni tényleg egészen szupernős dolog.

Eperdzsem: egész évben öröm kibontani egy üveggel (Fotó: martins2018, AI, Pixabay)
A valóság azonban tréfás, hiszen aki csinálta már, pontosan tudja, hogy milyen viccesen egyszerű dologról van szó. Tényleg semmi dráma, nem kell napokon át hámozni, magozni, meg az ágyneműtartót kipakolva dunsztolni: eperdzsemet akár egy kiló gyümölcsből is lehet főzni. Oké, ebben az esetben borítékolom, hogy nem fogunk januárban saját főzésű eperdzsemet bontani, sőt alighanem az őszt sem fogja megérni, de a tudat akkor is ott van, hogy megcsináltuk (nálunk az eperdzsem egy hétig szokott tartani, aztán volt, nincs).
Mint a világon mindennek, az eperdzsem készítésének is számos módja létezik. Vannak, akik tartósítás fronton a bolti, zacskós adalékokban bíznak csak – én a magam részéről úgy vagyok vele, hogy ha már egyszer magam csinálom a lekvárt, avagy dzsemet, akkor pontosan tudni akarom, mi van benne. Így aztán, a saját készítésű eperdzsem összesen három hozzávalót tartalmaz: epret, cukrot és pektint.
A pektin egy természetes sűrítőanyag, ami az almában és a citrusfélék héjában fordul elő nagy mennyiségben, ennek megfelelően lehet kapni alma- és citruspektint is. Befőzésszezonban nagyjából mindenhol kapható, egyébként a bioboltokban érdemes keresni – az eperdzsemhez mindkettő tökéletes. A pektin felszívja a folyadékot és megduzzad, amitől zselés állagot kap a lekvár. Ez a nagy trükk, semmi több, semmi kemikália.
Eperdzsem recept
Eperdzsemet természetesen akkor főzünk, amikor már dömpingáron lehet kapni a gyümölcsöt. Ez az idő pedig, népi megfigyelésem szerint pünkösdkor szokott elérkezni.

Eljött az eperdzsem befőzésének ideje (Fotó: rudisill, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1 kg eper (szamóca)
- 20 dkg cukor (de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
- 1 evőkanál pektin
Elkészítés:
- Az epret megmossuk, kicsumázzuk és nagyjából feldaraboljuk. Nem kell túlzásokba esni, lényeg, hogy legyen vágásfelület, ahol a leve ki tud főni.
- Feltesszük egy fazékba főzni, felrottyantjuk, majd, amikor már jócskán feljött a leve, hozzáadjuk a cukrot, amiből evőkanállal megspórolunk.
- Belenyomjuk a botmixert, azt mindenki magának dönti el, hogy mennyire szereti darabosan vagy simán. Főzzük további 5 percig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
- Végül összekeverjük a megspórolt cukrot a pektinnel (így nem lesz csomós), beleöntjük azt is a fazékba és jól elkeverjük. Ezzel már nem főzzük.
- Alaposan kimosott üvegekbe töltjük. A sterilizálás szerintem felesleges hókuszpókusz, a lekvár hőmérséklete tuti sterilizálja az üveget. Kisebb üvegeket javaslok, ami felbontás után el is fogy.
- Rácsavarjuk az üvegek tetejét, majd fejre állítjuk. Öt perc után újságpapírba csomagolva betesszük az ágyneműtartóba, a párnák és paplanok közé, hogy ott hűljön ki.
Ez a mennyiség másnapra kész is van, felcímkézzük, majd mehet a kamrapolcra. Természetesen a haladók nem egy kiló gyümölcsből főznek lekvárt, hanem legalább egy ládából, ami szintén megvan két óra alatt. Csak, hogy éreztessem az arányokat, a négy tagú családunkban 10 kiló eperből készült dzsem simán elfogy a nyár végéig, ha a felét eldugom.
Bónusz trükk: ha nincs kedved most eperdzsemet főzni, akkor a megmosott, kicsumázott epret tedd be a mélyhűtőbe, és főzz belőle lekvárt akkor, amikor szükség van rá, mondjuk a palacsintába vagy a tortába.
The post Itt az eperszezon, most kell eperdzsemet befőzni! first appeared on nlc.