azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Itt az eperszezon, most kell eperdzsemet befőzni!

Itt az eperszezon, most kell eperdzsemet befőzni!

9 megtekintés
NLC
Gasztro eper szamóca eperdzsem eperlekvár lekvár befőzés
Itt az eperszezon, most kell eperdzsemet befőzni!

A lekvárfőzés egészen csodálatosan kellemes elfoglaltság, a dzsemek pedig kevesebb főzési időt igényelnek, így még gyorsabban készülnek el: május végére, június elejére már adja magát, hogy hivatalosan is bejelentsük, itt az eperdzsem szezon. A lekvárfőzés időszaka tehát rögtön a legszexibb gyümölccsel, az eperrel kezdődik, ami a második legnépszerűbb lekvár-alapanyag a sárgabarack után.

Erős indítás a természettől, hogy rögtön az eperrel – pardon, szamócával – robban be a gyümölcsszezon: egy olyan terméssel, amit nem kell hámozni, nem kell magozni, és tényleg mindenki szereti. Az ízét tehát szeretnénk megőrizni, lehetőleg jó sokáig, amihez a legjobb módszer a lekvárfőzés. Amikor januárban felbontunk egy üveg saját befőzésű eperlekvárt (vagy mint most, dzsemet), akkor nem csak a természet nagyságát dicsérjük és a szép nyárra emlékezünk, hanem a saját nagyszerűségünk is bizonyítást nyer, hiszen lekvárt főzni tényleg egészen szupernős dolog.

eperdzsem

Eperdzsem: egész évben öröm kibontani egy üveggel (Fotó: martins2018, AI, Pixabay)

A valóság azonban tréfás, hiszen aki csinálta már, pontosan tudja, hogy milyen viccesen egyszerű dologról van szó. Tényleg semmi dráma, nem kell napokon át hámozni, magozni, meg az ágyneműtartót kipakolva dunsztolni: eperdzsemet akár egy kiló gyümölcsből is lehet főzni. Oké, ebben az esetben borítékolom, hogy nem fogunk januárban saját főzésű eperdzsemet bontani, sőt alighanem az őszt sem fogja megérni, de a tudat akkor is ott van, hogy megcsináltuk (nálunk az eperdzsem egy hétig szokott tartani, aztán volt, nincs).

Mint a világon mindennek, az eperdzsem készítésének is számos módja létezik. Vannak, akik tartósítás fronton a bolti, zacskós adalékokban bíznak csak – én a magam részéről úgy vagyok vele, hogy ha már egyszer magam csinálom a lekvárt, avagy dzsemet, akkor pontosan tudni akarom, mi van benne. Így aztán, a saját készítésű eperdzsem összesen három hozzávalót tartalmaz: epret, cukrot és pektint.

A pektin egy természetes sűrítőanyag, ami az almában és a citrusfélék héjában fordul elő nagy mennyiségben, ennek megfelelően lehet kapni alma- és citruspektint is. Befőzésszezonban nagyjából mindenhol kapható, egyébként a bioboltokban érdemes keresni – az eperdzsemhez mindkettő tökéletes. A pektin felszívja a folyadékot és megduzzad, amitől zselés állagot kap a lekvár. Ez a nagy trükk, semmi több, semmi kemikália.

Eperdzsem recept

Eperdzsemet természetesen akkor főzünk, amikor már dömpingáron lehet kapni a gyümölcsöt. Ez az idő pedig, népi megfigyelésem szerint pünkösdkor szokott elérkezni.

eperdzsem

Eljött az eperdzsem befőzésének ideje (Fotó: rudisill, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kg eper (szamóca)
  • 20 dkg cukor (de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
  • 1 evőkanál pektin

Elkészítés:

  1. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és nagyjából feldaraboljuk. Nem kell túlzásokba esni, lényeg, hogy legyen vágásfelület, ahol a leve ki tud főni.
  2. Feltesszük egy fazékba főzni, felrottyantjuk, majd, amikor már jócskán feljött a leve, hozzáadjuk a cukrot, amiből evőkanállal megspórolunk.
  3. Belenyomjuk a botmixert, azt mindenki magának dönti el, hogy mennyire szereti darabosan vagy simán. Főzzük további 5 percig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. 
  4. Végül összekeverjük a megspórolt cukrot a pektinnel (így nem lesz csomós), beleöntjük azt is a fazékba és jól elkeverjük. Ezzel már nem főzzük.
  5. Alaposan kimosott üvegekbe töltjük. A sterilizálás szerintem felesleges hókuszpókusz, a lekvár hőmérséklete tuti sterilizálja az üveget. Kisebb üvegeket javaslok, ami felbontás után el is fogy.
  6. Rácsavarjuk az üvegek tetejét, majd fejre állítjuk. Öt perc után újságpapírba csomagolva betesszük az ágyneműtartóba, a párnák és paplanok közé, hogy ott hűljön ki.

Ez a mennyiség másnapra kész is van, felcímkézzük, majd mehet a kamrapolcra. Természetesen a haladók nem egy kiló gyümölcsből főznek lekvárt, hanem legalább egy ládából, ami szintén megvan két óra alatt. Csak, hogy éreztessem az arányokat, a négy tagú családunkban 10 kiló eperből készült dzsem simán elfogy a nyár végéig, ha a felét eldugom.

Bónusz trükk: ha nincs kedved most eperdzsemet főzni, akkor a megmosott, kicsumázott epret tedd be a mélyhűtőbe, és főzz belőle lekvárt akkor, amikor szükség van rá, mondjuk a palacsintába vagy a tortába.

The post Itt az eperszezon, most kell eperdzsemet befőzni! first appeared on nlc.