azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Sült csirke és steak is készült a kínai űrállomáson, ahol megtartották az első űr-barbecue-t

4 megtekintés
444
iss Egyesült Államok kínai űrállomás nemzetközi űrállomás kína űrállomás barbecue sült csirke sütés Sencsou20 Sencsou21 űr
Blurred placeholder

Először készítettek sült csirkét és fekete borsos steaket űrhajósok az űrben – írja a Global Times. Egy új fejlesztésű sütőnek köszönhetően a Kínai Űrállomáson a Sencsou–20 és –21 küldetés űrhajósai tartották meg a valaha volt első űr-barbecue-t, amiről videót is készítettek.

A kínai űrállomáson nemrégiben üzembe helyezett új sütő célja, hogy javítsa az űrhajósok életminőségét az űrben. Kínai űrkutatási szakértők elmondták: az új sütő lehetővé teszi, hogy az űrállomáson dolgozók mostantól frissen készült ételeket fogyasszanak, ami segít abban, hogy „otthonosabban” érezzék magukat a hosszú távú küldetések során.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) már 2020-ban teszteltek egy sütőprototípust, amivel az ISS legénysége öt csokidarabos kekszet sütött – ez volt az első alkalom, hogy élelmiszert sütöttek az űrben. A kekszek közül hármat 2020 elején egy SpaceX Dragon űrhajó hozott vissza a Földre. Az űrhajósok ekkor állapították meg, hogy az űrben jóval tovább tart a sütés: az első, 25 percig sütött keksz nyers maradt, de a második, 75 percig sült keksz már friss illatot árasztott az űrállomáson.

„Technikai szempontból nem meglepő, hogy az ISS kekszei annak idején félig nyersek maradtak, mivel a mikrogravitációban gyenge a hőáramlás és egyenetlen a hőeloszlás” – mondta Kang Guohua, a Kínai Asztronautikai Társaság vezető tagja. „A mi űrsütőnket viszont már a kezdetektől úgy terveztük, hogy figyelembe vegye az űrállomás energiakompatibilitását, a hő egyenletes eloszlását és a biztonsági előírásokat” – tette hozzá.

„Az űrállomás nemcsak laboratórium, hanem az űrhajósok otthona is” – mondta.

Kang szerint pedig egy barbecue nemcsak egy újabb étel az űrben, hanem a sütés élménye segít abban is, hogy az űrhajósok pszichológiailag a „földön maradjanak”, miután tudományos feladataikat teljesítették. Az ACC szerint a Sencsou–21 küldetés során az űrben fogyasztható ételek száma az új sütővel 190-re bővült, a menü ciklusa pedig 10 napra nőtt. A friss zöldségek, diófélék, sütemények és húsok űrbeli főzése és sütése mára valósággá vált.

A CMSA közleménye szerint a Sencsou–20 és –21 személyzete mostanra befejezte az űrbeli átadást-átvételt, a Sencsou–21 legénysége pedig majd november 5-én visszatér a Földre. A CMSA közlése szerint az induló csapat minden kitűzött feladatot teljesített, és a Sencsou–20 visszatérő kapszulájával a Dongfeng leszállóhelyre érkezik majd vissza.

Kapcsolódó cikkek