azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Ezért ne melegítsük soha mikróban a mézet

3 megtekintés
Otthon méz otthon otthon 2025
Blurred placeholder

A méz évszázadok óta az egyik legértékesebb természeti kincsünk. Sokan nem kizárólag édes íze, hanem jótékonya hatásai miatt is fogyasztják, hiszen segít torokfájás esetén, erősíti az immunrendszert, ráadásul gyulladáscsökkentő is. Azonban a méz tárolása során többen elkövetnek olyan hibákat, amelyekkel nemcsak a nektár minőségében okoznak károkat, de saját egészségüket is kockára teszik, írja a bama.hu.

A lap cikke szerint az első és legfontosabb szabály: mindenképp üvegben tároljuk a mézet. Az egyik leggyakoribb hiba, ha a mézet műanyag vagy alumínium edényben tartjuk hosszabb ideig, hiszen ezekből oldódhatnak ki olyan anyagok, amelyek a mézbe kerülve veszélyesek az egészségünkre.

May Gábor, szentlőrinci méhész úgy fogalmazott: első körben mindenkinek az üveget javasolja, viszont vannak olyan rozsdamentes acéltartályok és élelmiszeripari műanyagedények, amelyekben engedélyezett a méznek a hosszabb ideig történő tárolása. „Ugyanakkor a méznek van egy savas tulajdonsága, ezért amiben abszolút nem szabad tárolni az az alumínium” – fűzte hozzá.

A szakember felhívta a hibát egy másik igen gyakori hibára, ami kifejezetten egészségkárosító is lehet a mézzel kapcsolatban. Mint mondta, a mézet sokan mikrohullámú sütőben szeretnék folyósabbá, melegebbé varázsolni, azonban ezzel csak a benne lévő cukrok bomlását érjük el. Ennek során egy kevésbé ismert vegyület, a hidroximetil-furfurol oldódik ki az ételből, ami ugyan kis mennyiségben ártalmatlan az emberi szervezetre, nagyobb adag fogyasztása esetén májkárosodást és idegrendszeri problémákat is okozhat.

Ez szigorúan tilos! Nem egyenletesen fogja tudni a mézet átmelegíteni a mikrohullámú sütő. Ha valaki szeretné a mézet megmelegíteni, vagy a kristályosodását megszüntetni, akkor langyos vizes fürdőben tudja megtenni. Arra kell odafigyelni, hogy 40 fok fölé nem szabad engedni a méznek hőmérsékletét, mert a benne lévő cukrok, vitaminok és nyomelemek is sérülni fognak.

– folytatta a méhész.

May Gábor kiemelte, hogy a mézet nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, hiszen ilyenkor a kristályosodási folyamat felgyorsul. Azt ajánlja a fogyasztóknak, hogy inkább szobahőmérsékleten tároljuk, továbbá ne tegyük ki a nyári melegekben közvetlen napsütésnek.

Kapcsolódó cikkek