Újabban így készítik a céklát a háziasszonyok, így még ízletesebb
Nemcsak savanyúságnak lehet eltenni a céklát! Köretként is megállja a helyét, többek között tökéletesen passzol a sült húsokhoz.
A legismertebb cékla recept a savanyúságé, pedig emellett rendkívül sokoldalúan elkészíthető. Tehetjük nyersen salátába, készíthetünk belőle tócsnit, brownie-t, sőt köretként is ínycsiklandó. A sült cékla ugyanis tökéletesen passzol húsok mellé, mivel remekül kiegészíti a markánsabb ízű főfogást – magyarázza a Ripost cikke, hozzátéve: a fűszerezését sem kell túlbonyolítani.
A sült cékla elkészítéséhez csupán alaposan meg kell mosni a zöldséget, majd meghámozni és apró kockákra vágni. Ezután egy jénai tálba kell helyezni, megsózni, olajjal meglocsolni, utána pedig összekeverni. Ezt követően le kell fedni alufóliával a jénait, és betenni az előmelegített, 180 Celsius fokos sütőbe, hogy megsüljön.
Tálaláskor akár meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal, megszórhatjuk pörkölt mandulával és mentalevelekkel. Így egy mutatós, elegáns köretet kapunk, amely a szemnek és az ízlelőbimbóknak is öröm!
Amennyiben salátává akarjuk turbózni, púpozhatunk rá egy kis ricottát vagy kéksajtot is, majd meglocsolhatjuk egy kis balzsamecettel vagy vörösborecettel. Melegen vagy szobahőmérsékleten fogyasszuk.
A cékla amúgy gazdag folátban, vasban és antioxidánsokban, támogatja a vérkeringést, segíti a méregtelenítést, sőt sportolók teljesítményfokozóként is előszeretettel fogyasztják. Ugyanakkor, ahogy minden csodaszernek, ennek az élelmiszernek is akadnak árnyoldalai. Bár komoly problémát ritkán idéz elő, túlzott vagy gyakori fogyasztása egyeseknél kellemetlen tüneteket, sőt egészségügyi kockázatokat okozhat.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Újabban így készítik a céklát a háziasszonyok, így még ízletesebb first appeared on nlc.