azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Ha minden nap eszel savanyú káposztát, ilyen hatással lesz a szervezetedre

1 megtekintés
NLC
Aktuális savanyú káposzta

A savanyú káposzta amellett, hogy nagyon finom, egészséges is, ugyanis rengeteg jót tesz a szervezetnek, immunerősítő hatású is. Olyan vitaminokkal van tele, mint a C-, B- (B1,B2,B6,B12), K-, és E-vitamin, valamint folsavval. Mindemellett segíti helyreállítani a bélflóra helyes működését, sőt a puffadásra, hasfájásra, görcsökre, emésztésre is kiválóan hat  – hívja fel a figyelmet a KertésRecept.hu cikke.

A gazdag rost állománya miatt, és a kalóriaszegény összetevői miatt sokkal hamarabb telít, mint bármilyen más gyümölcs, vagy zöldség, így remekül beépíthető bármilyen diétába, emellett az anyagcserét is felgyorsítja. 

A savanyú káposzta vérnyomáscsökkentő és keringésszabályzó hatásairól is elismert, a benne lévő K-, és C- vitaminok pedig hatékonyan hozzájárul a csontok megfelelő egészségéhez.

Nyersen érdemes fogyasztani, hogy megőrizzük a benne lévő probiotikumok és vitaminok maximális hatását. Salátaként, köretként, vagy egyszerűen magában is fogyasztható. A téli időszakban tehát a savanyú káposzta igazi jolly joker lehet, érdemes minél többet enni belőle! 

Savanyú káposzta házilag

Ha szeretnénk, hogy a savanyú káposztánkban a káposztán és a saját ízlésünk szerinti fűszereken kívül más ne legyen, akkor érdemes nekiállni házilag savanyítani. Igazán nem bonyolult, csak egy nagy, 5 literes cserép- vagy üvegedény kell hozzá.

Az alaprecept

  • 2 fej tömör, fehér káposzta
  • bors

Opcionális ízesítők:

  • hagymaszeletek
  • alma- vagy birsalmaszeletek
  • egész koriandermag
  • egész borókabogyó
  • kapor
  • babérlevél

A káposztát gyaluljuk le vagy éles késsel vágjuk vékony csíkokra! Az edény aljára szórjunk sót, majd kezdjünk el rétegezni: egy réteg káposzta, hagyma, birsalma, babérlevél, koriandermag, majd megint káposzta, só, bors… Minden réteget jól nyomkodjunk le! Ha a káposzta elfogyott, újra jól nyomkodjuk le az egészet, majd fedjük le egy olyan fedővel, ami az edénybe belefér. Fontos, hogy teljesen lefedjük a káposztát. A fedőre rakjunk valamilyen súlyt és hagyjuk állni. Naponta egyszer-kétszer nyomkodjuk le. Körülbelül 5-6 nap után ehető, hűtőszekrényben sokáig eláll.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

The post Ha minden nap eszel savanyú káposztát, ilyen hatással lesz a szervezetedre first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek