Ha azt hiszed, ettől kitisztul a kéményed, felejtsd el: nagyon veszélyes lehet!
                    Azok az emberek, akik kályhával fűtenek, jól tudják, hogy a tűzifa beszerzésén túl a kémény állapotára is figyelni kell. Ha ezt a feladatot elhanyagoljuk, a kéményben a korom mellett kondenzátum is képződik. Előbb-utóbb ez a fémrészek korróziójához, repedésekhez, sőt akár a téglák szétmállásához is vezethet. Úgy tartják, legalább évente egyszer ajánlott, de a határidőkön kívül vannak egyértelmű jelek is. Mégpedig:
- a tűz gyengén ég, a füst alig jut a kéménybe, helyette fekete füstfelhők gomolyognak kifelé;
 - ha kinyitod a kályhaajtót, a szobát beteríti a füst;
 - koromlerakódás a kályha, a kandallófal vagy a kazán hőcserélőjének belső falán;
 - a tűzifa égése közben pattogó, zizegő hang hallatszik.
 
Mindezek azt jelzik, hogy eljött az ideje a tisztításnak. A fűtőberendezés már most is hibásan működik, és egyre jobban eltömődik, így kétes hatékonyságú, ráadásul veszélyes „szomszéddá” válhat.
Forrás: Getty Images
Hogyan tisztítsuk a kéményt népi módszerekkel?
A vidéken élők többféle módszert alkalmaznak. Némelyik valóban hatásos, másokat azonban érdemes elkerülni. Nézzük meg közelebbről, mit érdemes választani és mit nem.
Burgonyahéj
Ha ismeri a keményítős kéménytisztítás fortélyát, akkor a burgonyahéjat sem kell kidobnia. Amikor a héj ég, a benne lévő keményítő felszáll, és magához kötheti a kormot, amely aztán lehullik a kémény faláról.
Viszonylag tiszta kéményhez elég egy marék héj, de minél szennyezettebb a kémény, annál több kell. Nagyon elhanyagolt kéményeknél 2–3 vödör héj is kellhet, de előfordulhat, hogy így sem elég, és erősebb módszerre van szükség.
Só
A közönséges konyhasó minden háziasszony konyhájában megtalálható. Fontos tudni, hogy a só nem oldja a már lerakódott kormot, tehát nem tisztít. Viszont, ha a nedves tűzifát égetés előtt megsózzuk, a só felszívja a nedvességet, így a fa teljesebben ég, kevesebb kormot termelve. Ez tehát inkább megelőző módszer, nem pedig tisztítási eljárás.
Száraz nyírfa
Hogyan tisztítsuk a kéményt, ha nem szeretnénk burgonyát használni, és a só már nem elég? A népi tapasztalat szerint a száraz nyírfa is jó megoldás lehet. A fának azonban teljesen száraznak kell lennie – azaz tárold legalább 3 évig jól szellőző, száraz helyen. Az ilyen fa hosszú ideig és erősen ég, lángja és füstje tisztítja a kéményt. Ez a módszer azonban csak viszonylag tiszta kéményeknél biztonságos. Ha a cső belsejét vastag, többéves koromréteg borítja, az fa égése közben könnyen meggyulladhat, ami akár lakástüzet is okozhat.
Műanyag palackok
Végül érdemes szót ejteni a műanyag palackos trükkről. Bár sokan használják, valójában nagyon veszélyes. Égésekor a műanyag mérgező anyagokat bocsát ki, ráadásul hirtelen hőmérséklet-emelkedést okoz a kéményben, ami miatt a korom meggyulladhat.
Fontos megérteni: ez a módszer teljesen haszontalan. A műanyag égetése közben ugyanis új korom képződik. Sokan azt gondolják, hogy ez „kitisztítja” a régi lerakódásokat, de a valóságban a korom nem tisztítja a kormot – ez olyan, mintha feketével próbálnánk kezet mosni.
Forrás: Ardula.ee
The post Ha azt hiszed, ettől kitisztul a kéményed, felejtsd el: nagyon veszélyes lehet! first appeared on nlc.