A csicseriborsós tonhalsalátától tuti nem maradsz éhes
Vannak napok, amikor nem vágyunk nehéz ételre, ebédre is csak valami könnyű, de laktató és egészséges fogást ennénk. Ilyenkor jön jól a csicseriborsós tonhalsaláta, amit nem elég, hogy tíz perc alatt el tudunk készíteni, de tartalmaz minden mikro- és makrotápanyagot is, amire szüksége van a szervezetünknek, így biztosan nem fogunk éhezni vacsoráig.
Ez a saláta egy mediterrán ihletésű, egyszerűen elkészíthető étel, amely igazi vitamin- és fehérjebomba. Az alapvető összetevők – a ropogós salátalevelek, a sós tonhal, az enyhén csípős hagyma, a zamatos paradicsom és a krémes csicseriborsó – fantasztikus harmóniát alkotnak, az ízesítők pedig arról gondoskodnak, hogy ez a sokféle íz szépen összesimuljon.
A tonhal kiváló fehérjeforrás, laktatóvá teszi az ételt, és omega-3 zsírsavakban is gazdag. A magyar konyha eléggé messze áll a dietetikusok által ajánlott, heti két adag hal elfogyasztásától, de most szépíthetünk egyet a dolgon. Ehhez a recepthez én az olajos tonhalkonzervet ajánlom, az öntetben ugyanis határozottan helye van az olajnak.
A csicseriborsó szintén konzerv (mondtam, hogy nem tart 15 percig sem összedobni ezt a salátát!), és ugyanúgy fehérjebomba, mint a tonhal. Emellett rengeteg rostot is tartalmaz, ami támogatja a bélflórát, így az immunrendszert – és szintén a csicseriborsó miatt nem érezzük, hogy nagy szelet toastokat kellene leküldenünk a saláta mellé.
A friss, ropogós salátalevelek, a hagyma, a szárzeller és a paradicsom pedig üdévé és könnyűvé teszik az ételt, és azzal a jó érzéssel állunk fel az asztaltól, hogy ma is adtunk az egészségünknek.
Csicseriborsós tonhalsaláta
Ezzel a mennyiséggel két fő bőven jól fog lakni.

Csicseriborsós tonhalsaláta (Fotó: ©Daniela White Images, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1 doboz olajos tonhalkonzerv
- 1 doboz csicseriborsó konzerv
- 2 marék vegyes salátalevél
- 1 szál szárzeller
- 2 db paradicsom
- fél fej lilahagyma
- fél citrom leve
- 1 teáskanál mustár
- pár szál kapor apróra vágva (vagy szárított)
- 1 evőkanál kapribogyó (elhagyható)
- só, bors
Elkészítés:
- A konzerv csicseriborsót öblítsük le hideg vízzel és csepegtessük le. A tonhalat szűrjük le, az olajat fogjuk fel egy nagyobb tálban. A hagymát szeleteljük fel tetszőleges formára, a paradicsomot és a zellert szintén. A salátaleveleket tépjük kisebb darabokra.
- Az olajhoz keverjük hozzá egy kézi habverővel a mustárt, a citromlevet, a sót és a borsot, majd keverjük bele a csicseriborsót és a zellert, hogy bevonja az öntet.
- Most két kanálra váltunk, beletesszük a tálba a salátát, a kaprot, a hagymát és a villával fellazított tonhalat és összeforgatjuk ezt is.
- Végül rátesszük a kapribogyót és a paradicsomot. Ezzel már nem nagyon forgatjuk, hogy ne törjön össze. Kész is az étel.
Ha még nem vagyunk farkaséhesek, hagyjuk állni 10-15 percig az ételt, hogy jobban összeérjenek az ízek.
The post A csicseriborsós tonhalsalátától tuti nem maradsz éhes first appeared on nlc.