azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

5+1 villámgyors és szuperkönnyű recept a halloweeni buliba – készítsétek el a gyerekekkel, imádni fogják!

2 megtekintés
NLC
Gasztro Halloween pizza recept melegszendvics hidegtál
Blurred placeholder

A halloweeni bulik immár minden őszünk megbízható programja. Maga a halloween pedig az egyik legújabb ünnep, ami meghonosodott Magyarországon. Itthon is egyre többen tartanak ilyenkor kisebb halloween-partikat, készítenek sütőtökös édességeket, díszítenek narancssárga-fekete színekben, és élvezik a más magyar ünnepekből ismeretlen kísérteties hangulatot.

A halloween persze inkább vidám, játékos ünnep, különösen a gyerekek körében. A jelmezes bulik, a faragott tökök és az ijesztően kedves sütemények teszik igazán hangulatossá. Egy kis őrület október végén, amikor a konyhában is megengedett a határátlépés. Milyen határfeszegetésekre gondolunk?

Az ételekhez hagyományosan gusztusos látványnak kell társulnia. De nem most! Most jöhetnek a mindent ellepő pókok és pókhálók, dülledő szemgolyók, levágott ujjak, véres részletek… Készítsünk együtt a gyerekekkel (persze gyorsabb, ha nélkülük) ijesztően finom, de vidám falatokat, amik egyszerűek és olyan népszerű alapanyagokból készülnek, mint a ketchup, virsli, tükörtojás, pizza, melegszendvics – így a legkisebbek is örömmel majszolják majd.

Halloweeni múmiás melegszendvics – ijesztően gyorsan el fog fogyni!

Ezek a mókás múmiás melegszendvicsek pillanatok alatt elkészülnek, és garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára. A ropogós kenyér, az olvadt sajt és a pizzaszósz-szerű paradicsomos alap klasszikus ízei találkoznak ebben a halloweeni klasszikusban. Pofonegyszerű és finom. Ha többféle sajtot használunk, pl. cheddar- és mozzarellacsíkokat vegyesen, a múmiák még látványosabbak lesznek. A gyerekek pedig imádni fogják, ha ők maguk is „bebugyolálhatják” a saját szendvicsüket.

Halloweeni múmiás melegszendvics

Halloweeni múmiás melegszendvics / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Hozzávalók:

  • 8 szelet toast kenyér
  • 8 evőkanál paradicsomszósz vagy pizzaalap
  • 16 szelet mozzarella vagy trappista sajt
  • 16 db fekete olívakarika (a szemekhez)
  • Vaj a kenyérkenyéshez
  • Opcionális: szárított oregánó vagy bazsalikom a szószba

Elkészítése:

  • A kenyérszeleteket vékonyan megvajazzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Mindegyikre egy evőkanál paradicsomszószt kenünk. Ha szeretnénk, megszórhatjuk egy csipet oregánóval vagy bazsalikommal, hogy pizzásabb ízt kapjunk.
  • A sajtszeleteket hosszú, vékony csíkokra vágjuk, és ferdén, keresztbe fektetjük őket a kenyér tetején, mintha pólyák lennének. Hagyjunk középen egy kis helyet, ahová a szemek kerülnek.
  • A „szemekhez” két olívakarikát teszünk a sajtrés közepébe, majd a tepsit 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 8–10 perc alatt aranybarnára sütjük, amíg a sajt megolvad, és a kenyér széle ropogós lesz.
  • Csakis melegen tálaljuk!

Szörnyecskés melegszendvics

Ez a tükörtojásos melegszendvics egyszerre ijesztően aranyos és imádnivalóan finom. Ki ne szeretné a friss, forró melegszendvicset a nap bármely szakában? A ropogós toast, a lágyra sült tükörtojás és a zöldségekből formázott „szörnyecskearc” garantáltan mosolyt csal minden gyerek arcára. Az esti buli tuti sztárja lesz, főzőtudást pedig a legkevésbé sem igényel.

Halloweeni tükörtojásos melegszendvics

Halloweeni tükörtojásos melegszendvics / Fotó: Azurita, Getty Images

Hozzávalók:

  • 8 szelet toast kenyér
  • 4 tojás
  • 4 szelet sonka
  • 4 szelet sajt
  • Negyed kígyóuborka a díszítéshez
  • Kevés vaj a sütéshe
  • Só ízlés szerint

Elkészítése:

  • Előkészítjük a szörnyarcot: két toastkenyér közepéből egy kis pogácsaszaggatóval vagy kis méretű felespohárral kivágunk két kört a „szemeknek”. A kör alakú kenyeret se dobjuk ki, ezek lesznek a szörnyecskék karjai.
  • Az egyik szelet alá teszünk egy sonkát és egy szelet sajtot, majd a tetejére helyezzük a kivágott toastot, így réteges szendvicset kapunk, amiben hely lesz a tojásoknak.
  • Serpenyőben kevés vajat olvasztunk, és a szendvicseket beletesszük. A lyukakba óvatosan beleütjük a tojásokat, enyhén megsózzuk, majd fedő alatt, alacsony lángon addig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul, a sárgája pedig szép fényes marad, a kenyér aranybarnára pirul, a sajt pedig megolvad.
  • A kenyérből kivágott karjait is pirítsuk át a serpenyőben!
  • Amíg sül, uborkából kis háromszögeket és csíkokat vágunk, ezekből lesznek a szörnyecske szarvai, szemöldökei és lábai.
  • A sajt maradékából kis csillagot vagy fogacskákat formázunk. A kész melegszendvicset nagyon óvatosan tányérra tesszük, hogy ne essen szét, és feldíszítjük a zöldségdarabkákkal.

Zabálnivaló múmiavirslik – hotdog halloweeni módra

Ezek a virslik néhány egyszerű mozdulattal tényleg azonnal múmiává válnak egyetlen csomag leveles tésztának köszönhetően. A ropogós tésztába bugyolált virslik frissen sülve isteni illatúak, és pillanatok alatt elfogynak. A gyerekek garantáltan segítenek majd a „múmiacsomagolásban”. Ha szeretnénk még vidámabbá tenni, használhatunk mini virsliket, így falatnyi múmiák is készülhetnek.

Halloweeni múmiavirslik

Halloweeni múmiavirslik / Fotó: Tetiana_Chudovska, Getty Images

Hozzávalók:

  • 8 db virsli
  • 1 csomag friss leveles tészta
  • 1 felvert tojás a kenéshez
  • 1 evőkanál majonéz
  • Fekete olívabogyókarikák
  • Sűrű ketchup a tálaláshoz
  • Opcionális: 1 doboz paradicsomlé kísérőitalnak

Elkészítése:

  • A leveles tésztát kiterítjük, és éles késsel vagy pizzavágóval hosszú, kb. fél centi széles csíkokra vágjuk.
  • Beletekerjük a virsliket: minden virslit körbebugyolálunk a tésztacsíkokkal. A „fejrészhez” hagyunk egy kis részt szabadon, ahol majd a szemek lesznek. Nem baj, ha kicsit összevissza a kötözés – ettől lesz mókás.
  • A múmiavirsliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejüket felvert tojással, és 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 15–20 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára pirul.
  • Végül szemeket készítünk: amikor kicsit kihűltek, egy-egy pötty sűrű majonézt teszünk a „fejükre”, és belenyomunk olívadarabot – így lesz szeme a múmiáknak.
  • „Véresen”, ketchuppal kísérjük, és paradicsomlevet is kínálhatunk hozzá.

Ijesztgetésre tökéletesen alkalmas: halloweeni virsliujjak

Végtelenül egyszerűen elkészíthető, mégis már-már horrorisztikus halloweeni falatok. Ezek a virsliujjak nem a vigyorgó sütőtökök stílusát hozzák, valóban kissé borzongató hangulatot hoznak az asztalra. Csak pár alapanyag szükséges hozzájuk, mégis olyan ütősek, hogy kötelező lesz lefotózni őket.

Halloweeni „véres" virsliujjak

Halloweeni „véres” virsliujjak / Fotó: Ann_Zhuravleva, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 db virsli
  • 8 szelet vékony mandulaszelet 
  • Sűrű ketchup 

Elkészítése:

  • A virsliket kettévágjuk, hogy kb. ujjnyi hosszúságú darabokat kapjunk. Az egyik végükbe egy kis, lapos bevágást ejtünk, ahová majd a „körmöt” illesztjük.
  • Egy éles késsel sekély, vízszintes vágásokat ejtünk a virsli közepén, így imitáljuk az ujjperceket. A bevágásokat nem kell mélyre vinni, épp csak annyira, hogy a főzés vagy melegítés után megmaradjanak, és rájuk helyezhessük a körmöket.
  • A bevágásba egy-egy mandulaszeletet illesztünk, ez lesz a köröm. Egy csepp ketchupot is tehetünk alá, hogy még „élethűbb” hatást keltsen.
  • A kész virsliujjakat tányérra rendezzük, a mésik oldalon „levágott” végeket bőségesen megkenjük ketchuppal, így kapjuk a hátborzongató „véres hatást”.
  • Melegen is kínálhatjuk, de kihűlve is jól mutatnak a büféasztalon.

Kísérteties halloweeni pizza

Jöhetnek a szellemek is! Ez a szellemes pizza nemcsak finom, hanem igazi bulihangulatot teremt az asztalnál. A klasszikus paradicsomos-sajtos alapot apró részletek teszik különlegessé: olívabogyókból formált pókok, olvadozó „szellemmozzarella” és egy csipet játékosság. Ha nincs szellemformájú kiszúrónk, egyszerűen késsel is kivághatjuk a formákat, vagy más figurákkal is kísérletezhetünk – denevér, tök vagy csontváz is jöhet. Kézügyesség kérdése.

Halloweeni pizza

Halloweeni pizza / Fotó: jenifoto, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 bolti kész pizzakorong
  • 16 evőkanál paradicsomszósz
  • 40 dkg reszelt sajt (mozzarella vagy cheddar, esetleg a kettő keverve)
  • 20 szelet mozzarella (szellemekhez)
  • 24 szelet szalámi
  • Egy marék fekete olívabogyó (szemeknek, pókoknak)
  • 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

  • A pizzakorongok tetejét megkenjük paradicsomszósszal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és megszórjuk a reszelt sajttal.
  • A szalámiszeleteket elosztjuk a pizzán, majd jöhetnek a „szellemek”: a mozzarellát szellemformájú kiszúróval vagy késsel kivágjuk, és a tetejére helyezzük.
  • A pizzákat 220 C fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt aranybarnára sütjük, amíg a sajt megolvad, és a tészta széle ropogósra pirul.
  • A kész pizzát pár percig pihentetjük, addig az olívabogyókat félbevágjuk. Az egyik felét a szemekhez használjuk, a másik feléből pedig apró csíkokat vágunk, hogy póklábakat formázzunk.
  • Feltétlenül frissen, melegen fogyasszuk!

+1: „Szemgolyók” – felnőttbarát hidegtál, amit gyerekek is csinálhatnak

Ez az előétel az egyetlen, ami inkább a felnőtteket szólítja meg, bár a gyerekek is imádják persze a sonkát és a mozzarellát. Ez a hidegtál egyszerre hátborzongató és elegáns: Drakula bálján is jól működne. Látványos, mégis percek alatt összeállítható falatok, amelyben az érlelt, sós sonka, a puha mozzarella és az olívabogyó karakteres íze tökéletes harmóniát alkot.

Halloweeni partifalatkák: szemgolyók

Halloweeni partifalatkák: szemgolyók / Fotó: Irina Taskova, Getty Images

Hozzávalók:

  • 10 mini mozzarellagolyó
  • 10 szelet prosciutto vagy serrano sonka (vagy más érlelt, extravékony sonka, de semmiképpen sem gépsonka vagy főtt sonka)
  • 10 magozott fekete olívabogyó
  • Pár levél friss bazsalikom
  • Néhány csepp sűrű balzsamecet (a „vérhatáshoz”)

Elkészítése:

  • A mozzarellagolyókat lecsepegtetjük, majd papírtörlőn kicsit megszárítjuk, hogy ne áztassa el a hidegtálunkat.
  • Az olívabogyókat félbevágjuk, hogy majd „pupillaként” használhassuk őket.
  • Összeállítjuk a „szemeket”: egy sonkaszelet közepére helyezünk egy mozzarellagolyót, a tetejére egy félbevágott olívát. Ez adja majd a szemgolyó hatását. A sonkaszeletet lazán köré tekerjük, hogy kicsit virágszerű formát kapjunk.
  • A „szemgolyókat” tálra rendezzük, közéjük néhány friss bazsalikomlevelet szórunk. Végül pár csepp balzsamecet-sűrítménnyel meglocsoljuk, ami egyszerre ad „véres” hatást és hozzá illő, pikáns ízt.
The post 5+1 villámgyors és szuperkönnyű recept a halloweeni buliba – készítsétek el a gyerekekkel, imádni fogják! first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek