Boszorkányosan finom 4 fogásos halloweeni menü, amit nem lehet elrontani
 
                    Halloween estéje idén pont péntekre esik, ami igazán ideális időpont egy ünnepi lakomához. Persze kinek van ideje, energiája egy hajszolt munkanap után blikkfangos ételekből készítenie a menüt? Egy olyan ételsorral készültünk, ami mutatós, ötletes, laktató, és egy-két órán belül megvagyunk mind a négy fogással. De mi adja az ihletet a menü kitalálásához, mitől lesz ehhez az ünnephez kapcsolódó a vacsora?
A halloween az angolszász országokból származik, de az utóbbi évtizedben Magyarországon is egyre többen ünneplik. Október 31-én tartják, vagyis mindenszentek előestéjén – innen ered a neve is: az angol All Hallows’ Eve (mindenszentek éjszakája) rövidüléséből lett halloween. Az egykori kelták Samhain ünnepéig kell visszamenni, ha a spirituális gyökereire vagyunk kíváncsiak. Akkoriban az emberek úgy hitték, hogy ezen az éjszakán a túlvilág és az élők világa között elvékonyodik a határ, fellebben a fátyol, és a lelkek visszatérhetnek. A tűzgyújtás, az ijesztő maskarák és az éjszaka is fényt adó töklámpások mind azt a célt szolgálták, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.
A halloween mégsem a félelemről vagy az elhunytak iránti szomorúságról szól, hanem a vidáman, mulatva együtt töltött időről. Tökéletes alkalom arra, hogy találkozókat, bulikat, közösen elköltött vacsorákat szervezzünk. Sőt, legyünk mi magunk a házigazdák! Az alábbi receptekhez nem kell szakács bizonyítvány, kezdőknek is bátran ajánljuk!
„Véreres szemek” az asztalon: kaszinótojás halloweeni vacsorához
Ha néhány falatnyi, szuperlátványos halloweeni előételt keresünk, ezek a „véreres szemek” garantáltan sikert aratnak. A klasszikus kaszinótojás ötletes, mégis egyszerű átirata, csak némi avokádókrém, olívabogyó és csípős szósz szükséges ahhoz, hogy ijesztően gusztusos falatok szülessenek. Tálaljuk sötétebb színű fa- vagy fekete tálra a teljes halloweeni hatás kedvéért!

„Véreres” szemek előételnek: halloweeni töltött tojás – újragondolt kaszinótojás / Fotó: ALLEKO, Getty Images
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 1 érett avokádó
- 2 teáskanál lime- vagy citromlé
- 1 evőkanál majonéz (elhagyható, ha elég krémes az avokádó)
- Pár szem fekete olívabogyóból kivágott 10 szelet a szemeknek
- Néhány csepp csípős paprikás szósz, pl. Sriracha, ketchup vagy paprikakrém a „vérerekhez”
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
- Főzzük keményre a tojásokat.
- A főtt tojásokat hagyjuk kicsit hűlni, majd meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és a sárgájukat kikanalazzuk.
- A sárgákat villával összetörjük, majd összekeverjük az avokádóval, lime-lével, majonézzel, sóval és borssal. Addig keverjük, míg krémes, zöld tölteléket kapunk.
- A krémet habzsákból vagy kiskanállal visszatöltjük a tojásfehérjék mélyedéseibe.
- Minden „véreres szembe” egy szelet fekete olívát teszünk, a közepébe pedig egy csepp csípős szószt pöttyentünk. Ez lesz a pupilla.
- Végül egy fogpiszkálóval vagy vékony ecsettel ketchupból finom „ereket” rajzolunk a tojásokra.
„Pókhálós” halloweeni sütőtökkrém-leves
Sütőtökkrém-leves nélkül nincs halloweeni menü! A selymes sütőtökkrém természetes narancsos árnyalata ideális alapot ad a pókhálós díszítéshez, ami tejszínnel pillanatok alatt elkészíthető. Meleg, fűszeres és játékos – friss petrezselyemmel és pirított rozskenyérrel tálalva igazán mutatós és melengető őszi fogás.

„Pókhálós” halloweeni sütőtökkrém-leves: szépséges és finom / Fotó: RamilF, Getty Images
Hozzávalók:
- 80 dkg sütőtök
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál közepes sárgarépa
- 1 szem közepes burgonya
- 3 evőkanál olívaolaj
- Opcionális: 700 ml zöldségalaplé
- 1 dl főzőtejszín + még 3-4 evőaknál a pókhálós díszítéshez
- Fél teáskanál őrölt gyömbér
- 1-2 csipet szerecsendió
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
- Meghámozzuk és kimagozzuk a sütőtököt, majd nagyobbacska kockákra vágjuk.
- A megpucolt, majd apróra felkockázott vöröshagymát és fokhagymát olívaolajon üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a felaprított sütőtököt, sárgarépát és burgonyát, majd pár percig együtt pirítjuk.
- Felöntjük az alaplével (ennek híján vízzel), ízesítjük sóval, borssal, gyömbérrel és szerecsendióval, majd fedő alatt puhára főzzük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel simára turmixoljuk, majd belekeverjük a tejszínt.
- A tálaláskor a leves tetejére vékony spirálban tejszínt csorgatunk, majd egy fogpiszkálóval vagy kés pengéjével belülről kifelé húzva megrajzoljuk a pókhálót.
Hétköznapi alapanyagból pikánsat: őszibarackkal töltött sült csirkecomb
Ez a fogás a klasszikus magyar töltött csirkecomb ínynenc, gyümölcsös változata. A mézédes őszibarack és a sós, fűszeres töltelék találkozása különleges, mégis harmonikus ízt eredményez. Egyszerre könnyed és ünnepi étel, amely egy kis extra ízbomba lesz a halloweeni asztalon. Tökéletes kísérője lesz az alábbi sütőtökös köret!

Őszibarackkal töltött, egyben sült csirkecomb / Fotó: Wirestock, Getty Images
Hozzávalók:
- 4 nagyobb csirkecomb (felső és alsó rész egyben)
- 2 érett őszibarack vagy ennyi őszibarackbefőtt
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szelet szikkadt fehérkenyér vagy 2 zsemle
- 1 db tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- Kevés olaj a sütéshezElkészítése:
- A csirkecombokat megmossuk, leitatjuk, majd a bőrét óvatosan fellazítjuk, hogy a tölteléket alá tudjuk helyezni.
- A kenyeret apró darabokra tépjük és a vajjal meg a tojással összedolgozzuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, felkockázott őszibarackot, petrezselymet és citromlevet, majd sózzuk, borsozzuk.
- A masszát a combok bőre alá töltjük, majd a húsokat enyhén megolajozzuk és fűszerezzük kívülről is.
- A combokat 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 45–50 percig sütjük, amíg aranybarnák és omlósak lesznek.
- A végén pár percre grillező fokozatra kapcsolunk, hogy a bőr ropogósra piruljon.
Ínyencség pofonegyszerűen: Hasselback-sütőtök márványsajttal
A klasszikus svéd Hasselback-technika nemcsak burgonyával működik remekül. A sütőtök behasogatva, fűszerezve és ropogósra sütve igazi őszi különlegesség. A karamellizálódó tök és a sós, krémes, nemespenészes márványsajt párosa különleges ízharmóniát teremt. Gyönyörű párja az őszibarackkal töltött csirkecombnak: mindkettő egyszerre édes és fűszeres, puha és ropogós, aranyló színekben.

Hasselback sütőtök márványsajttal / Fotó: AYourArtisan, Getty Images
Hozzávalók:
- 1 közepes, kb. 1 kg-os kanadai sütőtök
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál méz
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- Néhány ág friss kakukkfű vagy 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 100 g márványsajt (pl. gorgonzola vagy rokfort)
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítése:
- A sütőtököt hosszában félbevágjuk, kimagozzuk, és meghámozzuk.
- A húsát sűrűn, de nem teljesen átvágva beirdaljuk, kb. 2–3 mm-enként, hogy a szeletek legyezőszerűen szétnyíljanak sütés közben.
- Egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, mézet, zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, sót és borsot.
- A fűszeres olajat a tökre kenjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- 190 C fokra előmelegített sütőben kb. 35–40 percig sütjük, amíg a tök megpuhul és a szélei enyhén karamellizálódnak.
- Ekkor rászórjuk a morzsolt márványsajtot, és további 5–10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon és enyhén rápiruljon.
Rémisztő halloweeni csokipuding
Ez a csokipuding kakaós kekszmorzsával és színes gumicukor-gilisztákkal lesz igazán halloweeni. Egyszerre játékos, ijesztő és csodafinom: a selymes csokipuding, a ropogós kekszmorzsa és a vicces, tarka „gumicukorgiliszták” tökéletesen hozzák az angolszász ünnep hangulatát. Néhány egyszerű hozzávalóból gyorsan elkészíthető, és garantáltan elnyeri a gyerekek (és a felnőttek) tetszését is.

Halloweeni csokipuding színes gumicikor-gilisztákkal / Fotó: bhofack2, Getty Images
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál cukor
- 50 g étcsokoládé apró darabokra törve
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál vaj
- 8 db roppanós csokis keksz (ízlés szerint)
- 1 csomag színes gumicukor giliszta
Elkészítése:
- Egy lábasban összekeverjük a kakaóport, a keményítőt és a cukrot, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük.
- Közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
- Amikor a puding besűrűsödött, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, az étcsokoládét és a vaníliakivonatot, majd simára dolgozzuk.
- A kekszeket apróra törjük vagy ledaráljuk, hogy „földszerű” morzsát kapjunk.
- A még meleg pudingot tálkákba kanalazzuk, a tetejére szórjuk a kekszmorzsát, majd néhány gumicukor gilisztát félig a „földbe” nyomunk.
- Hűtőben legalább 1 órát pihentetjük, hogy a puding megdermedjen.
- Tálaláskor a gumicukor-gilisztákkal díszítjük.
 
                 
                         
                         
                         
                         
                        