Így tárold az olívaolajat, ha jót akarsz neki – Meg persze magadnak
Minőség megőrzési és szavatossági idő ide vagy oda, ha az olívaolajat nem megfelelő körülmények között tárolod, gyorsan megavasodhat, elveszítheti jellegzetes ízét és kárba veszhetnek az olyan értékes összetevői, mint az antioxidánsok.

Fotó: Getty Images – Fcafotodigital
Különösen igaz ez az extra szűz változatra, de nem csak ezzel kell körültekintően bánnod. Mielőtt rátérnénk arra, hogy mire figyelj az olívaolaj helyes tárolása érdekében, segítünk, hogy megtaláld a lehető legjobb portékát a boltok bolcain.
Először is tudnod kell, hogy az itthon kapható olívaolajok között igen nagy minőségbeli különbségek lehetnek, amivel sajnos nincs mindig arányban a termék ára. Ahogy azt valószínűleg eddig is tudtad, a legmagasabb minőséget (elvileg) az extra szűz elnevezés jelöli, de legalább ilyen lényeges az is, hogy az olívaolaj, ami a kosaradba kerül, hidegen sajtolt legyen.
Erre figyelj vásárláskor
Fontos, hogy a termék címkéjén fel legyen tüntetve legalább a származási ország és azon belül a régió – például Olaszország / Toszkána vagy Görögország / Kréta. Az igazán kiváló olajokat, akárcsak a borokat, a szüreteléssel megegyező vagy ahhoz közel eső helyen palackozzák, és ezt rá is írják a csomagolásra.
Garanciát jelent a jó minőségre az is, ha szerepel az olívaolaj üvegén a DOP, az IGP, a PDO vagy a PGI jelölés, és a savtartalmát is érdemes kibogarásznod: a legjobb, ha 0.8% alatti értéket találsz.
Fogj gyanút, ha az üvegen szereplő információkból nem derül ki, hogy honnan származik az olaj, vagy ha csak olyan „ködös” feliratot találsz, mint EU-n belüli olajkeverék. Nem sok jót sejtet, ha az olívaolaj túlzottan olcsó: a jó minőségű olívaolaj literjét soha nem mérik 1500-2000 Ft körül.
Felbontás után is folytathatod a vizsgálódást: az igazán jó olívaolaj illatos, típustól függően zöld, füves, articsókás vagy gyümölcsös illatjegyeket hordoz. Ha nincs semmilyen illata, netán kellemetlen szagúnak érzed, az mindenképpen rossz jel.
Biztosan nem nyúltál mellé, ha az olívaolajod színe aranysárga vagy zöldes, az íze pedig enyhén csípős, kesernyés. Akkor sincs okod aggódni, ha kissé kaparja a torkodat, mert ez a hozzáértők szerint a magas antioxidáns-tartalom jele. Az avas vagy „műízű” olajok viszont kétségeket vetnek fel.
Ha megvetted az olívaolajat, fontos, hogy felbontás után 6, maximum 12 hónapon belül elfogyaszd, és bontatlanul se őrizgesd tovább 1,5-2 évnél, mert nem őrzi meg ennél hosszabb ideig a minőségét még akkor sem, ha helyesen tárolod.