Egyetlen hozzávaló is elég ahhoz, hogy a hús puha legyen

Ha te is jártál már úgy, hogy a marhapörkölt kemény maradt, vagy a steak rágós lett, van egy jó hírünk: a megoldáshoz csak egyetlen konyhai alapanyag kell, méghozzá a szódabikarbóna. Nemcsak a profi séfek használják, hanem a tudomány is igazolja, hogy tényleg működik.
Miért működik a trükk?
A szódabikarbóna megemeli a hús felületének pH-értékét, ezzel fellazítja a rostokat, és megakadályozza, hogy a hús sütés közben összehúzódjon és megkeményedjen.
Vagyis a végeredmény sokkal puhább és szaftosabb lesz még akkor is, ha olcsóbb, keményebb húsrészeket használsz. A módszer különösen jól működik marhapörköltnél, rostélyosnál, kockázott húsoknál vagy báránycsülöknél.
A steak és a pörkölt is omlós, puha lesz ezzel a trükkel. (Fotó: GettyImages)
Így csináld lépésről lépésre:
- A húst enyhén nedvesítsd be, hogy a szódabikarbóna jól tapadjon.
- Fél teáskanál (kb. 1 gramm) szódabikarbónát szórj 50 dkg húsra.
- Dörzsöld el egyenletesen a felületén.
- Pihentesd a hűtőben – a vékony szeleteket 15–30 percig, a vastagabb darabokat 1–2 órán át.
- Ezután öblítsd le, töröld szárazra, és a megszokott módon süsd vagy főzd meg.
Így a húsrostok fellazulnak, és az eredmény omlós, szaftos, vajpuha lesz anélkül, hogy extra órákon át tartana a sütési vagy főzési idő.
Amire érdemes figyelni:
- Ne vidd túlzásba a mennyiséget! A túl sok szódabikarbóna szappanos ízt adhat a húsnak.
- Ne hagyd túl sokáig pihenni, mert szétmállhat.
- A szódabikarbóna csak a puhaságért felel, fűszerezni, pácolni tehát külön kell a húst.
Extra tipp:
Ha a húst sütés előtt olívaolajjal, joghurttal vagy tejjel is bepácolod, az fokozza a szódabikarbóna hatását, és még szaftosabb, ízletesebb eredményt kapsz.
The post Egyetlen hozzávaló is elég ahhoz, hogy a hús puha legyen first appeared on nlc.