Túrós pogácsa, aminek a receptjét soha életedben nem fogod elfelejteni

Kevés olyan étel van, ami ennyire egyszerű, mégis ennyire szerethető. A túrós pogácsa, különösen a „három egyforma” változat – ahol mindenből pontosan 25 deka kell –, évtizedek óta titkos favoritja a magyar háziasszonyoknak, és nem véletlenül! Ez a recept nemcsak gyors és praktikus, hanem az eredmény mindig garantáltan omlós, puha és finom túrós pogácsa lesz, amitől az egész ház illatozni fog.
Most őszintén, te hány süteményreceptet tudsz fejből? Én keveset, de ez egy azok közül. Szóval plusz egy pont ennek a receptnek, hogy ha megszűnik az internet, összeomlik a Gutenberg-galaxis és még a kézzel írott receptes füzeteinket is elviszi a kismanó, pogácsát még mindig fogunk tudni sütni.
Ezzel a pogácsával először egy gyerekzsúrban találkoztam, egy háromgyerekes anyuka tartotta a legkisebb lányának a szülinapját, az asztalon pedig pogácsa hegyek álltak. Mivel nagyon finom volt, csípőből megkérdeztem a receptet, de már a mondat felénél megbántam, “milyen tapintatlan vagyok, biztosan vette valahol, szegénynek két munkahelye és három gyereke van, biztos nem áll neki pogácsát sütni.” De hát, neki a szeme se rebbent, magabiztosan felmondta a receptet, mire mind a kettőnkből kitört a röhögés: “á, ez jó lesz, ezt még én is meg tudom jegyezni.” Hát, ennyi lenne az a túlmisztifikált házi pogácsasütés varázslat.
Persze, ha nagyon akarod, vagy úgysem bírod ki, nyugodtan variálhatod is a hozzávalókat. A zsiradék lehet vaj, margarin vagy akár disznó- vagy libazsír is (jól kidermesztve). A lisztet is lehet benne keverni más fajtákkal, nem muszáj teljes egészében finomliszttel csinálni, de a teljes kiőrlésű liszt módosítani fogja az állagát, ezt kalkuláld bele! A túró az túró, de lehet keverni juhtúróval is. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy félzsírost válasszunk, mert attól sokkal finomabb lesz a végeredmény.
Túrós pogácsa
Negyedik összetevőként a sót se felejtsük ki belőle!

Túrós pogácsa (Fotó: tekinturkdogan, Getty Images)
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg margarin vagy más zsiradék
- 25 dkg liszt
- fél teáskanál só
- a tetejére reszelt sajt vagy aprómagvak (lenmag, szezámmag, köménymag, tökmag, napraforgómag, stb., de ez egyáltalán nem muszáj)
Elkészítés:
- A hideg zsiradékot összemorzsoljuk a sós liszttel, majd beledolgozzuk a túrót is. Nem kell elővenni a robotgépet, elég egy tál és a két kezünk. A tészta hamar összeáll – puha, de nem ragacsos állagot kell kapnunk.
- Lefedve a tésztát legalább fél órát hűtőben pihentetjük, de akár egy egész éjszakát is ráér várni.
- Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ha még ennél is praktikusabb a gondolkodásunk, egyszerűen felszeleteljük, és akkor négyzet alakú pogácsát kapunk.
- Előmelegített sütőben, 180–200°C-on aranybarnára sütjük – kb. 15-20 perc alatt kész.
Ez az alaprecept, amiből máris indulhat a csoda. Aki egyszer kipróbálja, hamar rájön: ez a pogácsa mentőöv lehet hirtelen jött vendégek, gyerekzsúrok, uzsonnaötletek vagy akár egy szimpla borozgatós este alkalmával.
The post Túrós pogácsa, aminek a receptjét soha életedben nem fogod elfelejteni first appeared on nlc.