5 hüvelyes, aminek a fogyasztása az életedet is meghosszabbíthatja

Egy 2023-ban, az Advances in Nutrition című folyóiratban megjelent, több mint 1 millió embert vizsgáló tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta több mint 50 gramm hüvelyest (kevesebb, mint fél csésze) ettek, 6%-kal alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akik nem ettek hüvelyest. A hüvelyesek rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és számos rákfajta kockázatát.
Tara M. Schmidt, a Mayo Clinic Diet vezető regisztrált dietetikusa és a Mayo Clinic on Nutrition Podcast sorozat házigazdája a HuffPostnak elmondta, hogy mindenféle hüvelyes kiváló, magas rosttartalmú növényi fehérje, amely tele van más hasznos tápanyagokkal. Bármilyen hüvelyest is választasz, a szervezetednek jót tesz.
Az 5 legegészségesebb hüvelyes
1. Szójabab
Különösen akkor, ha elsősorban növényi alapú étrendet követsz, dr. Anju Mathur orvos szerint a szójababot érdemes rendszeresen fogyasztani, mert ez a hüvelyes tartalmazza a legtöbb fehérjét. „A szójababban található fehérje és telítetlen zsírsavak energiát biztosítanak, és segítenek stabilizálni a vércukorszintet” – mondta Mathur.
A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a stabil vércukorszint fenntartása támogatja a hosszú élettartamot, mert csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a demencia kockázatát – ezek mind olyan állapotok, amelyek lerövidíthetik az élettartamot. Emily Mitchell dietetikus hozzátette, hogy a szójabab magas fehérjetartalma segít fenntartani az izomtömeget, amely az életkorral természetesen csökken.
2. Edamame
Az edamame ugyanabból a növényből származik, mint a szójabab, de korábban, amikor a növény fiatalabb, betakarítják. „[Az edamame] magas növényi fehérje- és rosttartalmú, és mivel frissen szüretelik, vitaminokban, például folsavban és K-vitaminban is gazdag, amelyek támogatják a csontok és a szív- és érrendszer egészségét” – mondta Nisha Melvani dietetikus, hozzátéve, hogy az edamame támogatja a hosszú élettartamot, mert az érett szójababhoz hasonlóan magas fehérjetartalmú.
(llusztráció: Getty Images)
3. Vesebab
A vesebab a legtöbb rostot tartalmazó hüvelyes, és mind a négy szakértő szerint ez a hosszú élettartammal közvetlenül összefüggő előny. Több mint 31 000 embert vizsgáló tudományos kutatások szerint a magas rosttartalmú étrend férfiaknál 24% és 59%, nőknél pedig 34% és 59% közötti mértékben csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát.
Schmidt elmagyarázta, hogy az élelmi rost támogatja mind a szív, mind a bélrendszer egészségét. Mathur hozzátette, hogy a rost a gyulladás csökkentésében is segít, ami egy másik ok, amiért a hosszú élettartammal összefüggésben áll.
Amellett, hogy magas a rosttartalma, Mitchell szerint a vesebab folsavban és magnéziumban is gazdag, két olyan tápanyagban, amelyek támogatják az egészséges vérnyomást. Ez, magyarázta, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – ami az Egyesült Államokban az első számú halálok.
4. Vörösbab
A gyulladások megelőzésének vagy a mérséklésének egyik kulcsfontosságú módja az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása. A legmagasabb antioxidánstartalmú babfajta: a vörösbab.
„Az antioxidánsok védő molekulák. Tanulmányok pozitív összefüggést találtak az egyes antioxidánsok szöveti koncentrációja és az emlősök élettartama között” – mondta Schmidt.
5. Csicseriborsó
A csicseriborsó rendszeres fogyasztása az élettartam meghosszbbítása érdekében is hasznos. Magas rost-, fehérje- és B-vitamin-tartalma van (amelyek kulcsfontosságúak a DNS-szintézishez és az agy, valamint a szív egészségéhez). A csicseriborsó a bélrendszernek is jót tesz, és csökkenti a bélrendszerrel kapcsolatos betegségek kockázatát.
The post 5 hüvelyes, aminek a fogyasztása az életedet is meghosszabbíthatja first appeared on nlc.