Ezért rajong érte a fél világ: a currys csirke igazi titka

Ha igazi vigasztaló ételre vágysz, ami felrázza a legunalmasabb napot is, akkor a currys csirkénél jó helyen keresgélsz.
Van az úgy, és ahogy hosszabbodnak az esték, egyre gyakrabban lesz, hogy a konyhában állva is csak arra vágyunk, hogy valami elrepítsen minket a világ másik felére. Lehetőleg egy egzotikus, fűszeres tájra, ahol semmi sem olyan, mint itthon. Amikor a hideg, esős, de rövid délutánok és a hosszú esték beköszöntenek, és úgy érezzük, nincs remény, van egy étel, ami legalább az ízek és élmények orgiáját megbízhatóan szállítja: ez a currys csirke.
Ez az egytálétel nem csupán finom és laktató, hanem egy valóságos kulturális örökség is, amely az évszázadok során szinte minden kontinensen meghonosodott és persze alaposan átalakult. Bár a curryt sokan kizárólag Indiához kötik, maga a szó és a fogalom ennél sokkal tágabb. A “curry” valójában a britek által elterjesztett gyűjtőfogalom, amely a Dél-Ázsiában (főként Indiában és Srí Lankán) elterjedt, fűszeres, szószos ételeket írja le. Az igazi csoda a fűszerkeverékben, azaz a masalában rejlik. Ez a keverék lehet száraz, mint a garam masala, vagy paszta, mint a vörös vagy zöld curry.
Egy igazi indiai curry sosem ugyanolyan, mint a többi, hiszen minden curry más és más, egyedi. A fűszerek, mint a kurkuma (ami a jellegzetes sárga színt adja), a római kömény, a koriander, a gyömbér és a chili, a régió, a család és az egyéni ízlés szerint variálódnak. Egy dél-indiai curryben a kókusztej és a tamarind dominálhat, míg északon a tejszín, a joghurt és a gazdagabb fűszerezés a jellemző.
A currys csirke az indiai kivándorlás és a gyarmatosítás útján terjedt el világszerte. Nagy-Britanniában ma már az egyik nemzeti ételnek számít – a Chicken Tikka Masala valószínűleg a leginkább ikonikus példa erre. Ereje a sokoldalúságában rejlik. Készíthetjük gyorsan, kevés alapanyagból is, vagy szánhatunk rá több időt, gazdagítva zöldségekkel, hüvelyesekkel. A lényeg, hogy a csirke puha és szaftos maradjon, a szósz pedig mély, gazdag ízű.
Kókusztejes currys csirke recept
Ez a recept egy egyszerű, gyors, krémesebb változat, amit viszonylag rövid idő alatt elkészíthetsz.
Csirkés curry. (Fotó: AscentXmedia, Getty Images)
Hozzávalók:
- 600 g csirkemell vagy csirkecomb filé, kockázva
- 1 evőkanál olaj
- 1 db vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 evőkanál friss gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál curry por (közepesen erős)
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál római kömény (őrölt)
- 1/2 teáskanál chili pehely (elhagyható)
- 400 ml kókusztej (teljes zsírtartalmú)
- 2 dl csirke alaplé (vagy víz)
- 1 db piros kaliforniai paprika, kockázva (opcionális)
- só, bors ízlés szerint
- friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés:
- Dinszteljük meg az olajon az apróra vágott hagymát. Amikor már szép üveges, zúzzuk rá a fokhagymát és reszeljük rá a gyömbért. Kevergessük fél percig, amíg illatos nem lesz.
- Most jönnek a fűszerek: a curry por, a kurkuma, a római kömény, a chili pehely és a koriander. Ezekkel is addig kevergessük, amíg aktívan illatozni nem kezdenek.
- Most adjuk hozzá a kockára vágott csirkemellet (comb is lehet, csak akkor tovább kell főzni) és kevergessük kifehéredésig, majd sózzuk, borsozzuk.
- Most öntsük fel az alaplével (vízzel) és a kókusztejjel, majd adjuk hozzá a kockára vágott paprikát is. Fedjük le és főzzük addig, amíg a hús teljesen át nem fő.
Ennyi a titokzatos csirkés curry. Köretként pároljunk hozzá rizst, lehetőleg valami illatos fajtát, basmati vagy jázmin rizst.
The post Ezért rajong érte a fél világ: a currys csirke igazi titka first appeared on nlc.