A szalonna sosem lesz többé gumis: a séf trükkje, amit mindenki kipróbálhat otthon is

Ki ne szeretné a reggelt egy illatos, ropogós szalonnával indítani? Csakhogy sokszor a végeredmény inkább gumis, zsíros és odaégett, mint étvágygerjesztő. A legtöbben olajban vagy vajban sütjük, de ezzel valójában rontunk az eredményen – derül ki Billy Parisi séf tippjéből, aki elárulta, hogyan készíthetjük el a tökéletes szalonnát.
Parisi, aki hosszú éveket töltött éttermek konyháján, számtalan módszert kipróbált: serpenyőben sütést, grillezést, sőt, még bő olajban való sütést is. Mégis, egyetlen eljárásra esküszik, ami szerinte mindig hibátlan eredményt ad, és nincs hozzá szükség olajra.
A legjobb módszer, amit valaha használtam, az a sütőben sütés. Így a szalonna egyenletesen pirul, ropogós lesz, de nem zsugorodik össze, mint serpenyőben
– mondta a séf.
A sütőben sütés előnye, hogy a hő egyszerre éri a húst és a zsírréteget, így a szalonna mindenhol egyenletesen pirul meg. A felesleges zsír közben szépen lecsöpög, ezért nem lesz gumis, égett szélű, vagy túlságosan zsíros.
Ráadásul egészségesebb is: mivel nem adunk hozzá sem olajat, sem vajat, kevesebb felesleges kalóriát tartalmaz. És ami talán a legjobb hír: a sütőben sütött szalonna után nem kell zsíros serpenyőt sikálni.
Fotó: Getty Images
Így készítsd el a tökéletes szalonnát sütőben
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő esetén 180 °C-ra).
- Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezd rá a szalonnaszeleteket egy rétegben, úgy, hogy ne fedjék egymást.
- Ha extra ropogós szalonnát szeretnél, tegyél a tepsi fölé egy rácsot, és arra helyezd a szeleteket – így a zsír le tud csöpögni.
- Süsd 15-20 percig, vastagságtól függően. Vékony szeleteknél elég lehet 12-15 perc is.
- Ha aranybarnák és ropogósak a szeletek, vedd ki, és papírtörlőn itasd le a felesleges zsírt.
Az eredmény? Tökéletesen pirult, roppanós szalonna, amely nemcsak finomabb, de sokkal tisztább és egészségesebb is, mint az olajban sült verzió.
Egy próbát mindenképp megér – utána garantáltan nem akarsz majd többé serpenyőhöz nyúlni.
The post A szalonna sosem lesz többé gumis: a séf trükkje, amit mindenki kipróbálhat otthon is first appeared on nlc.