azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Táplálkozási szakértő: „A saláták nagyon egészségesek, de egyáltalán nem tesznek jót azoknak, akik hajlamosak a haspuffadásra”

3 megtekintés

Forrás:

NLC
Aktuális saláta zöldség puffadás
Blurred placeholder

Sokak számára ismerős jelenség: reggel minden rendben, délutánra azonban fokozatosan puffadás, kellemetlen feszülés rontja közérzetünket. Több oka is lehet ennek, például az étrend, a táplálkozás módja, vagy akár hormonális tényezők is. Magda Carlas orvos és táplálkozási szakértő szerint például a saláta sem tesz jót mindenkinek…

Mi okozza a puffadást?

1. A levegőnyelés és a táplálkozási szokások szerepe

„Ha túl gyorsan eszünk, vagy evés közben beszélünk, akkor a kelleténél több levegőt nyelünk” – hívja fel a figyelmet a szakértő. Az étkezés tempója, az evés közbeni beszéd vagy a rohanás mind hozzájárulhat ahhoz, hogy több levegőt juttassunk be a gyomor-bél traktusba. Emellett a rossz fogazat vagy a nem megfelelő harapás is fokozhatja ezt a jelenséget.

2. Nem mindegy, mi kerül a tányérra

Az orvos hangsúlyozza: nem mindig betegség áll a hátterében. Sokszor étrendi és életmódbeli faktorokról van szó.

A zöldségek nyers formában például nem ideálisak puffadásra hajlamos emberek számára. Különösen keresztesvirágú zöldségek (káposzta, karfiol, kelbimbó), hüvelyesek, zöld gyümölcsök, valamint szénsavas italok fokozhatják a puffadást. Célszerű ezen kívül az ételt mérsékelten fűszerezni, kerülni a túl nehéz, zsíros összetevőket.

A puffadás okai között táplálkozás, életmód, sőt még a fogazat is állhat. (Fotó: GettyImages)

3. Hormonális hatások és egyéb tényezők

A haspuffadás nem csupán az étkezések eredménye lehet. A premenstruációs és a perimenopauzás időszakban gyakoribb jelenséggé válik. A túl szoros ruhák pedig még tovább ronthatják a komfortérzetet.

Praktikus tanácsok – mit tehetsz otthon?

  • Rendszeresség: a napi rutin és azon belül a napról-napra azonos időben történő étkezés segíthet elkerülni a gyomor túlterhelését.
  • Lassú, tudatos evés: apró harapások, alapos rágás, odafigyelés az étkezésre.
  • Mozgás: már egy egyszerű séta is segíthet a gázok távozásában.
  • Stresszkezelés: mivel a stressz is hozzájárulhat az emésztési zavarokhoz, érdemes relaxációs technikákat alkalmazni.
  • Orvosi kivizsgálás, ha szükséges: ha tartós puffadást érzünk, kizárandó például a cöliákia vagy gyulladásos bélbetegség.

via

The post Táplálkozási szakértő: „A saláták nagyon egészségesek, de egyáltalán nem tesznek jót azoknak, akik hajlamosak a haspuffadásra” first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek