azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Quesadilla házilag: a legfinomabb mexikói klasszikus 15 perc alatt

5 megtekintés

Forrás:

NLC
Gasztro quesadilla sajt tortilla tex-mex avokádó guacamole
Blurred placeholder

A quesadilla a mexikói konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amelyet világszerte sokan imádnak egyszerűsége, ropogós textúrája és ízes, olvadozó belseje miatt. Ez a töltött, sült tortilla étel igazi street food klasszikus, mégis rengeteg formában és alkalommal kerülhet az asztalra.

A „quesadilla” szó a spanyol queso (sajt) szóból ered, és szó szerinti jelentése nagyjából annyi: „kis sajtos dolog”. Az étel eredete Új-Spanyolország (a mai Mexikó) gyarmati időszakához vezethető vissza, ahol az őslakosok által készített kukoricatortillák találkoztak a spanyolok által hozott sajtokkal. A dél-amerikai és a spanyol konyha egyébként a mai napig oda-vissza hatással van egymásra, ami, nagy szerencsénkre, Európa belsejébe, például hozzánk is begyűrűzik. Vagy tegye fel a kezét, aki 20 éve rutinszerűen fogyasztotta az avokádót vagy a chia magot!

Na de, térjünk vissza a quesadillához! Az első quesadillák valószínűleg nagyon egyszerűek voltak: kukoricatortillába töltött, olvasztott sajt, esetleg bab vagy tök. Ez egyébként most is egy jó kombó, abszolút megállja a helyét. Az évszázadok során azonban az étel gazdagodott, és ma már szinte bármivel megtölthető – a csirkétől a gombán át a marháig, sőt vegetáriánus és vegán változatai is népszerűek.

A trükk annyi, hogy a tortillán keresztül megolvadt sajtba bármi masszívan beleragad, ezért, hacsak nem valami szaftos raguval akarjuk megtölteni, egészen biztonságosan fogyasztható, anélkül, hogy összecsepegtetnénk vele mindent.

Mexikóban a quesadillát bármely napszakban fogyasztják, reggelire egyszerű sajttal és babbal, ebédre és vacsorára laktatóbb, húsos változatban. Egyesült Államokban elterjedt a Tex-Mex verzió, amely sokszor több sajtot, fűszeres húsokat és extra feltéteket tartalmaz. Európában is egyre népszerűbb – gyorséttermekben, food truckokban, és otthon, egyszerű vacsoraként is.

Klasszikus sajtos quesadilla guacamoléval

Quesadilla guacamoléval, paradicsommal és tejföllel (Fotó: Chris Schneider / 500px

A guacamole az avokádókrém eredeti neve. 

Hozzávalók: (2 adaghoz)

A quesadillához

  • 4 db kukorica- vagy búzatortilla (készen lehet kapni a boltokban)
  • 15 dkg reszelt sajt (pl. mozzarella, cheddar, vagy mexikói sajtkeverék)
  • meg amit még szeretnénk bele tenni: csirkehúst (elősütve), paprikát, hagymát – ez lesz a tex-mex változat, sült gombát, spenótot, kolbászt, babot kukoricát, jalapeno paprikát, stb… de egyáltalán nem muszáj.

A guacamoléhoz

  • 1 db érett avokádó (ha keményet vettünk, tegyük be egy papírzacskóba, a konyhapulton pár nap alatt megpuhul)
  • fél fej lilahagyma
  • fél gerezd fokhagyma (vagy fokhagymapor)
  • 1 evőkanál lime lé

Elkészítés:

  1. Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt közepes lángon. Próbáljuk ki, hogy belefér-e a tortilla.
  2. Helyezzük az egyik tortillát a serpenyőbe. Szórjuk rá a reszelt sajtot, meg amit még rá bele szeretnénk tenni, majd fedjük be sajttal és a másik tortillával (vagy félbehajtva is készíthetjük).
  3. Süssük 2-3 percig, amíg az alja aranybarna lesz, majd óvatosan fordítsuk meg. 
  4. A másik oldalt is süssük ropogósra és aranyszínűre.
  5. Ha a sajt teljesen megolvadt, vegyük ki, és vágjuk háromszögekre. Ollóval a legegyszerűbb. 
  6. A guacamoléhoz vágjuk félbe az avokádót, vegyük ki a magját és kanalazzuk ki a húsát. Egy villával nyomkodjuk szét, szórjuk bele az apróra vágott lilahagymát, a zúzott fokhagymát, a sót és csorgassuk bele a lime levet, keverjük jól össze és kész.

Tálaláskor adjunk hozzá még apróra vágott paradicsomot és tejfölt! Ez nem a magyarok általános tejfölimádatának a jele, hanem tényleg azzal szokták enni Mexikóban.

The post Quesadilla házilag: a legfinomabb mexikói klasszikus 15 perc alatt first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek