Quesadilla házilag: a legfinomabb mexikói klasszikus 15 perc alatt

A quesadilla a mexikói konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amelyet világszerte sokan imádnak egyszerűsége, ropogós textúrája és ízes, olvadozó belseje miatt. Ez a töltött, sült tortilla étel igazi street food klasszikus, mégis rengeteg formában és alkalommal kerülhet az asztalra.
A „quesadilla” szó a spanyol queso (sajt) szóból ered, és szó szerinti jelentése nagyjából annyi: „kis sajtos dolog”. Az étel eredete Új-Spanyolország (a mai Mexikó) gyarmati időszakához vezethető vissza, ahol az őslakosok által készített kukoricatortillák találkoztak a spanyolok által hozott sajtokkal. A dél-amerikai és a spanyol konyha egyébként a mai napig oda-vissza hatással van egymásra, ami, nagy szerencsénkre, Európa belsejébe, például hozzánk is begyűrűzik. Vagy tegye fel a kezét, aki 20 éve rutinszerűen fogyasztotta az avokádót vagy a chia magot!
Na de, térjünk vissza a quesadillához! Az első quesadillák valószínűleg nagyon egyszerűek voltak: kukoricatortillába töltött, olvasztott sajt, esetleg bab vagy tök. Ez egyébként most is egy jó kombó, abszolút megállja a helyét. Az évszázadok során azonban az étel gazdagodott, és ma már szinte bármivel megtölthető – a csirkétől a gombán át a marháig, sőt vegetáriánus és vegán változatai is népszerűek.
A trükk annyi, hogy a tortillán keresztül megolvadt sajtba bármi masszívan beleragad, ezért, hacsak nem valami szaftos raguval akarjuk megtölteni, egészen biztonságosan fogyasztható, anélkül, hogy összecsepegtetnénk vele mindent.
Mexikóban a quesadillát bármely napszakban fogyasztják, reggelire egyszerű sajttal és babbal, ebédre és vacsorára laktatóbb, húsos változatban. Egyesült Államokban elterjedt a Tex-Mex verzió, amely sokszor több sajtot, fűszeres húsokat és extra feltéteket tartalmaz. Európában is egyre népszerűbb – gyorséttermekben, food truckokban, és otthon, egyszerű vacsoraként is.
Klasszikus sajtos quesadilla guacamoléval
Quesadilla guacamoléval, paradicsommal és tejföllel (Fotó: Chris Schneider / 500px
A guacamole az avokádókrém eredeti neve.
Hozzávalók: (2 adaghoz)
A quesadillához
- 4 db kukorica- vagy búzatortilla (készen lehet kapni a boltokban)
- 15 dkg reszelt sajt (pl. mozzarella, cheddar, vagy mexikói sajtkeverék)
- meg amit még szeretnénk bele tenni: csirkehúst (elősütve), paprikát, hagymát – ez lesz a tex-mex változat, sült gombát, spenótot, kolbászt, babot kukoricát, jalapeno paprikát, stb… de egyáltalán nem muszáj.
A guacamoléhoz
- 1 db érett avokádó (ha keményet vettünk, tegyük be egy papírzacskóba, a konyhapulton pár nap alatt megpuhul)
- fél fej lilahagyma
- só
- fél gerezd fokhagyma (vagy fokhagymapor)
- 1 evőkanál lime lé
Elkészítés:
- Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt közepes lángon. Próbáljuk ki, hogy belefér-e a tortilla.
- Helyezzük az egyik tortillát a serpenyőbe. Szórjuk rá a reszelt sajtot, meg amit még rá bele szeretnénk tenni, majd fedjük be sajttal és a másik tortillával (vagy félbehajtva is készíthetjük).
- Süssük 2-3 percig, amíg az alja aranybarna lesz, majd óvatosan fordítsuk meg.
- A másik oldalt is süssük ropogósra és aranyszínűre.
- Ha a sajt teljesen megolvadt, vegyük ki, és vágjuk háromszögekre. Ollóval a legegyszerűbb.
- A guacamoléhoz vágjuk félbe az avokádót, vegyük ki a magját és kanalazzuk ki a húsát. Egy villával nyomkodjuk szét, szórjuk bele az apróra vágott lilahagymát, a zúzott fokhagymát, a sót és csorgassuk bele a lime levet, keverjük jól össze és kész.
Tálaláskor adjunk hozzá még apróra vágott paradicsomot és tejfölt! Ez nem a magyarok általános tejfölimádatának a jele, hanem tényleg azzal szokták enni Mexikóban.
The post Quesadilla házilag: a legfinomabb mexikói klasszikus 15 perc alatt first appeared on nlc.