A szakértő nem ajánlja ezt a három joghurtot – íme a legjobb alternatíva
A népszerű francia orvos, Dr. Jimmy Mohamed a Le Mag de la Santé című műsorban három olyan joghurtfajtát nevezett meg, amit ő maga soha nem fogyaszt – és azt is elmondta, mit ajánl helyettük. Az ok egyszerű: a legtöbb boltban kapható termékben túl sok a cukor és a mesterséges adalék, miközben egészségesebb, természetesebb alternatívák is léteznek.
Három joghurt, amit a szakember szerint kerüljünk
Elsőként a joghurtitalokat emelte ki a szakember, amelyek sok fogyasztó számára a „könnyű, egészséges választás” illúzióját keltik.
„Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni a marketing által Bár azt írják rájuk, hogy kalciumforrások és színezékmentesek, egy palackban ugyanannyi cukor van, mint egy doboz kólában: 10 gramm 100 milliliterenként”
– mondja Dr. Mohamed.
A második kategória, amit az orvos nem ajánl, a habos, tejszínhabos csokipuding típusú desszertek:
„Túl sok az összetevő, némelyikben húsz is”
– hívja fel a figyelmet, és külön kiemeli a karragén nevű sűrítőanyagot, amelynek túlzott fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Harmadik helyen a csokoládés krémdesszertek szerepelnek: ezek egyetlen pohárjában akár 20 gramm cukor is lehet, ami három kockacukornak felel meg. „Túl édesek és túlzottan feldolgozottak” – fogalmaz Dr. Mohamed.
Mi legyen helyettük? Az orvos kedvencei
A szakember azt tanácsolja, hogy válasszunk egyszerű, természetes összetételű joghurtokat. Az ő személyes toplistáján a natúr görög joghurt, a skyr és a kisebb gyerekeknek is ideális túrókrémek szerepelnek. Ezek mind magas fehérjetartalmúak, ugyanakkor kevés cukrot és zsírt tartalmaznak.
„Nem drágák, mégis kiválóak – elég egy kevés méz vagy házi lekvár, és máris finom desszert lesz belőlük”
– tette hozzá.
Mit mondanak az adatok?
A Centre National Interprofessionnel de l’Économie Laitière francia felmérése szerint tízből nyolc ember rendszeresen fogyaszt joghurtot – ami egybevág azzal, hogy a francia egészségügyi program (PNNS) napi 2 adag tejtermék fogyasztását ajánlja felnőtteknek, és 3-at gyerekeknek.
Magyarországon ennél visszafogottabb a fogyasztás: a KSH 2024-es adatai szerint egy magyar átlagosan 162 liter tejet és 18 kilogramm tejterméket (joghurt, kefir, túró stb.) fogyaszt évente, ami elmarad az európai átlagtól. A Tej Terméktanács ajánlása szerint viszont az egészséges táplálkozás részeként naponta legalább két adag tejterméket – például egy pohár joghurtot és egy szelet sajtot – érdemes beiktatni.
A tudatos választás nem bonyolult
A szakember szerint nem az a cél, hogy teljesen száműzzük a desszerteket, hanem hogy tudjuk, mit eszünk.
A legegyszerűbb szabály: minél rövidebb az összetevők listája, annál jobb. Ha a csomagoláson 10–15 összetevő szerepel, az már biztosan nem a legegészségesebb választás.
fotó: illusztráció, Getty Images
The post A szakértő nem ajánlja ezt a három joghurtot – íme a legjobb alternatíva first appeared on nlc.