Hogyan tároljuk helyesen a diót, hogy ne penészedjen meg?
A helytelen tárolás esetén a dió nagyon gyorsan megavasodik, megpenészedik vagy elveszíti jellegzetes ízét. Tegyél meg mindent a megfelelő tárolásáért, hogy hosszú időn keresztül fel tud használni!
A legfontosabb teendő a tárolás előtt a diók alapos szárítása. A frissen szedett héjas diót ki kell teríteni egy jól szellőző helyen. Csak az ép héjú, egészséges diókat szabad eltenni, mert a repedt vagy sérült darabok könnyen penészednek – figyelmeztet az Édenkert cikke.
A héjas dió érdemes vászonzsákban, hálós zsákban vagy papírzacskóban tartani, hogy a levegő átjárhassa; így akár egy-két évig is megőrzi a minőségét.
A pucolt dióbél azonban hamar megavasodhat, ezért mindig légmentesen zárható üvegben vagy dobozban érdemes tárolni. Hűtőszekrényben körülbelül fél évig marad friss, míg fagyasztóban akár egy teljes évig is eláll.
A darált diót kizárólag fagyasztva érdemes megőrizni, mert szobahőmérsékleten gyorsan romlik.
A dió tárolásánál kerülni kell a nedves, párás helyeket. Tilos olyan zárt zacskóban tárolni a diót, amelyből nem tud távozni a nedvesség. Nem szabad meleg helyen tartani sem, mert a dióban lévő olajok gyorsan oxidálódnak, emiatt pedig keserűvé válhat.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Hogyan tároljuk helyesen a diót, hogy ne penészedjen meg? first appeared on nlc.