Húsos tészta, ahogy még sohasem etted: gazdag íz és egyszerűség egy tálban

A húsos tészta az egyik legklasszikusabb étel a hagyományos magyar konyhában. Bár a neve egyszerűséget sugall, valójában egy kiadós, laktató és ízletes fogás, amely sokak számára a gyerekkor ízeit idézi. Különösen népszerű azokon a napokon, amikor valami gyorsan elkészíthető, pénztárcabarát és laktató ételre van szükség.
A tésztaételek régóta jelen vannak a magyar étkezési kultúrában, főként az Alföldön és a paraszti konyhában, ahol a liszt és a tojás alapvető élelmiszernek számított. A húsos tészta általában szélesmetélttel vagy kockatésztával készül, a valóságban persze abból, amit otthon találunk éppen, és darálthúsból készült szósszal keverik össze. A jellegében hasonló, de még nála is népszerűbb bolognai spagettitől abban különbözik, hogy az ízesítése virtigli magyar, ami olyan távol áll az olasztól, mint… Pécs Bolognától.
Leggyakrabban disznóhúsból vagy marha-sertés keverékből készült darálthúst használnak hozzá. A fűszerezése só, bors, paprika, na meg az elmaradhatatlan hagyma, a sajt a tetején szigorúan trappista. Vajjal, olívaolajjal, de még étolajjal sem vesződünk, sima disznózsíron szokás készíteni, a tészta pedig szintén nem a tojásmentes durum, hanem a magyar 4-8 tojásos. Csak semmi pucc és semmi flanc, ez a húsos tészta.
A húsos tészta nem a fine dining, hanem a hétköznapok és a menzák étele. Ezt az ételt a nagymamák, az anyukák és az iskolai konyhák készítették előszeretettel, mivel (valaha) olcsó (volt), könnyen előállítható nagy mennyiségben és mindenki szereti. Manapság is gyakran szerepel a munkahelyi vagy iskolai menüben, mint a magyaros ebéd alapdarabja.
Húsos tészta
Ebéd húsz perc alatt, amire mindenki vágyik. Mi kell még?
Húsos tészta trappistával. (Fotó: Anna Ivanova, Getty Images)
Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál disznózsír (persze étolaj is lehet)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl sűrített paradicsom
- só, bors, fűszerpaprika
- 1 db babérlevél
- 3 dl víz
- fél kiló száraztészta
- 20 dkg trappista sajt
Elkészítés:
- Feltesszük forrni a tészta vizét, közben apróra vágjuk a hagymát.
- Egy másik fazékban, a zsíron üvegesre dinszteljük a hagymát (közben beletesszük a felforrt vízbe a tésztát és megfőzzük). Amikor a hagyma kész, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a paprikát, majd beletesszük a húst, visszatoljuk a tűzre és kifehéredésig keverjük. Sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a paradicsomlevet és a vizet, beleszúrjuk a babérlevelet és 15 perc alatt összefőzzük.
- A tésztának közben mérjük a főzési idejét, mert a tojásos tészta nem olyan kis toleráns, mint a durum, képes szétfőni, ha szabadjára engedjük. Kövessük a csomagoláson lévő utasítást!
- Végül összekeverjük a tésztát a raguval, de a reszelt sajtot majd csak a tányéron szórjuk rá.
A húsos tészta a magyar konyha egyik igazi “comfort food”-ja, mindjárt szebbnek látjuk tőle a világot, pedig alig kellett dolgozni vele.
The post Húsos tészta, ahogy még sohasem etted: gazdag íz és egyszerűség egy tálban first appeared on nlc.